Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cui transmite salutări Ilan Șor…

Cui transmite salutări Ilan Șor și ce spune despre audierea sa în dosarul Filat

Ilan Șor, primar de Orhei și lider al formațiunii politice care-i poartă numele, va sta încă 30 de zile în arest la domiciliu. Decizia a fost luată astăzi de magistraţii de la Judecătoria Buiucani. 

Prezent la ședință, fostul șef al Băncii de Economii din Moldova a profitat de presă și a transmis salutări unei persoane, fără a specifica despre cine este vorba: „Привет балаболу” (tr. salutări demagogului). Șor a declarat că toți știu cine este această persoană. Pe rețelele de socializare „balabol” este etichetat liderul „Partidul nostru”, Renato Usatîi.

De asemenea, Ilan Șor a menționat că va accepta să dea mărturii în dosarul Filat, examinat la Curtea de Apel, dar va fi audiat separat.

Recent, Șor a încercat să scape de arestul la domiciliu printr-o metodă folosită la alegerile generale locale din iunie 2015, când a fost a fost eliberat din arest preventiv, după ce și-a anu­țat can­di­da­tura la func­ția de pri­mar al ora­șu­lui Orhei. Respectiv, la 6 octom­brie, Ilan Șor a fost înre­gis­trat de Comi­sia Elec­to­rală Cen­trală în cali­tate de per­soană de încre­dere a can­di­da­tei par­ti­du­lui său, Inna Popenco în ale­ge­rile pre­zi­den­ți­ale din 30 octom­brie 2016. Fostul șef al BEM a cerut instanței anularea măsurii preventive în legătură cu acest fapt. Membrii CEC au declarat însă că acest sta­tut, cel puțin legal, nu-i acordă lui Șor niciun sta­tut favo­ri­zant. La 11 octombrie demersul avocaților a fost respins ca neîntemeiat.

Actu­a­lul pri­mar de Orhei este învi­nuit de escro­che­rie şi spă­lare de bani. Pro­cu­ro­rii îl acuză pe Şor de fap­tul că timp de trei săp­tămâni, între 4 şi 25 noiem­brie 2014, ar fi obţi­nut, prin înşe­lă­ciune, peste 5 mili­arde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spă­lat prin inter­me­diul a zeci de com­pa­nii offshore. Suma a fost con­fir­mată şi de memo­ran­du­mul KROLL, pre­zen­tat la soli­ci­ta­rea orga­nu­lui de urmă­rire penală, anu­nţă Ser­vi­ciul de Presă al Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale (PG).