Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Pictoriţa Nicoleta Vacaru: „Nu vreau…

Pictoriţa Nicoleta Vacaru: „Nu vreau să plec din Moldova”

Pasiune, savoare, rebeliune, seducţie, forme ademenitoare, culori intense şi chipurile oamenilor de diferite etnii şi vârste, nasc din pasiunea pictoriţei Nicoleta Vacaru. Pictoriţa din R. Moldova exersează desenul pe sticlă, pânză, picturile făcute cu cafea şi multe alte tehnici, care satisfac pofta pentru creaţie.

Vernisajul primei sale expoziţii de picturi prezentată în R. Moldova a avut loc la 18 septembrie, curent, în incinta galeriei Alianţei Franceze. Vizitatorii au ocazia să admire, până la 30 octombrie, circa 17 lucrări, pe care Nicoleta le-a creat timp de jumătate de an. „Stilul în care pictez este o combinaţie între pop-art şi modernism”, a remarcat artista. Expoziţia vine după ce Nicoleta Vacaru şi-a prezentat lucrările la trei vernisaje din Franţa, unde publicul francez a îndrăgit-o şi apreciat-o.

536-tablou2Ghidată de pasiune

Născută la 22 mai 1987, într-o familie de profesori de istorie din Orhei, Nicoleta Vacaru îşi face studiile la Şcoala de pictură din localitatea natală între 2000 şi 2003, iar în perioada anilor 2006-2013 este studentă la Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Urbanism şi Arhitectură. „Am început să pictez de când eram mică. În clasa a doua, am frecventat un cerc de pictură. Stăteam ore în şir şi copiam desene, le conturam, aşa mi-am deprins mâna. După care m-am înscris la şcoala de pictură. Îmi plăcea să pictez chipuri de oameni şi să conturez anumite stări ale personajului care căpăta viaţă pe pânză. Astfel, eram provocată să continui să merg mai departe, ca să-mi dezvolt abilităţile şi să fac ceea ce mă pasiona cu adevărat”, povesteşte Nicoleta.

Dimineţile pictoriţei încep cu o ceaşcă de cafea, savurată în atelierul său NicolArt, după care începe şi munca asupra pânzei, acompaniată de o muzică lejeră, care nu face decât să umple atmosfera creativă. „Mă concentrez la ceea ce fac şi pot sta în atelier ore în şir fără să mă ridic, până nu simt că sunt obosită, iar după geam s-a lăsat miezul nopţii”, spune Nicoleta. Unele picturi îi reuşesc din prima, altele, însă, par mai „încăpăţânate şi e nevoie să lucrez la ele mai mult de trei luni şi să pun vreo 10 straturi pe pânză”, zâmbeşte Nicoleta, privind spre picturile care stau într-un colţ al atelierului şi aşteaptă ultimul retuş.

536-tablou1„Nu reuşisem să mă fac cunoscută în Moldova, când au început să mă cunoască francezii”

Nicoleta Vacaru a devenit cunoscută după ce a pictat etichete pentru sticlele de vin moldovenesc, vândute în Franţa. „O idee pe care o credeam fantastică, a prins imediat viaţă”, explică tânăra. Picturile Nicoletei au contribuit la promovarea şi la descoperirea Moldovei pentru mulţi francezi, care vedeau sticlele de vin moldovenesc cu una dintre acele cinci etichete personalizate şi unice. „Ideea a fost să atragem atenţia asupra vinurilor autohtone, aşa că am personalizat etichetele lor cu picturi, reprezentând frumuseţea Moldovei prin chipuri de femei”, povesteşte Nicoleta. Intrigaţi de etichete, mai mulţi consumatori francezi au dorit să o cunoască personal pe pictoriţa basarabeană şi să îi admire lucrările. Motiv pentru care a organizat trei expoziţii în vestul Franţei.

Spune că s-a implicat în pictarea etichetelor pentru vin, la începutul carierei sale. „Nici nu reuşisem să mă lansez, să mă fac cunoscută în Moldova, că au început să mă cunoască francezii”, zâmbeşte tânăra. „Dar am vrut să-mi expun picturile şi la mine acasă, în Moldova, de unde nu vreau să plec”, explică ea.
Potrivit Nicoletei, Moldova promovează tinerii talentaţi, doar dacă aceştia fac ceva deosebit şi nu se tem să iasă din tipare. „Viaţa este una şi de aceea, trebuie să reuşeşti să vizitezi multe ţări, care să te inspire să creezi multe lucruri unice. Lucruri care vor rămâne în istorie sau măcar în amintirea oamenilor”, spune Nicoleta, visând să picteze pe pânze mai mari de un metru.