Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „O agitație inexplicabilă a început…

„O agitație inexplicabilă a început încă din seara zilei de 15 februarie”. Un deținut din colonia în care Navalnîi își ispășea pedeapsa a povestit ce se întâmpla în ajunul morții politicianului

Foto: tass.ru

Deși, din cauza depărtării coloniei penale de zonele dens populate și a regimului special de detenție, existau probleme de comunicare cu colonia penală nr. 3 din Iamal unde era încarcerat Alexei Navalnîi, Novaia Gazeta Europe a reușit să ia legătura cu unul dintre deținuți, iar acesta a declarat că „o agitație inexplicabilă a început în închisoare încă din seara zilei de 15 februarie”, în ajunul morții opozantului rus.

„Totul a pornit de la faptul că inspecția de seară, care are loc între orele 20:00 și 20:30, a fost mult mai accelerată. Acest lucru se întâmplă adesea în ajunul sărbătorilor, când gardienii se grăbesc să se pună la masă, dar ieri nu a fost nicio sărbătoare. Atunci ne-au închis în barăci, ne-au avertizat să nu facem nicio mișcare între barăci și au întărit securitatea, așa că a fost imposibil să ieșim afară. Am auzit de trei ori, seara târziu și noaptea, niște mașini care intrau pe teritoriul coloniei”, a declarat deținutul.

Potrivit prizonierului, dimineața zilei de 16 februarie a început cu o inspecție totală a cazărmii. Personalul coloniei a confiscat mai multe telefoane mobile, cărți de jucat și chiar fierbătoare, a căror utilizare era de obicei trecută cu vederea. Prizonierii au concluzionat din frazele gardienilor că se aștepta o inspecție la colonie.

„De obicei, atât administrația, cât și deținuții află despre astfel de inspecții nu cu o zi sau două înainte, ci cu aproximativ o lună înainte, și se pregătesc din timp pentru ele, pentru că nici deținuții, nici gardienii nu au nevoie de încălcări inutile care ar putea fi identificate de către inspectori. Și apoi, din senin, vine comisia! Trebuie să se fi întâmplat ceva!”, a spus sursa pentru Novaia Gazeta Europe.

Potrivit prizonierului, moartea lui Alexei Navalnîi a fost anunțată în colonie în jurul orei 10:00 (12:00, ora Moscovei).

„Camera unde a fost plasat (n.r. Navalnîi) este situată departe de barăci, dar dacă o ambulanță ar fi venit acolo, s-ar fi văzut. În dimineața zilei de 16, în colonie nu se aflau ambulanțe, acestea au apărut abia după ce s-a aflat că Navalnîi era deja mort. Așa că eu cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil încă de aseară. Altfel, de ce a fost necesar să ne închidă bine în barăci și apoi să facă un raid dimineața?”, relatează prizonierul.

Cu toate acestea, cei din colonie sunt siguri că nici șeful coloniei, Vadim Kalinin, nici subordonații săi nu au nicio legătură cu moartea lui Navalnîi, deși nu resping în totalitate ipoteza conform căreia conducerea coloniei a fost nevoită să execute un ordin pe care nu dorea să îl execute.

Medic legist: „Există o mare probabilitate ca ultimele ore din viața lui Alexei Navalnîi să rămână un mister”

„Momentul exact al morții este determinat de examinarea inițială. În funcție de temperatura corpului, de rigor mortis și de conținutul organelor interne. Întrucât rudele se îndoiesc de cauza morții declarată de autorități, acestea vor insista asupra unei expertize independente, care cu o probabilitate de 99 la sută va putea stabili cauza morții. Dacă Navalnîi a murit într-adevăr de trombofilie, așa cum susțin autoritățile, autopsia va arăta clar acest lucru, iar o a doua expertiză va putea confirma aceasta. (…) Dacă un cheag de sânge blochează o arteră pulmonară, moartea survine în câteva secunde. Până atunci, este posibil ca persoana să nu-și dea seama că mai are doar câteva minute de trăit”, a explicat medicul patolog Irina Tumakova pentru Novaia Gazeta Europe.

Dar momentul exact al morții nu va putea fi stabilit, cel mai probabil, prin examinări repetate.

După cum a lămurit expertul medico-legal Igor S., ora exactă a decesului este necesară pentru a stabili nu doar cauza morții, ci și pentru a reconstitui evenimentele care au precedat încetarea activității vitale. Potrivit lui, tromboza ar fi putut să producă de la sine sau ar fi putut fi cauzată de un impact mecanic. De exemplu, Navalnîi ar fi putut fi lovit la picior, unde cheagul a evoluat, iar apoi s-a desprins din venă și s-a „plimbat” prin corp. Și acesta este exact genul de informații pe care experții le primesc în timpul primei autopsii.

„După prima autopsie, organele interne vor fi într-o asemenea stare încât vor spune prea puțin experților. Acest lucru înseamnă că există o mare probabilitate ca ultimele ore din viața lui Alexei Navalnîi să rămână un mister pentru rudele sale și pentru public. Cu excepția cazului în care rudele se vor asigura că prima autopsie va fi efectuată cu participarea unor experți independenți, care nu vor permite ca în documente să fie incluse fapte care nu corespund realității. În caz contrar, va fi imposibil de contestat momentul morții, ceea ce înseamnă că va fi dificil de reconstituit evenimentele care au precedat acest deces”, spune medicul legist.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a decedat

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit vineri, 16 februarie, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spune că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. 

Echipa lui Navalnîi a confirmat moartea activistului de opoziție