Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Cu cât cutremurul e mai…

Cu cât cutremurul e mai puternic, cu atât mai târziu se înregistrează următorul

Un cutremur moderat cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de sambata, 22 noiembrie, in regiunea Vrancea. Seismul a avut loc la ora 21h14min17sec (19h14min17sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat la 5 km de MARASESTI, in judetul Vrancea (45,87 grade latitudine Nordica, 27,16 grade longitudine Estica), scrie www.cutremur.net.

Seismul a avut loc la adancimea de 39 km, iar magnitudinea a fost de 5,7 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a miscarii seismice a fost de VI grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimtit pe o arie destul de larga in sudul si estul tarii, cu deosebire in zonele extracarpatice din sudul si centrul Moldovei, dar si in Muntenia.
Seismul din aceasta seara a fost de tip crustal, diferit cele subcrustale (adanci) vrancene. Dupa magnitudinea determinata, seismul a fost cel mai puternic eveniment crustal produs in regiunea Vrancea in ultimii cel putin 40 de ani.

Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie, declara într-un interviu pentru ZdG: „Cu cât cutremurul e mai puternic, cu atât mai târziu se înregistrează următorul. Adică cutremurele mai puternice sunt mai rare. Seisme mari, ca cele din 1977 sau din 1986, se produc aproximativ o dată la 30 de ani, iar cutremure slabe avem în fiecare zi. Anual, din zona Vrancea, cea din care ajung cutremurele în R. Moldova, avem cam 100-150 de cutremure”. Cititți mai multe pe https://zdg.md/web/exclusiv/noi-stim-cu-35-40-de-secunde-mai-devreme-ca-vine-un-cutremur-puternic