Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comerț liber între Moldova și…

Comerț liber între Moldova și Turcia. Când ar putea intra în vigoare acordul

www.mfa.gov.md

În viitorul apropiat ar putea intra în vigoare Acordul de Comerț Liber între de R. Moldova și Turcia și va fi semnat un act privind protejarea reciprocă a investițiilor.  Despre relațiile economice, dar și despre chestiuni ce țin de securitatea internațională și regională, inclusiv reluarea negocierilor în formatul 5+2, a discutat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al R. Moldova, Andrei Galbur cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu, într-o vizită oficială la Ankara.

În debutul întâlnirii, ministrul Galbur a exprimat condoleanțe întregului popor turc în legătură cu actele teroriste care au lovit în ultimul timp Turcia. La fel a fost reiterat sprijinul conducerii R. Moldova pentru autoritățile democratic alese și ordinea constituțională din Republica Turcia, se arată într-un comunicat al Ministeruluid e Externe.

În continuare, discuțiile s-au axat pe principalele chestiuni de pe agenda dialogului politic bilateral. A fost exprimată disponibilitatea ambelor părți pentru intensificarea schimbului de vizite la cel mai înalt nivel. O atenție aparte a fost acordată blocului economic. Ministrul Galbur a exprimat recunoștința pentru ratificarea de către legislativul turc a Acordului de Comerț Liber, iar Ministrul Çavuşoğlu a dat asigurări că procedurile interne necesare pentru intrarea în vigoare a acestui important instrument juridic vor fi finalizate în viitorul apropiat. Tot în acest context, părțile au convenit asupra urgentării pregătirii pentru semnare a acordului privind protejarea reciprocă a investițiilor.

Oficialii au discutat chestiuni ce țin de securitatea internațională și regională. „În particular a fost salutată reluarea negocierilor în formatul 5+2. Ministrul Çavuşoğlu a reiterat poziția oficială a țării sale privind sprijinul necondiționat pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.”

A fost remarcat rolul de punte de legătură și prietenie între popoarele Republicii Moldova și Republicii Turcia pe care îl joacă autonomia Găgăuziei a țării noastre. Ministrul Galbur a apreciat acțiunile de sprijin ale autorităților turce în vederea integrării cât mai active a populației găgăuze în societatea moldovenească.

Ministrul Çavuşoğlu a exprimat sprijin pentru eforturile de a consolida dialogul și interacțiunea pe axa Chișinău-Comrat, fiind menționate platformele instituționalizate de cooperare.

Ministrul Galbur in mod special a exprimat mulțumiri pentru asistenta tehnica și financiară acordată prin intermediul Agenției Turce de Cooperare și Coordonare (TIKA).

În cadrul întrevederii, ambii miniștri au semnat acordul interguvernamental moldo-turc cu privire la munca remunerată a persoanelor aflate la întreținerea membrilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

Ministrul Galbur i-a adresat omologului său turc invitația de a întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova.