Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională a…

ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională a decis. Decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier, CONSTITUȚIONAL

Decretul președintei R. Moldova Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier este declarat constituțional. Decizia a fost luată astăzi, 22 martie, de către Curtea Constituțională (CC), care a examinat sesizarea depusă de mai mulți deputați socialiști.

Astfel, potrivit Domnicăi Manole, președinta Curții Constituționale:

  • Se respinge sesizarea depusă de către Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski, Vlad Bătrîncea deputați în Parlamentul R. Moldova.
  • Decretul președintei R. Moldova Maia Sandu privind desemnarea repetată a unui candidat la funcția de premier este declarat constituțional.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Curtea Constituțională a pronunțat la 19 martie, decizia prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea lui Igor Grosu, în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru. De asemenea, Curtea a declarat admisibilă sesizarea nr. 60a/2021 depusă de socialiștii Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea, deputați în Parlament. 

Președinta R. Moldova Maia Sandu a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.

Marți, 16 martie, la Președinție, deputați din fracțiunile parlamentare din Legislativul de la Chișinău au discutat cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, despre situația politică din țară.

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) Corneliu Furculița a dat citire la începutul ședinței Parlamentului din 18 martie, unui document privind crearea unei noi majorități parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier al R. Moldova. Furculiță însă nu a precizat cine sunt și câți deputați fac parte din noua majoritatea parlamentară.

Ulterior a fost făcut publică lista dar și numele candidatului propus de majoritatea parlamentară.

Vladimir Golovatiuc, ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă este candidatul noii majorități parlamentare la funcția de premier al R. Moldova. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, candidata desemnată anterior de către PSRM și-a retras candidatura.