Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Şase tinere impuse să se…

Şase tinere impuse să se prostitueze în Moscova

Un bărbat și complicea acestuia au fost condamnate de către Procuratura mun. Bălţi pentru comiterea traficului de fiinţe umane, traficului de copii şi îndemnarea la practicarea prostituţiei.

prostitutieUrmărirea penală în privinţa inculpaţilor a fost pornită acum doi ani, când procurorii au constat că, în intervalul anilor 2010 – 2011, inculpaţii au recrutat şi transportat 6 tinere din R. Moldova, pe care le-au impus să se prostitueze pe străzile din Moscova. Inculpaţii identificau victimele din familii social-vulnerabile şi le promiteau salarii de 800 de dolari lunar dacă vor accepta să muncească în calitate de chelneriţe în capitala Rusiei.

Astfel, prin înşelăciune şi abuz de vulnerabilitate, inculpaţii au recrutat şi transportat în Rusia 6 tinere, care ajunse la destinaţie, erau scoase în stradă şi impuse să se prostitueze prin cartierele moscovite. Potrivit procurorilor, una dintre victimele racolate de inculpaţi era minoră (17 ani) şi era însărcinată în luna a treia, când a fost impusă să practice prostituţia timp de jumătate de an, deservind câte 10 clienţi pe noapte. Celelalte victime ale traficanţilor erau originare din raioanele de Nord ale ţării, având vârstele cuprinse între 28 şi 30 de ani. Pentru fiecare client deservit, fetele erau remunerate cu câte 100 dolari, iar o parte a sumei o achitau traficanţilor.

Inculpaţii au fost reţinuţi în februarie 2011, când erau pe punctul de a trafica alte două tinere din Bălţi pentru a le impune să se prostitueze în Federaţia Rusă.

Recent, pentru cele incriminate de procurori, inculpatul, în vârstă de 30 de ani, locuitor al mun. Bălţi a fost condamnat la 11 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, iar cea care i-a fost complice (28 de ani, originară din Făleşti) a fost condamnată la 7 ani de detenţie.

Procuratura mun. Bălţi a considerat pedeapsa aplicată inculpaţilor ca fiind prea blândă şi a contestat sentinţa în instanţa ierarhic superioară, solicitând condamnarea celor doi la 15 şi, respectiv, 10 ani de detenţie.

Statisticile Procuraturii Generale arată, că în primele 6 luni ale acestui an, în republică au fost înregistrate 109 de infracţiuni din categoria traficului de persoane, faţă de 85 de infracţiuni în perioada analogică a anului trecut.

Din 67 de persoane, în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe, pedeapsa închisorii a fost aplicată faţă de 18 inculpaţi (preponderent pentru comiterea traficului de fiinţe umane), 28 persoane – închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei (preponderent pentru proxenetism), iar 25 de inculpaţi au fost condamnaţi la amendă penală. Nefiind de acord cu sentinţele adoptate de judecători, procurorii au contestat 12 sentinţe în privinţa a 22 de persoane, solicitând casarea hotărârilor ilegale şi netemeinice.