Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky a mulțumit României și…

Zelensky a mulțumit României și președintelui Iohannis, pentru ajutorul militar în războiul cu Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelesky, a adresat un mesaj de mulțumire României și președintelui Klaus Iohannis pentru contribuția semnificativă la capacitățile de apărare ale țării sale, atacată de Rusia.

„Îi sunt recunoscător lui Klaus Iohannis pentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simțim sprijinul politic și de apărare al partenerilor noștri”, a subliniat Zelensky, în mesaul său pe Twitter.

România a anunțat duminică, 27 februarie, că va trimite ajutor militar Ucrainei.

„România se alătură partenerilor săi în susţinerea noilor sancţiuni pentru a întări şi mai mult răspunsul nostru comun la invazia Rusiei în Ucraina. Un sprijin suplimentar militar şi umanitar urmează să fie trimis Ucrainei”, a scris președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

Și ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a discutat astăzi cu omologul său român, Bogdan Aurescu, menționând că „România își intensifică sprijinul militar și umanitar pentru Ucraina, care se apără de invazia rusă. Suntem recunoscători României pentru acest ajutor valoros și pentru că am avut grijă de cetățenii noștri care fug de războiul lui Putin”.

Valoarea elementelor de muniție și a celor 2.000 de căști de protecție balistică și 2.000 de veste antiglonț cu nivel de protecție III-IV care vor fi donate armatei ucrainene se situează în jurul sumei de două milioane de euro, scria g4media.

Transferul de echipamente constituie un element de sprijin logistic necesar eforturilor Ucrainei de respingere a agresiunii Federației Ruse, declanșată asupra teritoriului ucrainean în data de 24 februarie. Transmiterea acestor materiale către Guvernul Ucrainean se circumscrie efortului general care se realizează de către statele membre ale NATO și UE pentru sprijinirea Ucrainei în acțiunile de apărare a teritoriului propriu, a independenței și integrității statului împotriva agresiunii armatei Federației Ruse, au mai precizat autoritățile române, potrivit sursei citate.