Astăzi se va anunța o nouă coaliție

Astăzi, 11 ianuarie, urmează să se formeze o nouă coaliție, care va desemna candidatul la funcția de prim-ministru. Potrivit unor surse din Parlament, mai mulți deputați PLDM ar urma să anunțe că părăsesc partidul.

Un anunț oficial în acest sens ar urma să fie făcut în următoarele ore.

Amintim că, tot astăzi, expiră termenul propus de Marian Lupu, liderul Partidului Democrat pentru definitivarea negocierilor în vederea formării unei coaliții majoritare în Parlament și desemnării unui candidat la funcția de premier. Marți, 12 ianuarie, expiră și ultimatumul lui Nicolae Timofti, care le-a acordat termen de o săptămâna partidelor să vină cu un nou candidat, după ce deputații nu l-au agreat pe Ion Sturza.

Menționăm că la 4 ianuarie 2016 Parlamentul nu a avut cvorum pentru a discuta programul de guvernare propus de Ion Sturza, candidatul la funcția de premier desemnat de Nicolae Timofti.

„Ne angajăm într-un proces de negocieri privind formarea acestei majorități și prezentarea rezultatelor șefului statului până luni, 11 ianuarie. În caz că reușim, acest rezultat va fi prezentat șefului statului cu solicitarea de a desemna candidatul majorității. Dacă nu reușim, la fel vom prezenta acest rezultat șefului statului”, declara Marian Lupu, pe 4 ianuarie.

Precizăm că, Nicolae Timofti, președintele R. Moldova a purtat marți, 5 ianuarie, consultări în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru.La discuții au participat lideri ai Partidului Liberal-Democrat, Partidului Democrat și Partidului Liberal, precum și exponenți ai celor două grupuri parlamentare de deputați neafiliați, Popular European și Social-Democrat.

În cadrul consultărilor nu a fost propus niciun candidat la funcția de prim-ministru, partidele parlamentare cerând șefului statului timp suplimentar pentru crearea unei coaliții politice și identificarea unui candidat comun pentru această funcție. Președintele Timofti le-a solicitat partidelor ca în procesul de creare a unei coaliții parlamentare să țină cont de opțiunea majoritar proeuropeană a cetățenilor R. Moldova, potențialii candidați la funcția de prim-ministru să fie selectați așa încât ei să întrunească criteriile de integritate și asupra lor să nu planeze suspiciuni de corupție. Șeful statului le-a acordat parlamentarilor în acest scop un termen de o săptămână, răstimp în care consultările ar urma să fie reluate. Marți, 12 ianuarie, expiră acest termen.

De menționat că Parlamentul, conform legii, trebuie să voteze un premier pâna la data de 29 ianuarie 2016. În caz contrar, Legislativul urmează a fi dizolvat, iar în țară, organizate alegeri parlamentare anticipate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. tika

  Astazi va fi spus ceea ce s’a mai spus si nu ati inteles
  Astazi vom repeta ca sinteti ignoranti si jocul politic e o distractie pe pelea voastra
  Astazi ne vom face fata ca muncim,deoarece ne platim bine
  Astazi prostiile sistemului vor fi accentuate,pentru a ajunge la ziua de mine si a incepe tot de unde am ramas
  Astazi mama nebuniei si prostituirii in falsitate si minciuni va triumfa
  Astazi noi va demonstram si dam dovada ca sintem la munca
  Pina chind doarme mama RESPECTULUI si tata DEMNITATII,balaurii de la conducere sub controlul ORDINULUI MONDIAL vor bate limba,ca sa nu le se usuce in gura

 2. Simion

  O, ce veste desantata peste Moldo-Sicilia se-arata! Trandafiri-maculatura cu-n ciocan si-o secera se gonflasera si cu doi bastarzi PLeprosi, mari se-mperecheasera. Urgie! Orgie! Fratia cotoiasca vor s-adevereasca, ca astazi Mafia naste Infamia pe-o Blatferma lata cu BUCa sculata.

 3. Alissa A.

  Astazi poate se va anuta o decizie si o veste buna pentru popor ……speram ca dl Timofti va lua decizia corecta ca sa avem un premier si un guvern la care sa puna punct crizei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *