Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Un purtător de cuvânt -…

Un purtător de cuvânt – capul mafiei politice?

Acum câteva zile, Comisia Naţională de Integritate (CNI) ne-a anunţat despre o nouă decizie a sa de a iniţia verificări în cazul a 10 demnitari. Printre aceştia sunt, în special, judecători, un membru al Curţii de Conturi, un director de liceu, dar şi un director de piaţă, adică persoane care, de obicei, se învârt pe lângă „butoiul cu miere”. Printre cei 10, descoperim şi numele unui jurnalist, Vlad Ţurcanu, fost corespondent la Europa Liberă, în prezent, purtător de cuvânt al şefului statului. Potrivit CNI, prilej de iniţiere a unui control al veniturilor şi proprietăţilor lui Vlad Ţurcanu ar fi o sumă de bani, 1600 de lei, mai exact 1656,14, primiţi de soţia sa care, în perioada de referinţă, tocmai se afla în concediu de îngrijire a copilului. Între timp, presa a dezvăluit câteva date despre originea acestei sume de bani. Însuşi Vlad Ţurcanu a povestit că banii au fost primiţi de la un salon în care soţia sa a transmis spre comercializare o bijuterie care ar fi aparţinut mamei sale. Cum o fi fost acea bijuterie? Indiferent de design, de valoarea financiară sau de calitate, o astfel de bijuterie, de la mama, era de o valoare sentimentală specială. De altfel, salonul de bijuterii de la care, în 2013, doamna Ţurcanu a primit 1656,14 lei, este specializat în achiziţionarea şi comercializarea bijuteriilor.

Am citit declaraţiile lui Vlad Ţurcanu şi am înţeles că soţia sa, mamă acum, a ales între o amintire foarte dragă şi, probabil, nevoile unui copil, pe care vrea din răsputeri să-l crească puternic şi sănătos. Dar nu aici am vrut să ajung. În această poveste m-a sensibilizat bijuteria mamei, dar m-a şocat insistenţa cu care CNI simulează activitate de investigare a integrităţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică.

Nu ştiu în ce măsură purtătorul de cuvânt al şefului statului a fost afectat de această decizie a CNI, cred, însă, că chiar dacă nu are ce ascunde, imaginea i-a fost afectată de aceste intenţii.

De fapt, CNI e liber să verifice orice informaţie legată de veniturile, proprietăţile sau interesele funcţionarilor publici. Să o facă sănătoşi, dar şi profesionist, corect, responsabil.

Povestea bijuteriei de la mama, din cauza căreia purtătorul de cuvânt al şefului statului a ajuns subiect de investigaţii al CNI, m-a determinat să caut alte informaţii despre activităţile acestei comisii în anul 2014.

Chiar din prima accesare a www.cni.md, am descoperit notele pe care le-au dat vizitatorii site-ului, solicitaţi să răspundă la întrebarea „Cum apreciaţi activitatea CNI ?”. Astfel, 65% consideră nesatisfăcătoare munca celor de la CNI. În opinia unui număr de 13%, activitatea CNI este satisfăcătoare.

Ce i-o fi determinat pe cei interesaţi de activitatea CNI să dea note atât de mici acestei instituţii? Din categoria celor 65% ar putea face parte funcţionarii revoltaţi de felul în care CNI i-a tratat, fără vreun motiv, plasându-i în lista celor suspecţi că ar fi certaţi cu integritatea morală.

Constatăm, consultând www.cni.md, că, în 2014, CNI a efectuat verificări ale declaraţiilor pe venituri şi proprietăţi în cazul a 71 de demnitari. Dintre aceştia, 21 s-au adresat în instanţele de judecată, contestând deciziile CNI. În prezent, CNI este implicat în 26 de procese de judecată, printre reclamanţi fiind şi demnitari care au considerat că au fost denigraţi pe nedrept atunci când, iniţiind controale, CNI a făcut publice mai multe informaţii care, ulterior, au fost considerate neînsemnate pentru iniţierea unor demersuri la Procuratura Generală, privind demararea unor anchete penale în cazul lor.

Bunăoară, un demnitar, unul de la Ministerul Culturii, suspectat de nereguli în declaraţie, a fost găsit cu vreo 4 conturi bancare nedeclarate: la BCR, unde are un card salarial cu 0 lei; la BCR – cu 0,58 USD; la BCR – cu 0 lei, pe numele soţiei sale şi la BEM, cu 15,34 lei.

În cazul altui demnitar, din Poliţie, după verificări riguroase, CNI a constatat că acesta şi familia sa nu au indicat în declaraţia pe venituri şi proprietăţi mai multe conturi bancare: la „FinComBank” SA, unde se păstrau 0,99 lei şi care a fost închis la 17.10.2013 din motivul lipsei mişcărilor băneşti mai mult de doi ani; la „Moldova Agroindbank” SA – cu 0 lei şi la „Moldindconbank” SA, unde acesta păstrează 1,09 lei. Deci, pentru 1,09 lei o ditamai Comisie Naţională de Integritate a muncit făcând broboane pe frunte şi consumând milioane din banii publici pentru salarii, automobile, deplasări… De alt-fel, CNI nu-şi face public bugetul, iar acest fapt nu e doar lipsă de transparenţă, ci şi neglijarea relaţiilor cu cei din banii cărora se hrănesc. Curată simulare a unei activităţi nespus de importante pentru un stat care aspiră la integrare europeană.

Apropo, să fie acest purtător de cuvânt capul mafiei politice? Dacă-i aşa, când şi cum vor fi verificaţi demnitarii cu proprietăţi şi cu milioane pe conturile deschise în paradisurile fiscale?