Principală  —  Blog  —  Arta de gardă   —   Turneu inedit al Teatrul Național…

Turneu inedit al Teatrul Național de Operă și Balet: trupa participă in corpore la Zilele Operei pe insula Saaremaa, Estonia

Echipa Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” se află în aceste zile în Estonia, unde participă la Festivalul internațional de Operă „Zilele Operei pe insula Saaremaa”, care va continua până la 30 iulie. Festivalul se desfășoară în or. Kuressaare și se află la cea de-a 16-a ediție, dedicată exclusiv R. Moldova.

Victor Guzun, fost ambasador al R. Moldova în Estonia, spune într-o postare pe rețelele de socializare că acesta e cel mai mare desant cultural moldovenesc din ultimele decenii în Estonia. 170 artisti ai Teatrul National de Opera si Balet „Maria Biesu”, sunt protagoniștii actualei ediții a festivalului. Astfel, în Estonia se află orchestra, trupa de balet, corul, personalul tehnic, soliștii. Potrivit lui Victor Guzun, Opera Națională încă nu a avut o astfel de invitație de anvergură în istoria sa.

În cadrul festivalului, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” prezintă patru spectacole: spectacolul „Turandot”, relativ recent montată – opera „La bohème”, care are în distribuție tinerii artiști ai trupei, renumita „Aida” și baletul „Lacul Lebedelor”. Festivalul se va încheia cu un concert de gală al vedetelor de operă și balet din R. Moldova.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezent la eveniment, a declarat că „este o premieră pentru o instituție teatral-concertistică din R. Moldova să participe in corpore la un astfel de Festival internațional”.

Publicul prezent la eveniment este informat că Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieșu” din R. Moldova este unul dintre cele mai importante teatre de operă şi balet din Europa de Est. Teatrul a devenit cunoscut ca un promotor al muzicii și artelor teatrale și a impulsionat cariera internațională a mai multor cântăreți și dansatori astăzi cu renume mondial, relatează saaremaaopera.com.