Principală  —  Ştiri   —   (doc) Cine aduce delfinii la…

(doc) Cine aduce delfinii la Chișinău?

În această săptămână, în Chișinău, va fi deschis primul delfinariu. Evenimentul este însoțit de un protest organizat de către apărătorii animalelor, care militează împtriva deschiderii acestui delfinariu. 

Protestul anunțat de membrii Societății Umane împotriva deschiderii și funcționării delfinariului va avea loc în ziua lansării, 27 mai, la ora 13.00, lângă complexul care va fi amenajat pe strada Andrei Doga nr. 26 din capitală. „În timp ce în toate țările dezvoltate delfinariile se închid și se adoptă legi împotriva folosirii delfinilor și balenelor în scop comercial, în țara noastră, unde nu există nicio lege ce apăra drepturile animalelor, se deschide delfinariu. Delfinii vor fi întreținuți la sute de kilometri de mare, în apă cu clor”, menționează membrii Societății Umane. „Delfinii iubesc libertatea! Orice delfinariu, este o inchisoare de termenul trecutului. Delfinii nu trebuie sa traiasca in suferinta pentru 15 minute de show, si veniturile proprietarilor”, scriu aceștia.

În cadrul delfinariului care va fi deschis în această săptămână la Chișinău sunt anunțați să dea spectacol patru delfini și două foci.

Informația este confirmată și de Ministerul Mediului, care anunță că:

având în vedere că solicitantul (SRL „Nemo Lux”) a prezentat setul de documente prevăzute de legislație, Ministerul Mediului a eliberat certificat de import pentru patru delfini și două foci. Motive legale pentru a nu da curs cererii solicitantului nu există, având în vedere că au fost anexate avizul pozitiv al autorității științifice (Institutul de Zoologie al Academia de Stiinte a Moldovei) și celelalte acte (contract și certificat CITES din Ucraina). Menționăm că autoritatea centrală de mediu nu verifică condițiile sanitar-veterinară de trai ale animalelor, ci doar respectarea legislației la importul lor. Verificarea sanitar-veterinară este de competența altor autorități (în special, Direcția Supraveghere Sanitar-Veterinară a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor). Ministerul Mediului reiterează, şi pe această cale, convingerea sa că reprezentanții faunei sălbatice urmează a fi protejați în mediul lor habitual, fără implicare în evoluţia naturală a speciilor şi cu minimizarea ingerințelor umane în ecosistemele naturale”, zice Ministerul Mediului.

Datele publice arată că firma „Nemo Lux”, cea care a adus animalele a fost înregistrată nemofirmaîn R. Moldova în noiembrie 2015 de către Societea Cu Răspundere Limitată Oдесский Дельфинарий din Ucraina. Firma este administrată de un oarecare Dumitru Munteanu, născut în 1979, și are adresa juridică în apartamentul familiei Munteanu din bd. Mircea cel Bătrân. Datele de la Cadastru arată că acest apartament este înregistrat pe numele lui Dumitru și Elena Munteanu și Irina Dementieva, încă din anul 2004.  

SRL „Oдесский Дельфинарий ” gestionează în or. Odesa, Ucraina, delfinariul NEMO, de pe malul Mării Negre, dar și un hotel de cinci stele. Acolo pot fi cazați turiști, la prețuri exorbitante, dar și copii cu probleme de sănătate, pentru delfinoterapie. Prețul pentru un show cu delfini în Odesa costă aproximativ 250 de hrivne ucrainene.

Pe site-ul delfinariului din Ucraina nu se vorbește însă despre deschiderea unui delfinariu și la Chișinău.

Datele de la CÎS arată că Dumitru Munteanu mai este fondator la o întreprindere individuală cu același nume, dar și la CENTRUL DE REABILITARE PENTRU COPII „NEMO NEW LUX” SRL, nemonewfirmă înregistrată în aprilie 2016, semn că și la Chișinău se va dezvolta delfinoterapia.

Terenul de pe str. Andrei Doga, unde se va afla delfinariul, nu este înregistrat pe numele proprietarilor firmei.

Zilele trecute s-a anunțat că deschiderea delfinariului va fi marcată printr-o conferință de presă la care vor fi prezenți reprezentantul reţelei internaţionale de delfinarii „Nemo”; medicul veterinar al reţelei internaţionale de delfinarii „Nemo”; reprezentantul Institutului de Zoologie al AŞM; inspectorul superior în cadrul Secţiei Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor (Direcţia Municipală pentru Siguranţa Alimentelor) și reprezentantul „Nemo Moldova”.

Citiţi în continuare şi „(foto, doc) Omul care se ocupă de deschiderea controversatului delfinariu de la Chișinău

ZdG va reveni la subiect în ediția tipărită de joi.