Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Kirill a cedat: Vladimir nu…

Kirill a cedat: Vladimir nu va fi schimbat cu Nicodim

Patriarhul Kirill al Rusiei a renunţat la schimbarea mitropoliţilor, în cadrul vizitei sale de 3 zile, care începe mâine la Chişinău.

Purtătorul de cuvânt al P.F. Kirill, părintele Vladimir Vighileanski, a declarat azi într-o conferinţă de presă că apariţiile din presa de la Chişinău, privind schimbarea Mitropolitului Vladimir ar fi simple zvonuri şi că Patriarhul ar fi mulţumit de activitatea ÎPS Vladimir.

Surse confidenţiale din cadrul Mitropoliei Moldovei au declarat, însă, pentru ZDG, că Patriarhul şi-a revăzut decizia abia ieri, după ce Mitropolitul Vladimir s-a deplasat, de urgenţă, la Moscova şi a informat Patriarhia, că mai mulţi clerici din sânul Bisricii ruse din Moldova au ameninţat cu separarea de Mitropolia Moldovei în cazul in care pe post de mitropolit va fi adus Episcopul de Edineţ şi Briceni, Nicodim. Pus să aleagă între unitatea Mitropoliei Moldovei şi PS Nicodim, Kirill a renunţat la Nicodim.

Potrivit aceloraşi surse confidenţiale, programiul iniţial al vizitei Patriarhului Kirill la Chişinău prevedea substituirea Mitropolitului Vladimir cu PS Nicodim (ar exista şi o decizie a Sinodului BOR în acest sens). PS Nicodim este unul din discipolii mai vechi ai Patriarhului, pentru care Biserica Rusă are un proiect nou de păstorire în Moldova: asimilarea Mitropoliei Basarabiei prin crearea unei Biserici Autocefale Moldave. Pentru a nu scandaliza lucrurile la Chişinău, ÎPS Vladimir urma să fie transferat la Kiev, pe acelaşi post de mitropolit, în locul ÎPS Vladimir al Kievului şi Ucrainei, care se confruntă de mai multă vreme cu probleme serioase de sănătate. Decizia Moscovei a provocat nemulţumiri la Chişinău. Mai mulţi clerici ai Mitropoliei Moldovei au ameninţat că vor protesta cu retragerea lor şi a parohiilor în care slujesc, dacă în scaunul metropolitan va fi adus PS Nicodim, care s-ar bucura de mai puţină autoritate în mediul clerical decât actualul ÎPS Vladimir, – susţin aceleaşi surse.