Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Inițierea cauzei penale pe numele…

Inițierea cauzei penale pe numele unui notar

Un notar din or. Donduşeni şi un locuitor al satului Arioneşti sunt învinuiţi de fals în acte publice şi delapidarea averii străine.

Procurorii au acumulat probe care demonstrează că inculpaţii au redactat şi autentificat în mod ilegal un contract de vânzare-cumpărare a unei casei de locuit cu construcţii auxiliare din s. Arioneşti, estimat la peste 11 mii de lei. Contractul s-a dovedit a fi fals, deoarece a fost perfectat în lipsa şi fără voinţa vânzătorului, nefiind semnat de către acesta, ci de către o altă persoană prin imitarea iscăliturii. Actul de vânzare-cumpărare a fost înregistrat de notar în registrul de evidenţă a actelor notariale, iar ulterior, a servit temei pentru înregistrarea de către „cumpărător” la Oficiul Cadastral Teritorial filiala Donduşeni a dreptului de proprietate asupra imobilului, însuşindu-l.

Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat cauza penală de învinuire a celor doi în instanţa de judecată. Pentru faptele incriminate, notarul şi clientul său riscă pedeapsă cu închisoarea de la 2 până la 6 ani sau amendă în mărime de până la 1.000 de unităţi convenţionale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.