Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Aceste drumuri au murit”.…

VIDEO „Aceste drumuri au murit”. Strigătul unor oameni care așteaptă de peste 30 de ani  reparația unui drum care leagă localitățile lor

„Drumurile raionale ce leagă satele între ele sunt strașnice, mai ales pe timp de ploaie. Am 24 de ani și nu țin minte niciodată în viață să se fi efectuat vreo lucrare.  Efectiv nu există asfalt. Vorbesc în mare parte despre drumurile ce leagă localitățile Căinari – Cîrnățeni – Sălcuța – Baurci”. 

După acest mesaj venit de la o cititoare a ZdG, în care se relatează despre starea drumurilor din raionul Căușeni, am mers în zonă pentru a vorbi cu localnicii și cu autoritățile despre cauzele și soluțiile acestei probleme. 

„Acesta îi poligon, nu drum. Pe aici trebuie să meargă tehnica armatei”

Drumul la care se face referire (G118) este drum național. El începe în satul Sălcuța și leagă mai multe localități din zonă cu orașul Căinari. Un muncitor care efectua lucrări de plombare a gropilor din asfalt cu un utilaj învechit în preajma localității Sălcuța ne-a avertizat din start că drumul spre Căinari „nu a văzut asfalt”. „Îi tare rău drumul, îi urât, îi urât cu totul. Acum că nu au fost ploi și pe uscat autogrederele nu pot să prelucreze drumul, că nu-l ajută nimic”,  spune bărbatul. 

Muncitori în preajma satului Sălcuța/ FOTO: ZdG

La ieșirea din Sălcuța începe drumul „alb”, un drum din piatră spartă. Pe lângă starea deplorabilă în care se află drumul, acesta te întâlnește și cu un nor de praf pe care îl lasă fiecare mașină care merge în față. „Acesta îi poligon, nu drum. Pe aici trebuie să meargă tehnica armatei. Cum să nu se strice mașina pe așa drum?” se întreabă un șofer. Un alt bărbat care s-a oprit lângă primăria din satul Cîrnățenii Noi zice că nu se mai așteaptă ca drumul să fie reparat. „Bagă bani și bagă bani și nu-l mai fac. Eu merg încetișor, ca bătrânul, că nu mă mai grăbesc, dar îi tare rău, îi tare rău drumul. El nu s-a mai făcut niciodată și probabil nu o să-l facă, dar de aici spun că dau bani, dar fără rost”, spune, bărbatul. La fel ca și alți șoferi care circulă des prin zonă, acesta e dezamăgit că din cauza stării drumului este nevoit să-și repare des mașina.

Un locuitor din Sălcuța Nouă ne-a spus că de fiecare dată când sunt alegeri oamenilor li se promite că problema drumurilor din zonă va fi rezolvată, dar nu mai știe pe cine să creadă. „Asfalt pe aici nu a fost, pentru că hoții au furat toți banii preconizați pentru reparația drumurilor. S-a distrus ideea de raion în Căinari și ne-am mutat în Căușeni și au uitat de drumurile acestea. Gata, aceste drumuri au murit, că nu-s gospodari în localitățile acestea. Și noi rămânem cu cheltuieli, cheltuieli din buzunar”, se revoltă localnicul.

„Cu toate că a rămas puțină lume în sat, dar totuși, dacă este un drum, este o speranță”

Recent, în satul Ciuflești, aflat la câțiva kilometri de orașul Căinari, speranțele locuitorilor la un drum mai bun au fost spulberate, la fel ca praful permanent din preajma drumului, de  Consiliului Raional (CR) Căușeni, care a emis o dispoziție prin care a realocat banii destinați pentru reparația unei porțiuni de drum din satul Ciuflești pentru a repara o parte din drumul Chircăieștii Noi – Căinari. Sătenii din Ciuflești au organizat un protest împotriva deciziei Consiliului. Până la urmă, vocile oamenilor nu au fost auzite, iar banii vor ajunge într-un loc „mai prioritar”. 

Drumul Sălcuța – Căinari/ FOTO:ZdG

Copiii de la grădinița din Ciuflești sunt printre cei care simt din plin decizia autorităților, aceștia fiind nevoiți să inhaleze zilnic praful produs de calitatea proastă a drumului.

O educatoare spune că dezamăgirea a fost foarte mare când locuitorii au aflat că banii pentru drum au fost dați în altă parte. „De când mă știu eu, drumurile tot timpul au fost foarte rele. Parcă suntem uitați. Acum, de ce s-au dat banii în altă parte? Ce, noi nu suntem aceiași oameni care avem nevoie de drumuri? Cred că trebuia de dat aici unde a fost plănuit, că este mai mare necesitate. Inițial, când am auzit că se alocă bani, desigur că ne-am bucurat, măcar porțiunea de la marginea satului până la grădiniță, este și primăria aici, vin oameni. Da, suntem un sat mai depărtat de oraș, dar oricum merităm și noi câte ceva. Se pare că drumuri bune, asta numai în vis pot să fie. Cu toate că a rămas puțină lume în sat, dar totuși, dacă este un drum, este o speranță”, susține educatoarea. 

„Zona aceasta a noastră parcă-i lăsată de Dumnezeu”

Sergiu Pîrlog, primarul satului Ciuflești, spune că pentru asfaltarea drumului din Ciuflești s-au alocat patru milioane de lei. „După ce s-au alocat banii, s-a purces la aprobarea devizelor de cheltuieli, licitația, respectiv, încheierea contractului cu antreprenorul. Și iată, în ultima zi de lucru, pe data de 2 octombrie (aleșii locali au fost degrevați din funcție odată cu începerea perioadei electorale, n.r.), președintele CR, Nicolae Gorban, a semnat o dispoziție prin care modifică programul de întreținere a drumurilor de interes raional și respectiv, suma aceasta o ia și o realocă către alt sector de drum din altă localitate, președintele raionului motivându-și decizia prin interes politic. Noi am încercat să discutăm cu dumnealor, să ne înțeleagă. Problema aceasta îi de mai mulți ani, de când mă țin minte în localitatea aceasta, de acum 40 de ani. Am mers la școala din satul cel vechi, trei kilometri jumătate prin glod și în ciuboțele, înțelegeți? Iată, copiii mei, de asemenea, merg și ei. E o problemă, mai ales când e sezonul rece”, punctează Pîrlog. 

Sergiu Pîrlog, primarul satului Ciuflești/ FOTO: ZdG

Primarul susține că satul Ciuflești este cel mai dezavantajat din punct de vedere al  infrastructurii drumurilor din raionul Căușeni. „Zona aceasta a noastră parcă-i lăsată de Dumnezeu. Îmi pare rău că nu s-a ținut cont de copilașii aceștia care vin la instituțiile publice, fiindcă, dacă să luăm din punct de vedere strategic, acest drum este mai important decât acela (Chircăieștii Noi – Căinari, n.r.). De ce anume? Copilașii din Chircăieştii Noi care se duc la liceul din Căinari, ei se duc cu autobuzul, ei practic nu simt asta, înțelegeți?”, susține primarul. 

„La noi, în Căinari, s-a dus o delegație din Germania și a mers pe acel drum spre Taraclia. După asta, am căutat jumătate de zi tractor ca să-i scoatem de acolo”

Iurie Turtureanu, șeful Direcției Economie, Construcții și Infrastructură a CR Căușeni, susține că alocarea banilor pentru drumul din satul Ciuflești a fost o deviere de la planul inițial al Consiliului. „Drumul Chircăiești – Căinari îl considerăm prioritar, fiindcă anul trecut noi am început să-l reabilităm, adică în fiecare an câte un kilometru – kilometru și jumătate. În trei-patru ani, pe această porțiune trebuie să trecem de la pietriș la asfalt. Inițial,  propunerea grupului de lucru a fost să-l dăm unde e redirecționat acum, Căinari – Chircăieștii Noi, așa a propus grupa de lucru, dar cu părere de rău, la noi sunt consilieri care decid unde socot ei că-i mai bine și reieșind din coloritul politic, dacă să vă deschid acum niște… Parcă noi nu știm că politica se vâră peste tot locul”, spune Turtureanu.

Iurie Turtureanu, șeful Direcției Economie, Construcții și Infrastructură a Consiliului Raional Căușeni/ FOTO: captură STUDIO-L

Reprezentantul CR Căușeni a menționat că în raion ar exista și drumuri mai rele decât cel care leagă orașul Căinari de localitatea Sălcuța. „Drumul Căinari – Sălcuța este în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), noi nu avem nimic cu el. Nouă pentru asta nu ne dau bani. Noi primim resurse pentru întreținerea drumurilor – 111 km pe care îi avem în gestiune. În raion avem și 12 km de drum care n-are niciun gram de piatră, îi din pământ. Noi facem o profilare cu greiderul de 2-3 ori pe an, pentru ca oamenii să poată să meargă. Este drumul Căinari – Taraclia, care este prin pădure. Acest drum este înregistrat și e pe harta Moldovei, iar aplicațiile cu GPS din telefon te pot duce și pe acel drum. La noi, în Căinari, s-a dus o delegație din Germania și a mers pe acel drum spre Taraclia. După asta,  am căutat jumătate de zi tractor ca să-i scoatem de acolo”, conchide funcționarul.

„Până în 15 decembrie 2023 el trebuie să fie făcut, prima parte”

Drumul Căinari – Sălcuța are o lungime de circa 20 de km. Sergiu Bejan, directorul ASD,  susține că reparația acestuia ar urma să înceapă chiar în acest an. „Avem licitată acum  prima etapă, de la Căinari până la Cîrnățenii Noi, ca să facem lucrări de asfaltare, anul acesta și la anul următoarele etape. Pentru noi este un drum strategic, pentru fluidizarea traficului, ca să scoatem o parte din R26, care vine dinspre Opaci, Taraclia, Zaim, ca să le tragem încoace, către capitală și să nu le ducem peste Căușeni. Eu pot să răspund  (despre problema reparației drumului, n.r.) de la 1 septembrie 2021 când am fost angajat în calitate de director general. Până în 15 decembrie 2023 el trebuie să fie făcut, prima parte. Suntem în proces de licitație, dacă vă uitați pe achiziții publice, ele au fost anunțate”, anunță Bejan. 

Sergiu Bejan, directorul Administrației de Stat a Drumurilor/ FOTO: ASD

Datele publice arată că la sfârșitul lunii septembrie a fost publicată licitația pentru efectuarea „lucrărilor de reparație a îmbrăcămintei rutiere pe drumul G118 G110 – Căinari – Sălcuța – R26 raionul Căușeni”. Autoritățile anunță că valoarea estimativă a lucrărilor va fi de circa 17,2 milioane de lei. În perioada 12-21 octombrie, agenții economici pot depune ofertele, iar ulterior va fi desemnat câștigătorul. ZdG va urmări derularea lucrărilor și va reveni în raionul Căușeni pentru a vedea când și dacă promisiunile autorităților de a repara drumul Căinari – Sălcuța vor fi realizate.