Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Cum a obţinut Donciu, preşedintele…

Cum a obţinut Donciu, preşedintele CNI, 45 de mii de lei prin intermediul judecătorilor

492-casa-donciuAnatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), s-a îmbogăţit cu 45 de mii de lei. În urmă cu două săptămâni, acesta a câştigat, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), procesul cu Ministerul Justiţiei (MJ), după ce, anterior, compania „Red Union Fenosa” nu a executat o hotărâre judecătorească „în termeni rezonabili”, prin care urma să demonteze un transformator electric instalat lângă casa de milioane a şefului CNI. De altfel, în timp ce Donciu cerea bani şi reclama neexecutarea hotărârii, distribuitorul de energie electrică se conforma deciziei din 2010, astfel încât, transformatorul care făcea probleme a fost înlocuit cu altul, mic şi modern.

Anatolie Donciu locuieşte într-o casă de milioane pe str. V. Guţu din Chişinău, despre care ZdG a scris, în premieră, în noiembrie 2012. Tot atunci am relatat despre problemele şi procesele de judecată dintre Donciu şi distribuitorul de energie electrică „Red Union Fenosa”, devenit între timp „Gas Natural Fenosa”. Toate astea pentru că, lângă casa lui Donciu, încă din 1960, era amplasat un punct de transformatoare al Companiei care alimentează zona cu electricitate.

Donciu vs MJ

Donciu, după ce şi-a construit casa, şi după ce s-a dedidat activităţii ştiinţifice, a acţionat în judecată „Red Union Fenosa”. În motivarea cererii, acesta scria că „este proprietarul imobilului din str. V. Guţu, şi că… zgomotul produs de postul de transformatoare PT-47 are o acţiune nocivă, care prezintă un pericol pentru sănătatea sa şi a membrilor familiei sale, precum şi a celor care locuiesc în vecinătatea transformatorului. Mai mult, zgomotul este insuportabil şi creează incomodităţi, provoacă stare de stres şi nelinişte”, stipula Donciu în cererea de chemare în judecată, solicitând „obligarea „RED Union Fenosa” de a transfera punctul de transformatoare PT-47 din vecinătatea imobilului, pentru a nu afecta dreptul de proprietate asupra bunului imobil respectiv”. Deşi reprezentanţii „Red Union Fenosa” susţineau în faţa magistraţilor că acel transformator nu produce pericol sau zgomot care să deranjeze, că a fost amplasat acolo cu mult timp înainte ca Donciu să-şi construiască imobilul şi că, iniţial, acesta se angajase să delimiteze ograda sa de locul unde sunt amplasate transformatoarele, instanţa i-a dat dreptate lui Donciu, obligând „Red Union Fenosa” să reamplaseze punctul de transformatoare.

În 2010, decizia a fost definitivă, fiind eliberat şi un titlu executoriu. Cu toate astea, ea nu a fost executată, astfel că, în august 2013, fiind deja preşedintele CNI, Anatolie Donciu a acţionat în judecată MJ, cerând repararea prejudiciului moral de 5000 de euro pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti. În noiembrie 2013, acţiunea i-a fost admisă, judecătorul Sergiu Lazări de la Judecătoria Buiucani acordându-i şefului CNI 45 de mii de lei, echivalentul a 2500 de euro. MJ nu a fost de acord cu soluţia şi a mers la Curtea de Apel (CA) Chişinău, care însă le-a respins apelul pe 15 mai 2014. Pe 8 octombrie 2014, dosarul a fost examinat la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) de către judecătorii Iulia Sârcu, Valentina Clevadî şi Ion Corolevschi. CSJ a declarat recursul MJ ca inadmisibil.

Motivarea judecătorilor

„Argumentele invocate în recurs se referă la dezacordul recurentului cu soluţia pronunţată de către instanţele de fond şi de apel şi nu relevă încălcarea esenţială sau aplicarea eronată a normelor de drept material sau de drept procedural, respectiv nu constituie temei de casare a deciziei recurate”, spune CSJ, menţionând că argumentul recurentului cu privire la existenţa unor circumstanţe obiective ce ar împiedica executarea hotărârii judecătoreşti pronunţate în pricina civilă la cererea de chemare în judecată a lui Donciu Anatolie împotriva ÎCS “Red Union Fenosa” cu privire la obligarea reamplasării punctului de transformatoare situat în vecinătatea imobilului-proprietatea sa nu poate fi reţinut ca temei al admisibilităţii prezentului recurs deoarece este neîntemeiat.

„Se evidenţiază că pretinsa imposibilitate a administraţiei publice locale de a aloca ÎCS “Red Union Fenosa” alt teren pentru reamplasarea transformatorului situat în preajma imobilului lui Donciu Anatolie nu constituie temei suficient pentru a justifica încălcarea dreptului intimatului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătoreşti emise în favoarea sa. Referitor la argumentul MJ al R. Moldova cu privire la caracterul exagerat al cuantumul despăgubirii prejudiciului moral încasat în beneficiul lui Donciu Anatolie, instanţa de recurs reiterează că prin prisma jurisprudenţei de referinţă degajată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în materie de neexecutare, suma de 45 000 lei este la caz una justă şi echitabilă, având în vedere că începând cu 25 noiembrie 2008 (data emiterii hotărârii judecătoreşti definitive şi executorii) şi până în prezent, hotărârea judecătorească aşa şi nu a fost executată”, precizează magistraţii de la CSJ.

Cu banii încasaţi şi hotărârea executată

Lucrurile, însă, nu sunt tocmai aşa cum susţin magistraţii instanţei supreme. O spune chiar Anatolie Chiosa, executorul judecătoresc care, în 2010, a primit la executare titlul executoriu. „Procedura de executare e la final, deoarece Fenosa şi-a executat atribuţiunile şi a solicitat încetarea procedurii de executare. Da, a fost amplasat un alt transformator, iar cel vechi nu mai funcţionează”, ne-a spus Chiosa. Întrebat dacă e normal ca Anatolie Donciu să pretindă bani pentru neexecutarea unei hotărâri care, între timp, a fost executată, Chiosa a precizat: „Nu sunt persoana care să poată spune că e sau nu corect ceea ce a dispus instanţa de judecată. Eu am dosarul meu, pe care, în prezent, îl finalizez. Mai departe, organele competente se pot pronunţa dacă e corect sau incorect”.

Contactaţi de ZdG, reprezentanţii „Gas Natural Fenosa” ne-au spus că „postul de transformare (PT) cu numărul 47, amplasat în mun. Chişinău pe strada Valentin Guţu în vecinătatea imobilului cu numărul 15, a fost reamplasat pe un alt teren, determinat în acest sens de Primăria mun. Chişinău. Pe data de 22 mai 2014, după finalizarea lucrărilor de montare a noului PT de tip gheretă şi a reamplasării tuturor liniilor de cablu subterane, acesta a fost dat în exploatare şi a preluat sarcina de la PT-ul scos din funcţiune. Echipamentul electric al PT retras din funcţie a fost demontat. PT-47 a fost reamplasat în baza unei Hotărâri judecătoreşti. Valoarea totala a investiţiei în această lucrare este de 506.340 mii lei”, se spune în răspunsul companiei. Reprezentanţii MJ au fost, miercuri, 22 octombrie 2014, implicaţi în procese de judecată şi nu au putut să ne ofere poziţia instituţiei. La rândul său, Anatolie Donciu, preşedintele CNI, nu a răspuns la apelurile ZdG.