Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UPDATE/ Comisia de anchetă a…

UPDATE Comisia de anchetă a declarat că nu va preda trupul lui Navalnîi până la finalizarea expertizei. O nouă versiune a decesului opozantului

Foto: Pro TV

UPDATE 15:10 Comisia de anchetă a declarat că nu va preda trupul lui Navalnîi până la finalizarea expertizei, comunică Kira Iarmîș, relatează Novaia Gazeta Europe.

Totodată, mamei și avocatului lui Navalnîi li s-a spus în colonia penală că politicianul a murit din cauza unui „sindrom de moarte subită”, susține Ivan Jdanov.

Mai exact, cei de la colonia penală susțin că este vorba despre o moarte cardiacă subită, care este o „moarte naturală non-violentă” ce apare din cauza unor probleme cardiace. Simptomele sale includ slăbiciune bruscă, amețeli și pierderea cunoștinței, urmate de încetarea respirației câteva minute mai târziu.

UPDATE 14:41 Comitetul de Investigații a declarat că trupul lui Navalnîi a fost trimis pentru o a doua examinare histologică, deoarece nu a putut fi stabilită cauza morții. Acest lucru i s-a spus unuia dintre avocații politicianului, care a mers la Comitetul de Investigații din Salehard. I s-a zis că rezultatele vor fi disponibile săptămâna viitoare.

„În mod evident, mint și fac tot ce pot pentru a nu ne da cadavrul” a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîș.

UPDATE 13:38 Cadavrul lui Alexei Navalnîi nu se află la morga din Salehard, a declarat Ivan Jdanov, Director al Fundației Anticorupție, creată de Navalnîi. Asta chiar dacă mamei politicianului i s-a spus în colonie că trupul fiului ei se află acolo, notează Meduza.

„Colonia a mințit”, a scris Jdanov pe platforma X.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a lui Navalnî, cei de la morga din Salehard au declarat că trupul lui Navalnîi nu este acolo, scrie Novaia Gazeta Europe.

„Avocatul și mama lui Alexei au venit la morga din Salehard. Aceasta este închisă, în ciuda asigurărilor coloniei că ar funcționa și corpul lui Navalnîi se află acolo. Avocatul a sunat la numărul de telefon de pe ușă. I s-a spus că este a șaptea persoană care sună astăzi. Nu au cadavrul lui Alexei la morgă”, a declarat purtătoarea de cuvânt, Kira Iarmîș.

UPDATE 13:30 Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîș, a venit cu o adresare video pe canalul de YouTube a lui Navalnîi.

„Avocatul și mama lui Alexei au zburat noaptea trecută la Salehard pentru a obține confirmarea oficială a decesului. Au ajuns la colonie la ora locală 11:00, li s-a cerut să aștepte o oră. Au așteptat două, după care un angajat al coloniei a ieșit la ei și le-a spus că trupul lui Alexei Navalnîi se află în Salehard. Anchetatorii de la Comitetul de Investigații al Comisiei de Investigații l-au luat. Acum, ei efectuează „cercetări” cu el.

După aceea, mama lui a primit o telegramă adresată ei, care o informa despre moartea lui Alexei. Continuăm să așteptăm constatarea oficială a decesului și eliberarea cadavrului. Și cerem ca trupul lui Alexei Navalnîi să fie predat imediat familiei sale”, a declarat Kira Iarmîș.


Purtătoarea de cuvânt a lui Alexei Navalnîi, Kira Iarmîș, a confirmat decesul politicianului. Familia nu a primit încă trupul neînsuflețit, deoarece acesta a fost preluat de Comitetul de Investigații al Federației Ruse pentru „cercetare”.

„Alexei Navalnîi a fost ucis. Decesul său a avut loc pe 16 februarie la ora locală 14:17, potrivit unei declarații oficiale a mamei lui Alexei”, a declarat Iarmîș.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, familia opozantului a fost anunțată în colonie că trupul lui Navalnîi se află în orașul Salehard. Acesta a fost luat de anchetatorii ruși, pentru a desfășura o „anchetă”.

„Cerem ca trupul lui Alexei Navalnîi să fie predat imediat familiei sale”, a rezumat Iarmîș.


Opozantul rus Alexei Navalnîi a decedat

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit vineri, 16 februarie, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spune că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. 

„O agitație inexplicabilă a început încă din seara zilei de 15 februarie”

Un prizonier din colonia penală nr. 3 din Iamal, unde era încarcerat Alexei Navalnîi, consideră că opozantul rus a murit mult mai devreme decât ora anunțată, cel mai probabil încă pe 15 februarie. Acesta a povestit despre evenimentele din ajunul morții politicianului. DETALII AICI