(VIDEO) Marș pentru drepturi egale la Chișinău
Grupul de Inițiative Feministe din Moldova a organizat pe 8 martie cel de al doilea marș feminist, care anul acesta a avut titlul „Sexismul ne fură șansele”.
Scopul marșului a fost să atragă atenția asupra gradului înalt de sexism manifestat în spațiul public și a efectelor sale nocive.
Anul 2015 a fost un an bogat în declarații sexiste lansate în spațiul public de un șir de persoane publice cum ar fi: Dorin Chirtoacă, primarul mun.Chișinău, Mihai Ghimpu, liderul partidului liberal, Marian Lupu, liderul partidului democrat, Valeriu Munteanu, ministrul mediului ș.a.
“Sexismul se referă la stereotipuri, prejudecăți și discriminare de gen. Este sexism atunci când femeile și bărbații sunt percepuți, tratați și judecați în baza stereotipurilor de gen cum ar fi: femeile sunt isterice, bărbații nu plâng, politica este doar pentru bărbați, femeile trebuie sa fie gospodine etc. Într-o societate patriarhală cum este cea din Moldova, femeile sunt cel mai des afectate de sexism și umilite prin declarații sexiste. Credem că spațiul public trebuie să fie sigur și comfortabil pentru toți și toate. Discuțiile și dezbaterile publice trebuie să aibă loc fără declarații sexiste, iar cei și cele care le fac trebuie responsabilizați”, au declarat organizatorii.
La acțiune a participat și activista „Femen” Yana Jdanova, care din cauza persecuțiilor la care a fost supusă în Ucraina a fost nevoită să se stabilească cu traiul în Franța.
Marșul s-a desfășurat fără incidente pe bulevardul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, iar la final a fost prezentată și o scenetă în care au fost prezentate declarațiile sexiste pe care l-au făcut în 2015 unii politicieni din RM.
Sursa Video: www.ZdG.md
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.