Victimele violenței în familie – scutite de achitarea taxei de stat când vor apela în justiție

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, câteva modificări legislative care vizează cazurile de scutire de la taxa de stat pentru cererile de chemare în judecată. Potrivit unui comunicat de presă al guvernului, completările ar facilita accesul la justiție prin reducerea costurilor și cheltuielilor aferente.

 Conform noilor prevederi, vor fi scutite de plata taxei de stat victimele violenței în familie, care se adresează în instanță pentru repararea prejudiciului material sau moral. Nu vor achita plata pentru procesul de judecată persoanele care au avut de suferit în urma unor infracțiuni și solicită repararea daunelor produse.

 Proiectul de lege mai prevede scutirea de la plata taxei de stat a agenților economici care solicită de la instanța de judecată declararea nulității actelor emise de organele administrației publice, de întreprinderile și organizațile care prestează servicii de interes public. În prezent, această taxă constituie 200 de lei. Au mai fost operate modificări la calcularea taxei pentru examinarea litigiilor economice, aceasta va constitui 3% din suma totală a acțiunii civile.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *