Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ: Ambasadorul Moldovei în…

ULTIMA ORĂ: Ambasadorul Moldovei în Federația Rusă, Andrei Neguță a fost rechemat din funcție

Foto: tribuna.md

Guvernul a aprobat rechemarea din funcție a lui Andrei Neguță, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă. Propunerea a venit din partea ministrului de externe, Aurel Ciocoi care însă, nu a dat detalii privind motivul aceste rechemări.

În schimb, premierul Ion Chicu a venit cu o clarificare.

„Este clar că acest proiect vine în urma actului rușinos care a fost depistat cu câteva zile în urmă. Este clar că este responsabilitatea cel puțin indirectă a conducătorului misiunii diplomatice”, a declarat Ion Chicu care a cerut ministrului de Externe să ia măsuri pentru că ceea ce se întâmplă cu aceste cazuri de contrabandă cu implicarea diplomaților este o „rușine enormă”.

Despre rechemarea lui Neguță a vorbit aseară președintele în exercițiu al Republicii Moldova. Igor Dodon spunea că Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, trebuie să fie „adus acasă și tras la răspundere conform legii”, dacă se va demonstra că este implicat în cazul anabolizantelor depistate la postul vamal Palanca.

„Consider că aceasta (cazul contrabandei – n.r.) este o rușine pentru R. Moldova. El (Neguța -n.r.) Trebuie să fie retras și să răspundă, dacă este vinovat. Eu nu am întrebat Procuratura, dar dacă este vinovat el trebuie rechemat și tras la răspundere conform legislației. Dacă într-adevăr este adevărat, el trebuie adus acasă și să răspundă conform legii”, a comentat Dodon în cadrul unei emisiuni televizate de la N4.

Guvernul însă, nu a mai așteptat clarificările și a decis rechemarea lui Neguță. Potrivit unor surse, soarta lui Neguța ar fi fost pecetluită imediat după alegerile prezidențiale. Președintele în exercițiu, Igor Dodon ar fi rămas extrem de nemulțumit de activitatea lui Neguță care în opinia președinției nu a asigurat prezență suficientă a alegătorilor moldoveni la secțiile de votare deschise în Rusia. Aceleași surse spun că pentru ultimele zile de mandat, Igor Dodon ar încerca să-l promoveze în această funcție pe consilierul său pe relații interetnice, Serghei Mișin.