Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   23 de mii de euro…

23 de mii de euro pentru încălcările organelor de drept

Astăzi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice 2 hotărâri prin care s-a constatat violarea Convenției de către R. Moldova, sau mai exact, de către organele de drept. În total, din bugetul de stat vor fi plătiți puțin peste 23 de mii de euro.Primul caz se referă la cauza Gavriliță c. Moldovei, unde reclamanții sunt Vasile și Victor Gavriliță. Curtea a constatat în unanimitate violarea art. 3 CEDO, constatând că instanțele naționale au recunoscut încălcarea drepturilor reclamanților, în special că aceștea au fost supuși relelor de către poliție și ineficiența anchetei în acest sens.

Curtea a constatat în unanimitate violarea art. 5 § 1 CEDO, notând că instanțele naționale au constatat că al doilea reclamant a fost reținut, probabil, cu câteva zile înainte de data oficială de plasare în custodie, 05 ianuarie 2006. Astfel instanțele naționale au a recunoscut, a existat o încălcare a articolului 5 § 1 CEDO în ceea ce privește al doilea reclamant.

Curtea a acordat primului reclamant suma de EUR 9,000 cu titlu de prejudiciu moral,  celui de al doilea reclamant suma de EUR 10,000 cu titlu de prejudiciu moral și EUR 140 cu titlu de costuri și cheltuieli.

CIRCUMSTANȚELE CAZULUI LE VEDEȚI AICI

Al doilea caz se referă la cauza Tripăduș c. Moldovei, unde reclamantul este Anatolie Tripăduș născut în 1957 din Bălți.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea art. 5.4 CEDO, egalitatea armelor și contradictorialitatea. Ea a notat că nu a fost contestat de părți că apărarea nu a avut acces la unele elemente din dosarul privind arestarea provizorie, printre altele, întregistrarea unor convorbiri telefonice, etc. De asemenea, ea a notat că reclamantul nu a avut acces la documentele privind percheziția domiciliului, etc. De asemenea, Curtea a observat că Curtea de Apel Chișinău nu a justificat refuzul demersului apărării de audiere a părții vătămate, etc.

Curtea a acordat suma de EUR 2,000 cu titlu de prejudiciu moral și EUR 2,000 cu titlu de costuri și cheltuieli.

DETALIILE CAZULUI LE VEDEȚI AICI.