Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Năstase, despre probele pe…

(VIDEO) Năstase, despre probele pe care le are împotriva lui Plahotniuc

În cel mai recent interviu acordat Ziarului de Gardă, Andrei Năstase vorbește despre probele pe care le deține acesta împotriva politicianului Vlad Plahotniuc.

Fragment din interviul cu Andrei Năstase, președintele Partidului DA

— Se tot vorbeşte că, în SUA, ar fi iniţiată o anchetă împotriva lui Vlad Plahotniuc. Cum credeţi, jurist fiind, cât de verosimilă este această versiune, dat fiind că Ambasada nu a confirmat şi nu a infirmat existenţa unei anchete. Niciun stat nu poate investiga pe cineva în afara propriilor frontiere…

— Nu-i adevărat. Poate investiga. Faptul că Ambasada şi Departamentul de Justiţie din SUA nu au confirmat și nici nu au infirmat, pentru mine constituie un semnal pozitiv, or, dacă nu ar fi existat o anchetă, ar fi spus: domnilor, vă rugăm, nu faceţi speculaţii. Nu există niciun fel de anchetă. Ieri, un important formator de opinie din SUA a făcut declaraţii tranşante în acest sens, afirmând că există o anchetă în care-i vizat Plahotniuc. Nu aş vrea să continui, deoarece nu am o comunicare directă cu instituţii din SUA, ca să ştiu exact la ce etapă-i ancheta, dar sunt încrezător că ancheta va avea o finalitate, deși durează.

— Care poate fi finalitatea?

Bunăoară, există precedentul deconspirării lui Plahotniuc la Londra, ca şi beneficiar al atacurilor raider. Această cauză a și fost transmisă Curţii Europene a Drepturilor Omului (CtEDO). Cât priveşte SUA, instituţiile de drept americane sunt în drept să investigheze atunci când este vorba chiar doar de valuta americană, nemaivorbind de banii contribuabililor. În cazul nostru, banii furați de la Banca Naţională, de la băncile comerciale, sunt şi bani ai contribuabililor americani şi europeni. Iată de ce demersul meu faţă de DNA vine să impulsioneze instituţiile internaţionale să investigheze furtul miliardului. În R. Moldova, instituţiile care ar fi trebuit să prevină acest furt sunt captive. Acestea declară cu seninătate şi obrăznicie că au cunoscut despre furt, orice investigaţie internaţională pentru ei fiind beletristică.

— Au mai fost proteste, dar acestea nu s-au finalizat cu vreun rezultat așteptat de protestatari: demisia guvernării și Plahotniuc la puşcărie…

— Dacă vorbim de demisia guvernării, ea chiar s-a produs, doar că a fost făcută de Plahotniuc. Când spuneţi că nu s-au obținut rezultatele scontate, cum să nu? Dacă, pe 3 mai, nu ar fi fost acel mare protest, Gaburici, probabil, ar mai fi semnat o hotărâre de guvern secretă cu privire la încă 7 milioane (probabil a vrut să zică miliarde, n.r.). Dacă nu ar fi fost mitingul din 3 mai, nu cred că am mai fi aflat despre Raportul Kroll, făcut public două zile mai târziu.

— Oricum, rezultatul final era demisia guvernării, Plahotniuc la puşcărie, toată lumea scanda asta…

— Nu doar Plahotniuc la pușcărie, ci şi Filat… Iată că pe unul îl avem la puşcărie, a mai rămas unul.

— Ca jurist, ne puteți spune de ce poate fi învinuit Plahotniuc? În baza căror capete de acuzare, în condițiile în care el doar nu face nimic cu mâna sa?

— De cea mai gravă crimă comisă împotriva poporului, uzurparea puterii în stat.

— Ce probe există în acest sens?

— Vom avea și probe, vom avea de toate, dacă instituțiile care trebuie să se ocupe de asta vor investiga și le vor acumula. Putem vorbi acum despre un dosar contra lui Plahotniuc dacă Procuratura este aservită? E o chestiune de notorietate, ce nu trebuie demonstrată. Mai pune cineva la îndoială faptul că Ministerul de Interne este aservit lui Plahotniuc? Uitați-vă ce face ministrul, cum dă indicații să se fabrice dosare.

— Dacă se schimbă puterea, oamenii ăștia cum vor acumula aceste probe? Or, ei, așa cum spuneți, lucrează pentru Plahotniuc?

— Trebuie scoase din captivitate cele două instituții…

Citiți întregul interviu cu Andrei Năstase AICI

Sursa Video: www.ZdG.md