Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   ”7 aprilie” a dispărut din…

”7 aprilie” a dispărut din programele electorale

Subiectul asigurării drepturilor fundamentale ale omului este marginal sau lipsește din agendele concurenţilor electorali la alegerile parlamentare 2014. Acestea sunt concluziile unui raport dat publicității la 27 noiembrie 2014 de către Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului.

Experţii privind drepturilor omului au studiat programele electorale ale concurenţilor electorali, iar rezultatele nu sunt deloc optimiste. Din şase concurenţi electorali cu şanse de accedere în Parlament examinaţi, doar doi concurenţi electorali şi anume Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Liberal propun un program electoral ce a obţinut calificativul minim sub aspectul integrării drepturilor omului.

Alte două partide, Partidul Patria şi Partidul Democrat propun programe marginale sau ignorante sub aspectul integrării drepturilor omului. Cel mai rău scor a fost obţinut de către Partidul Comuniştilor şi cel al Socialiştilor care propun un program ce atentează la drepturile fundamentale ale omului.

Experţii relevă deficienţe istorice foarte grave la mai multe capitole, rezolvarea cărora din păcate nu se regăsesc în agendele politicienilor. Aceste probleme grave cum ar fi combaterea şi prevenirea torturii, a tratamentelor inumane şi degradant din partea forţelor de ordine, a asigurării libertăţii de conştiinţă şi de religie şi a combaterii şi prevenirii violenţei împotriva femeilor sunt neglijate de concurenţii electorali examinaţi. „Totodată este frapant faptul că încălcările grave ale drepturilor fundamentale ale omului din aprilie 2009 nu se mai regăsesc în programele electorale a concurenţilor electorali,” se menţionează în raport.

De asemenea raportul critică preferinţa mai multor concurenţi electorali pentru un anumit cult religios, cel ortodox şi a Bisericii Ortodoxe, chiar dacă aceasta este o încălcare gravă a Constituţiei Republicii Moldova. Act ce interzice amestecul religiei în actul guvernării şi politici publice.
În final experţii concluzioneză că chiar şi acei concurenţi care au inclus în platformele electorale prevederi care abordează subiectul drepturilor omului o fac în scopuri populiste şi fără un conţinut efectiv.

Alexandru Bolfa