Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Lista persoanelor responsabile de condamnarea…

Lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CtEDO

Asociaţia „Juriştii pentru Drepturile Omului” a elaborat lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CtEDO în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2015.

Această listă a fost întocmită în baza informaţiilor deţinute de către avocaţii care au reprezentat reclamanţii la Curte şi în baza hotărârilor Curţii Europene. Lista a fost întocmită pentru a informa publicul, pentru a contribui la sporirea responsabilităţii autorităţilor publice şi a transparenţei în actul decizional şi, eventual, a ajuta autorităţile în iniţierea acţiunilor de regres sau a altor acţiuni descurajante împotriva persoanelor vizate.

Asociaţia „Juriştii pentru drepturile omului” nu susţine iniţierea acţiunii de regres în orice caz de constatare a violării Convenţiei de către Curte. Totuşi, în cazul în care încălcarea fost comisă cu intenţie sau din culpă gravă, acţiunea de regres ar trebui să fie inevitabilă. Asociaţia, de asemenea, pledează pentru examinarea eficientă a fiecărei violări în parte pentru a stabili dacă nu au fost comise abateri disciplinare.

Amintim că, la 27 ianuarie, curent, ministrul Justiției a făcut publică lista celor 37 de persoane, culpabile de pierderea dosarelor împotriva R. Moldova la CtEDO. Vladimir Cebotari a venit cu o inițiativă a de acționa în judecată vinovații pentru pierderea dosarelor împotriva Moldovei la CEDO. Aceștia vor trebui să plătească și despăgubiri.

lista.2015.pers.respons (1)