Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Cipru a renunțat la…

VIDEO Cipru a renunțat la programul de oferire a cetățeniilor pentru investiții

Levep UP

Cabinetul de miniștri ai Ciprului, țară membră a UE, a decis astăzi să renunțe la programul de oferire a cetățeniei în schimbul investițiilor. Potrivit guvernului de la Nicosia, decizia a fost luată din cauza unor deficiențe pe termen lung a programului, dar și pentru că mai multe persoane s-au folosit de oportunitate în interes meschin.

Hotărârea de renunțare la program va intra în vigoare de la 1 noiembrie, iar toate cererile depuse până la această dată, ar putea fi acceptate, transmite Echo Moskva.

Programul a fost aprobat în 2013 și se bucura de o popularitate mare în rândul cetățenilor ruși înstăriți. Pentru a putea obține cetățenia cipriotă, orice doritor trebuia să investească în economia din Cipru cel puțin 2,5 milioane de euro.

În ultima perioadă însă, mai multe media au publicat articole în care arătau că o bună parte din beneficiarii programului sunt suspectați de acte de corupție și spălare de bani. Receny, Al Jazeera a publicat o serie de investigații în care a analizat profilurile celor 2500 de beneficiari ai programului, dintre care 40% erau din Rusia. Majoritatea dintre aceștia aveau grave probleme de integritate, iar oficialii ciprioți se arătau foarte cooperanți în a facilita accesul la program. La acea dată, guvernul cipriot a negat informațiile.

Programul din Cipru a fost prezentat ca un bun exemplu pentru un program similar promovat de fosta majoritate PDM, din perioada în care formațiunea era condusă de Vladimir Plahotniuc și aprobat în Republica Moldova la sfârșitul anului 2016. Așa zisa lege a cetățeniei pentru investiții era promovată ca o șansă de a aduce în Moldova cel puțin 1,3 miliarde de Euro, însă experţii anticorupţie, dar şi deputaţi din opoziţie, declarau că oferirea cetăţeniei unor investitori străini comportă riscuri majore pentru securitatea statului şi ar putea afecta regimul liberalizat de vize cu UE, de care beneficiază R. Moldova.

Legea care a fost corectată cu mai multe amendamente controversate a intrat în vigoare de la 31 mai 2018, însă în iunie 2020 a fost abrogată. Asta după ce în 2 rânduri, în septembrie 2019 și februarie 2020, autoritățile de la Chișinău au instituit moratoriu.

Potrivit datelor oficiale, până la data de 23 august 2019, când a fost instituit moratoriu asupra recepționării cererilor, Agenția Servicii Publice a recepționat 37 de dosare. În total este vorba despre 97 de persoane care au solicitat cetățenia Republicii Moldova în schimbul unei investiții. În total, până în august 2020, 11 persoane au obținut astfel cetățenia Republicii Moldova, restul dosarelor fiind în curs de examinare. Suma minimă pentru a obține cetățenia moldovenească era de 585 de mii de euro.