Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Scrisoare de protest

Scrisoare de protest

Centrul Naţional al Romilor a adresat o scrisoare de protest pe numele lui Renato Usatîi, în legătură cu declarațiile publice făcute de acesta pe 15 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă. În scrisoare se spune că acesta folosește un limbaj rasist, xenofob și discriminatoriu exprimîndu-și frustrarea vizavi de neînregistrarea formațiunii politice de către Ministerul Justiției al R. Moldova.

În scrisoare se spune că, referindu-se la faptul că neînregistrarea formațiunii politice „PARUS” este datorată unei comenzi politice care vine din partea lui Vladimir Filat, liderul PLDM. Renato Usatîi, având intenția de a-l denigra pe Vladimir Filat, îl numește „…грязный, вонючий цыган…”, expresie în limba rusă. Ulterior, îi determină originea etnică a lui Vladimir Filat, ca fiind de origine Rom, care, tot în opinia sa, se intimidează să se identifice ca atare. La fel, Renato Usatîi face o apreciere personală caracterizând că Romii (în limbajul autorului „цыгане”) sunt buni și răi, precum și aceeași apreciere o dă și altor minorități naționale. Sub acest aspect, Renato Usatîi continuă să folosească aceleași expresii înjositoare față de Vladimir Filat, numindu-l în continuare” …Филат оказался конченным цыганом…”, referindu-se în acest fel și la alte etnii.
Folosirea unor astfel de expresii de către oricare persoană publică aduce o imagine ofensatoare, ce jigneşte si insulta Centrul Naţional al Romilor, etnia Roma şi întreagă societate progresistă care împărtăşeşte valorile europene de egalitate şi nediscriminare, incluziune şi coeziune în societate. Calificarea menţionată este nu altceva decît încercarea de a se ascunde după o prejudecată incultă, stereotipul moral uzat încă în mileniul trecut. În cele mai multe cazuri astfel de expresii sunt folosite pentru a substitui o discuţie în esenţă despre eşecul unor politici sociale. Atitudinea de superioritate folosită şi atribuită expresiei cu o conotaţie peiorativa “…грязный, вонючий цыган…” este intenţionat adresată drept ofensa fata de Dl. Vladimir Filat ca lider al PLDM. Renato Usatîi işi exprimă prejudecatile sale rasiste prezentându-se ca o persoana care nu tolerează romii pentru ca in viziunea acestuia tiganii” sunt oameni murdari și puturoși!
„În calitate de cetăţean al R. Moldova, am urmărit evoluția pe care o parcurgeți și stimăm activitatea Dvs. prin care v-ați manifestat în ultima perioadă ca fiind un mecenat ce ați susținut oameni ordinari, simpli și chiar foarte vulnerabili, copii, tineri, bătrîni, oameni care au trecut prin greutăți și suntem la curent că ați susținut și Romi. În același timp, doresc să reamintesc că Romii din R. Moldova, fiind cetăţeni şi constituenţi ai acestei ţări, au votat cu discernământ pentru independenţa şi constituirea acestei ţări și merită în acest sens să fie tratați egal în fața altora”, spune președintele Centrului Național al Romilor, Nicolae Radița.

Conform art. 16 p.2 din Constituţia R. Moldova, fiecare Rom şi cetăţean acestui stat: „ …este egal în faţa legii şi a autorităţilor  publice,  fără să se pună accent pe naţionalitatea sa, originea etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau  origine socială”. Expresiile rasiste menţionate contravin tuturor valorilor şi normelor internaţionale.

„Considerăm că Dvs aveți buna intenţie în construcția și dezvoltarea acestui stat prin reforme democratice și participative pentru cetățenii săi, propuneţi nişte soluţii pentru actuala situaţie, inclusiv și comunitatea de Romi, dar aţi devenit voluntar sau involuntar victima unor prejudecăţi”, se mai spune în scrisoare, subliniindu-se că, în R. Moldova,  locuiesc între 100 000 – 200 000 de Romi, care reprezintă un electorat bine organizat.

În acest context, Centrul Naţional al Romilor considera necesar ca Renato Usatîi să-și ceara scuze publice pentru expresia menţionată faţă de comunitatea de Romi in termenii stabiliţi de lege. În caz contrar, Centrul Naţional al Romilor isi rezervă dreptul sa se adreseze în instanţa de judecată pentru calomniere, discurs cu declarații rasiste şi discriminatorii cu solicitarea compensării daunelor privind politicile statale care au ieșuat privind integrarea lor.