Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Toți candidații se țin…

VIDEO „Toți candidații se țin cu retorica pro-rusă. Ei merg prin sate și sperie oamenii că, iată, vor veni românii, ne vor lua pământurile”. Jurnalistul Mihail Sirkeli, despre alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, la Podcast ZdCe

Pe 30 aprilie 2023 se vor desfășura alegerile pentru funcția de guvernator a regiunii autonome găgăuze. În total, opt candidați aspiră la funcția de bașcan. O ediție Podcast ZdCe în deplasare, la Comrat în UTA Găgăuzia, unde discutăm cu Mihail Sirkeli, jurnalist și fondator al portalului Nokta.md și director al organizației Piligrim-Demo.

Majoritatea candidaților înscriși în cursa electorală se declară independenți și doar unul este oficial înaintat din partea unei formațiuni politice. Care sunt mesajele lor, ce influență are Rusia în această campanie și de ce partidele mari nu și-au înaintat candidați, povestește invitatul ediției.

El a subliniat că toți candidații evită să discute despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și că promovează o retorică pro-rusească.

Toți candidații, dacă vă uitați, ei tot se țin cu retorica pro-rusă, toți spun că, declară că Rusia – partenerul strategic. Tu nu poți să spui, după un an de război criminal organizat de Putin că Rusia poate fi partenerul nostru strategic. Cum e asta posibil? Nu este posibil! (…) Locuitorii din UTA Găgăuzia privesc canale din Federația Rusă și la canalele din Federația Rusă nu se spune nimic despre investițiile UE în Găgăuzia. Acolo se spune că UE vine cu valorile sale LGBT, și așa mai departe. Acest narativ LGBT se repetă. Și, iată, până acum sperie cu unirea, cu jandarmii din România. Și eu știu că ei (candidații la funcția de bașcan, n.r.) merg prin sate și sperie oamenii că, iată, vor veni românii, ne vor lua pământurile”, a declarat jurnalistul de la Comrat.

Eu sper că Găgăuzia nu va fi guvernată mai departe de un om care va crea probleme sau va face ceva împotriva Chișinăului. (…) Dacă vom avea pe cineva care promovează deschis interesele Federației Ruse, atunci mă tem că vom avea niște probleme”, a mai opinat Mihail Sirkeli, în cadrul Podcast ZdCe.