Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cum e pregătită Republica Moldova…

Cum e pregătită Republica Moldova să lupte cu Ebola?

494-ebolaVirusul Ebola a provocat, până în prezent, moartea a peste 5.000 de persoane. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, în legătură cu boala determinată de virusul Ebola. La rândul lor, Adunarea Generală şi Comitetul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au declarat situaţia creată drept pericol pentru pacea mondială şi sănătatea publică la nivel global.

Cu toate că R. Moldova nu a avut cazuri de infectare, virusul Ebola rămâne un pericol sporit pentru toţi cetăţenii, indiferent de situarea lor geografică. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala determinată de virusul Ebola (BVE) a debutat în luna februarie 2014 în Guineea (Africa de Vest), după care s-a răspândit epidemic şi în alte state limitrofe, precum Liberia, Sierra Leone, Nigeria şi Senegal.

„La primul apel, putem interna cinci bolnavi”

În R. Moldova, a existat o suspiciune de infectare cu Ebola, care nu s-a adeverit. Totuşi, autorităţile susţin că au intervenit pentru cazul în care ne-am confrunta cu epidemia. Astăzi, Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” dispune de saloane pentru izolarea şi tratarea persoanelor suspecte sau infectate cu virusul Ebola. „La primul apel, putem interna cinci bolnavi. Dacă, însă, ar fi nevoie, putem specializa tot spitalul în tratamentul persoanelor bolnave de Ebola, ceilalţi pacienţi fiind externaţi la domiciliu”, declară Vasile Arapu, vicedirectorul Spitalului de Boli Infecţioase.

În total, spitalul dispune de 210 paturi. Personalul medical ar fi echipat cu toate cele necesare pentru a nu intra în contact cu virusul. „Avem echipament de protecţie individuală pentru a proteja personalul de infectare: combinezoane, ochelari, mască, mănuşi şi încălţăminte de cauciuc”, spune vicedirectorul spitalului. Echipamentele sunt păstrate încă de pe timpul gripei aviare. Anterior, însă, Ministerul Sănătăţii anunţa că va fi procurat echipament specializat anume în protecţia contra Ebola, banii pentru procurare fiind alocaţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Totodată, în R. Moldova nu sunt laboratoare specializate pentru testele necesare. De aceea, în cazul unei posibile infectări, spitalul trimite analizele la Centrul Naţional de Sănătate Publică. De aici, acestea sunt transmise peste hotare, unde sunt laboratoare specializate (nivel 4 de securitate). „La noi, la centru, sunt două persoane instruite, care cunosc mecanismul de transmitere a probelor. Obţinerea rezultatelor ar dura 7-10 zile”, explică procedura Stela Gheorghiţă, vicedirectoarea Centrului Naţional de Sănătate Publică, adăugând că analizele sunt gratuite. La o eventuală necesitate, probele biologice vor fi examinate în laboratorul de referinţă al Institutului Pasteur din Lion, Franţa.

Aeroportul – cel mai mare flux de persoane

Imediat ce a fost declanşată epidemia, au fost instruiţi toţi inspectorii controlului de frontieră atât la punctele de trecere feroviară şi auto, cât şi, în special, la aeroport, deoarece anume aici se atestă un flux sporit de persoane. „Dacă frontiera terestră mai are filtru, aici persoanele vin direct”, explică Daniela Mânzatu, ofiţer de presă la Poliţia de Frontieră. Astfel, în punctele de trecere de la Aeroportul Chişinău, un scaner măsoară temperatura persoanelor. În cazul în care temperatura depăşeşte 38,2 grade, scanerul emite un sunet specific, iar pe ecran apar culorile care indică o temperatură ridicată.

Totodată, la intrarea în ţară sunt prezenţi poliţiştii de frontieră, care în astfel de cazuri, fără a panica oamenii din jur, se apropie de cetăţeanul respectiv sau de grupul de persoane în direcţia cărora ecranul a semnalizat temperatura ridicată. Acestea sunt interogate în legătură cu starea sănătăţii. Între timp, poliţia verifică paşapoartele cu itinerarul deplasării, asigurându-se că aceste persoane nu au vizitat una dintre ţările cu risc sporit. Dacă, totuşi, persoana s-a aflat în una dintre ţările respective, aceasta este izolată într-o încăpere, fiind anunţat imediat Centrul de Sănătate Publică.

Intervievarea – sursa principală de informare

Dacă în aeroport scanerul este primul care semnalează problema, la punctele de trecere terestră nu este posibilă instalarea unor astfel de scanere, deoarece ele necesită o temperatură stabilă şi zgomot redus. Din aceste considerente, „principala sursă de informare este intervievarea”, explică Daniela Mânzatu. Inspectorii verifică paşapoartele. Dacă cineva se plânge de dureri de cap, de burtă sau că ar avea febră, urmează interogarea persoanei şi verificarea itinerarului deplasării. Dacă se consideră că persoana ar putea fi infectată, aceasta e izolată, după care urmează aceeaşi procedură ca şi în aeroport.

Totodată, din moment ce nu este un scaner care să indice temperatura persoanei, se foloseşte „un termometru care măsoară temperatura la o distanţă de 10-15 cm. Posedăm şase termometre de acest fel, care au fost repartizate în punctele de trecere cu cel mai mare flux de pasageri”, explică ofiţerul de presă al Poliţiei de Frontieră. Cel mai mare flux de pasageri este în aeroport, apoi la frontiera Leuşeni. „Acum ne gândim că ar trebui să fie şi la frontiera cu Uniunea Europeană: Sculeni şi Giurgiuleşti”, adaugă Daniela Mânzatu. În acest context, menţionăm că Australia, deşi nu a înregistrat niciun caz de infectare, a decis să-şi închidă graniţele pentru ţările cel mai grav afectate de epidemia de Ebola, informează Reuters. Şi Guvernul canadian a anunţat că suspendă eliberarea de vize pentru cetăţenii statelor afectate de Ebola, relatează AFP.

Vaccin împotriva BVE?

Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, informaţii privind suspectarea infecţiei cu virusul Ebola au fost semnalate de autorităţile din Benin, România, Marea Britanie, iar în SUA şi Spania au fost confirmate cazuri de boală, inclusiv primele decese. În R. Moldova, a fost semnalată o posibilă infectare, care ulterior nu s-a adeverit. BVE este o boală de origine virală, cu evoluţie severă. Perioada de incubaţie este de 2-21 de zile, rata mortalităţii fiind de 24-90%. Boala se transmite prin contact direct sau indirect cu fluidele biologice (sânge, salivă, mase vomitive, urină). Boala debutează cu manifestări de pneumonie (febră, cefalee, dureri toracice, tuse), afectarea sistemului digestiv (diaree, vomă). Ulterior, apar erupţii şi hemoragii generalizate, şoc hipovolemic în nouă zile de la debut.

Până în prezent, nu există un vaccin împotriva Ebola. Pe de altă parte, Olga Golodeţ, vicepremierul F. Ruse, susţine că Rusia este aproape gata să prezinte un astfel de vaccin. „Avem un vaccin care dă rezultate bune”, anunţă vicepremierul rus, conform Itar-Tass. „Elaborăm acum trei vaccinuri. Unul dintre acestea a ajuns la testările clinice”, anunţă Veronica Skvorţov, ministra Sănătăţii F. Ruse. Şi Canada elaborează un vaccin împotriva virusului Ebola, aici fiind începută testarea vaccinului pe oameni. Deşi Ministerul Sănătăţii din Canada afirmă că acesta este un pas important, criticii susţin că Guvernul se mişcă prea încet, rămânând sceptici la promisiunile acestuia. Rona Ambrose, ministrul Sănătăţii din Canada, anunţă că rezultatele din prima fază sunt aşteptate în decembrie a.c. În acest context, miliardarul sud-african Patrice Motsepe a donat 1 mln. USD fondurilor destinate luptei împotriva Ebola.