Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Andrei Bătereanu, "bodyguardul" prins cu…

Andrei Bătereanu, „bodyguardul” prins cu mită de 15500 de euro s-a retras din lista PDM. Instanța l-a amendat

Inițial, în lista PDM-ului pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, oferită și publicată de instituțiile mass-media din țară, dar și pe site-ul e-democracy.md, figura, pe locul 67, și numele lui Andrei Bătereanu, un tânăr care declara în trecut că a fost bodyguardul lui Vlad Filat și care ironiza, prin acțiuni de protest, lupta dintre Filat și Plahotniuc, în timpul scandalului dintre cei doi. În octombrie 2013, Bătereanu era reținut în flagrant de către CNA cu 15500 de euro, bani pe care-i solicitase de la o tânără, Cristina Popa, pentru a-i aranja, cu funcționari de la Primărie, eliberarea unei autorizații de construcție pentru un loc de agrement, „Terasa pe apă”. Deși Bătereanu declara în presă că este victima unui dosar la comandă, în realitate, el și-a recunoscut integral vina.

Conform sentinței emise de către magistrata Angela Catană de la Judecătoria sect. Centru pe 11 iunie 2014, Bătereanu a fost judecat în baza acordului de recunoaștere a vinovăției. Ținând cont de acest lucru, magistrata i-a aplicat o amendă de 1000 unități convenționale (u. c.), echivalentul a 20 de mii de lei. Acum, dosarul este examinat la Curtea de Apel (CA) Chișinău, următoarea ședință fiind programată pentru data de 30 octombrie 2014.

Doar că, numele lui Bătereanu, în lista oficială a PDM, de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC) lipsește, deși tânărul a fost prezent chiar și la lansarea candidaților PDM, eveniment desfășurat la Teatrul de Operă și Balet. El apare în imagini alături de toți candidații PDM-ului, iar într-un interviu pentru postul de televiziune Pro TV spunea că „eu sunt aici în calitate de candidat la funcția de deputat”. În lista oficială a PDM, spre deosebire de lista apărută inițial, sunt 102 candidați, și nu 103, iar pe locul 67 figurează Petru Doni.

Solicitat de ZdG, Sergiu Sârbu, reprezentantul PDM-ului la CEC, ne-a spus că Andrei Bătereanu nu mai este candidatul PDM, după ce acesta a depus o cerere prin care s-a retras din cursa electorală.

Totodată, Iurie Ciocan, președintele CEC, susține că în liste încă nu au fost făcute niciun fel de modificări, deși de la partide au început să parvină asemenea solicitări. Ciocan ne-a spus că nu cunoaște detalii despre cazul Bătereanu, însă ne-a sugerat să credem datelor apărute în lista oficială a partidului, înregistrată la CEC, și nu celor apărute inițial, în presă. Deși nu apare în lista PDM-ului, e clar că Bătereanu este un simpatizant al acestui partid. Pe pagina sa de facebook, acesta apare în mai multe imagini alături de lideri marcanți ai formațiunii și în cadrul unor acțiuni electorale. Bătereanu scrie și promovează sloganele PDM-ului.

În numărul din 16 octombrie, ZdG a început o serie de articole în care prezintă candidații la funcția de deputat și problemele pe care aceștia le au sau le-au avut cu legea. În primul articol au fost analizați candidații PDM, PPCD și Partidului Forța Poporului. Am găsit, printre candidați, inculpați, oameni prinși cu mită, bătăuși sau traseiști politici. Cine sunt aceștia, vedeți doar  în ediția tipărită a ZdG.