Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Licenţele de pe piaţa neagră:…

Licenţele de pe piaţa neagră: Statul acuză, SRL-ul ameninţă cu judecata

467-guznac-camera-de-licentiereAutorităţile statului susţin că întreaga activitate a companiei „Euro Contact Transnaţional”, care eliberează licenţe pentru mai multe domenii, este ilegală, numele reprezentanţilor acestei companii figurând în mai multe dosare penale. Totuşi, avocatul acestui SRL susţine că statul procedează în acest mod deoarece s-ar teme de concurenţă, invocând şi un precedent judecătoresc, care dă câştig de cauză agentului economic.

Săptămâna trecută, ZdG scria despre „Licenţele de pe piaţa neagră” sau despre modul în care un SRL eliberează licenţe de activitate în mai multe domenii, inclusiv în avocatură, deşi, conform legii, acestea ar urma să fie acordate exclusiv de instituţiile statului. Subliniam atunci că cei care eliberează asemenea licenţe prosperă, deşi structurile de drept sunt la curent cu această schemă. În urmă cu aproape două luni, problemele legate de activitatea firmei „Euro Contact Transnaţional” se regăseau într-un comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Instituţia anunţa că „aşa-zisa companie Euro Contact prezintă semnele unei activităţi ilicite” şi că „pretinsa companie, de mai mulţi ani, eliberează „mandate de Licenţă” şi „Licenţă” pentru diverse genuri de activitate, fără temeiuri legale.

Compania invocă o decizie judecătorească

Vladimir Guzun, avocatul care s-a oferit să ne vândă o licenţă de avocat eliberată de firma „Euro Contact Transnaţional” contra sumei de 300 de euro, contactat de ZdG, susţine că activitatea acestui SRL e perfect legală şi acuză statul că se teme de concurenţă. Referitor la anunţul făcut de fisc, precum că licenţele ar fi eliberate ilegal, Guzun susţine că instituţia va fi acţionată în judecată. „Las’ să vină ei în mod oficial să dovedească faptul că activitatea este ilegală. Noi o să punem pe masă hotărârea Curţii de Apel Chişinău, din 30 aprilie 2003. Acolo e scris că licenţele care dau drept de activitate de antreprenoriat la 263 de persoane nu sunt false. Mai mult decât atât, la iniţiativa Primăriei Chişinău, Procuratura Generală a vrut să dovedească în mod oficial, prin judecată, că activitatea este ilegală. Judecătoria Economică a respins însă acţiunea, pentru că nu au fost aduse probe precum că această activitate, de eliberare a licenţelor, este ilegală”, susţine Guzun, care deţine licenţă de avocat eliberată de Ministerul Justiţiei, dar şi licenţă de avocat eliberată de „Euro Contact Transnaţional”.

„R. Moldova e parte componentă a organizaţiei mondiale a proprietăţii intelectuale din martie 1993. După asta, în 1996, a fost înregistrată marca Euro Contact. Timp de 7 ani de zile am mers în judecată, din 1997 şi până în 2003. În 2006, din bugetul statului au fost încasaţi, în favoarea titularului mărcii, Anatolie Morcov, 30 de mii de lei. Atunci, s-a demonstrat că noi avem dreptate. Se părea că s-a pus punct la această întrebare, dar uite că nu este aşa. D-stră aţi scris că sunt licenţe de pe piaţa neagră. Taman că noi suntem nu piaţa neagră, ci destul de albă”, zice Guzun.

„Statul se teme de concurenţă”

„De ce sunt deschise dosare penale dacă activitatea noastră este legală? Pentru că este vorba despre concurenţă neloială, cu statul. Noi ştim ce se întâmplă în ţară. Sunt interese, iar aceste interese îi pun în gardă pe oponenţi. Ei declară: doar peste trupul meu, când eu nu voi mai fi, atunci veţi activa… Dar noi, prin metode procedurale corespunzătoare legii, activăm încă din 1996”, susţine Guzun, care este şi reprezentantul companiei „Euro Contact Transnaţional”. „Noi nu ne temem de dosare penale. Această întrebare s-a hotărât încă în 2003. Acesta este precedentul judiciar. Ce fac autorităţile statului acum? Încalcă art. 120 din Constituţie (în acest articol se menţionează că este obligatorie respectarea sentinţelor şi a altor hotărâri definitive ale instanţelor judecătoreşti, precum şi colaborarea solicitată de acestea în timpul procesului, al executării sentinţelor şi a altor hotărâri judecătoreşti definitive, n.r.), încalcă prevederea că hotărârea instanţei de judecată la această temă este lege”, atacă avocatul.

„Autorităţile statului, în loc să se conformeze hotărârii instanţei judecătoreşti, care este lege până când nu este anulată, o încalcă, şi socot că ea nu există. Ei primesc această hotărâre în mână chiar în procesele de judecată, iar pe urmă ne-o întorc înapoi fără s-o citească. Ei nici măcar nu vor să le citească. Doar îşi urmează interesele. Este vorba de o investiţie în domeniul privat, iar această investiţie este stopată de oponenţi. Prin toate mijloacele, cu încălcarea legii. Statul se teme de concurenţă. Noi am ieşit din statul totalitar. Atunci, nu era altă proprietate decât a statului. Acum, există, iar statul ar trebui să ne respecte”, zice Vladimir Guzun, cel care l-a apărat pe Anatolie Morcov, proprietarul mărcii Euro Contact, inclusiv atunci când acesta a fost judecat pentru comercializarea licenţelor, iar ulterior achitat. Guzun este totodată şi reprezentantul şi apărătorul firmei „Euro Contact Transnaţional”. Deşi am cerut să discutăm şi cu Anatolie Morcov, acesta a precizat că o discuţie cu el este suficientă şi că Morcov „trăieşte ca toată lumea liberă”.

Dosar penal: „E vai de capul nostru”

ZdG a contactat, acum două săptămâni, reprezentanţii fiscului. Zilele trecute, reprezentanţii SFS ne-au anunţat doar că toate materialele deţinute de ei au fost trimise la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pe cazul dat fiind deschis un dosar penal. Gheorghe Malic, şeful Direcţiei generale urmărire penală din cadrul Inspectoratului General de Poliţie (IGP), a confirmat că asemenea materiale există, precizând că toate au fost trimise către Inspectoratului de Poliţie Botanica. „Licenţele astea nu acordă niciun drept. Din câte ştiu, el (Anatolie Morcov, n.r.) a fost recunoscut iresponsabil, dar, nu am date concrete. El poate inventa orice licenţă, sub orice formă. Dar ele nu sunt legale. E vai de capul nostru, aşa-i nivelul juridic în ţara noastră”, susţine Malic.

Valentin Costea, şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Botanica, admite că un asemenea dosar penal există, dar spune că se mai lucrează. „Efectuăm acţiuni de urmărire penală. Planificăm ca, luna viitoare, să finalizăm dosarul. Încă nu avem persoane învinuite, dar vor fi. Dosarul e pornit pe faptul că o persoană eliberează autorizaţiile respective. Vor fi şi bănuiţi…”, promite acesta. Întrebat despre precedentele judiciare invocate de companie, Costea a spus: „Eu ştiu că este decizia judecăţii, dar ea este pe alt fapt. Au şi de la Curtea Supremă de Justiţie o decizie, prin care ei, cică, sunt în drept să elibereze licenţe. Vedem. Dosarul a venit la noi de la Direcţia Generală Urmărire Penală. Când a venit la noi, deja era pornit. Vom vedea. Încă nu privim aşa departe (la acele hotărâri judecătoreşti, n.r.)”, zice Valentin Costea. Materiale privind firma „Euro Contact Transnaţional” există şi în gestiunea procurorilor.

„Cei care fac asta sunt nişte escroci”

Uniunea Avocaţilor (UA) îl contrazice pe Vladimir Guzun, reprezentantul Euro Contact, care eliberează licenţe de avocat. Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele UA, susţine că Vladimir Guzun „este un avocat care îşi face de cap. E avocatul nostru. El are probleme, inclusiv la Comisia de Etică şi Disciplină, dar nu-şi dă seama. Judecătorii nu-i acceptă pe cei cu licenţe eliberate de acea firmă. Fac asta doar cei care nu pricep nimic”, menţionează preşedintele UA. „Eu am vorbit personal cu el (Vladimir Guzun, n.r.). El e fost lucrător de poliţie, doctor în drept… Ştiţi vorba: „Nu există foşti poliţişti” (a spus-o în rusă, n.r.). Dar, e clar că el nu are acest drept”, opinează Amihalachioaie. La rândul său, Eugen Tetelea, preşedintele Comisiei de Etică şi Disciplină, zice că: „ştiu, din memorie, că există asemenea materiale la noi, dar nu pot să vă spun mai multe”. Acesta ne-a propus să revenim după sărbători pentru alte detalii.

Şi Valentin Guznac, directorul Camerei de Licenţiere a R. Moldova, instituţie abilitată prin lege să elibereze licenţe în circa 32 de domenii de activitate, spune că „Euro Contact Transnaţional” desfăşoară o activitate ilegală. „Am fost sesizaţi şi de Procuratură, şi de MAI. Am informat că nu cunoaştem cine este agentul economic. Noi ne conducem de legea 451, care reglementează expres care sunt structurile statului şi în ce domenii eliberează ele licenţe de activitate pe teritoriul R. Moldova. Problema a apărut în vizorul nostru anul trecut. Este, clar, o activitate ilicită, care contravine prevederilor normei legale, iar structurile de forţă trebuie să ia măsuri. Întrebaţi-i pe ei de ce nu fac nimic. Noi am informat peste tot că această structură nu este abilitată de a elibera licenţe. Cei care fac asta sunt nişte escroci. Oamenii văd că e mai ieftin şi probabil apelează la ei, dar nu e o activitate legală”, spune Guznac.