Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Victoriabank despre unele acțiuni ale…

Victoriabank despre unele acțiuni ale Procuraturii: Acționarii băncii, BERD și Banca Transilvania se declară „neplăcut surprinși” de situație și consideră că acțiunile recente reprezintă o amenințare a stabilității financiar-bancare

Foto: prwave.com

Una din cele mai mari bănci din Republica Moldova a emis un comunicat de presă în care se arată îngrijorată de anumite acțiuni pe autoritățile le desfășoară în adresa ei și despre care află din presă și circulă „în spaţiul public fără ca banca să fi fost informată”.

Este vorba despre anumite acțiuni procesuale ale procuraturii din ultima perioadă ce țin de dosarul miliardului. „În opinia noastră, Victoriabank, în forma sa actuală și după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorități. Pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autoritățile  și așteaptă etapele următoare ale procesului”, se mai arată în comunicat.

Potrivit unor informații publicate pe canalul de Telegram al jurnalistului Dumitru Ciorici este vorba despre solicitarea de a pune sechestru pe mai multe bunuri ale băncii. „Informațiile neoficiale spun că o subdiviziune a procuraturii ar fi solicitat sechestru în valoare de de 2.3 miliarde de lei (cca 117 mln EUR) în raport cu administrația băncii. Pentru că suma e foarte mare, s-a dispus aplicarea sechestrului pe oficiul central al băncii, dar și pe conturile corespondente. Încă nu e clar dacă acest lucru s-a produs deja, deoarece, din surse bancare neoficiale, cei de la Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) ar fi înțeles rezonanța mare a cazului și încearcă întâi de toate să înțeleagă ce repercusiuni poate avea o astfel de acțiune”, a scris Dumitru Ciorici pe canalul său de Telegram. 

„Acționarii internaționali, Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și cei locali, inclusiv fondatori ai Victoriabank, al căror scop este să contribuie la modernizarea sistemului bancar din Moldova și să susțină creșterea economică a țării, sunt neplăcut surprinși de situație și consideră că acțiunile recente reprezintă o amenințare a stabilității financiar-bancare și o piedică în dezvoltarea țării. BT și BERD vor apela la toate căile legale pentru a proteja Victoriabank”, se arată în comunicatul băncii.

De celaltă parte, Procuratura a emis un scurt comunicat despre aceste acțiuni despre care spune că sunt efectuate în cadrul investigației privind frauda bancară.

„Investigațiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislației procesual-penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în devalizarea sistemului național bancar, și nu în ultimul rând – recuperarea prejudiciului cauzat statului și cetățenilor.
În această ordine de idei, ținem să aducem la cunoștință că, în timpul apropiat, Procuratura Anticorupție va deferi justiției unele episoade vizând frauda bancară, despre care instituția va informa suplimentar, în limitele permise de rigorile legii, pentru a nu afecta desfășurarea în continuare a investigațiile pe acest caz”, se arată în comunicat.