Țările balcanice, inclusiv R. Moldova, au lansat o declarație comună de susținere a aderării Ucrainei la NATO în urma Forumului de la Dubrovnik

Miniștrii din Ucraina și din țările din sud-estul Europei au susținut aderarea Ucrainei la NATO atunci când toți aliații vor fi de acord, în urma celei de-a doua reuniuni ministeriale din Croația, pe 12 iulie, potrivit The Kyiv Independent. La summit a participat și ministrul afacerilor externe al R. Moldova, Mihai Popșoi.
Declarația comună a summitului a fost publicată de serviciul de presă al Biroului Președintelui Ucrainei și de guvernul croat pe 12 iulie.
„Susținem Ucraina pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO, și am saluta o invitație adresată Ucrainei de a adera la NATO atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”, se arată în declarație.
Conform declarației, aderarea la NATO rămâne „cea mai bună opțiune de securitate rentabilă pentru Ucraina”.
„Nici Rusia, nici alt stat care nu este membru NATO nu are dreptul de a veta extinderea Alianței”, se arată în declarație.
Pe lângă ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, printre semnatarii documentului s-au numărat ministrul de externe al Croației, Grlić Radman, viceprim-ministrul Kosovo, Donika Gërvalla-Schwarz, viceprim-ministrul R. Moldova, Mihai Popșoi, viceprim-ministrul Muntenegrului, Ervin Ibrahimović, ministrul de externe albanez, Igli Hasani, ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Timčo Mucunski, secretarul de stat român, Luca Niculescu, și secretarul de stat sloven, Marko Štucin.
În cadrul reuniunii, ministrul Popșoi a avut o intervenție în care a condamnat ferm agresiunea continuă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, evidențiind consecințele umanitare dramatice, distrugerile de amploare și riscurile majore pentru securitatea și stabilitatea regională.
„În astfel de circumstanțe, Ucraina are nevoie de tot sprijinul comunității internaționale pentru a face față agresiunii continue a Rusiei, iar viitoarea aderare a Republicii Moldova și Ucrainei în UE este vitală pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea pe termen lung a regiunii noastre și a Europei în ansamblu. În același timp, aderarea noastră la Uniunea Europeană nu este doar un obiectiv pentru noi, ci este un mijloc prin care asigurăm pacea, securitatea și bunăstarea poporului nostru”, a menționat ministrul Popșoi.
Declarația a susținut, de asemenea, viitoarea aderare a Ucrainei și a altor candidați la Uniunea Europeană.
„Viitoarea aderare a Ucrainei, R. Moldova și a partenerilor noștri din Balcanii de Vest la UE este vitală pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea pe termen lung a regiunii noastre și a Europei în ansamblu”, se arată în declarație.
La cel mai recent summit de la Odesa, din 11 iunie, au participat reprezentanți de rang înalt ai 12 țări din sud-estul Europei, inclusiv președintele sârb, prietenos cu Moscova, Aleksandar Vucic, pentru care a fost prima vizită oficială în Ucraina. Pe 11 iunie, Vucic a refuzat să semneze o declarație comună la summitul de la Odesa, declarație semnată de toți ceilalți participanți, pentru a nu „trăda Rusia”.
Pentru Croația, semnarea unui document semnifică o contradicție cu poziția președintelui țării, Zoran Milanovic, prietenos cu Rusia, reales în 2025, care este un critic ferm al ajutorului occidental pentru Ucraina, precum și al viitoarei aderări a țării la alianța militară.
Rusia s-a opus în mod constant aderării Ucrainei la NATO, invocând „amenințarea extinderii NATO” în apropierea granițelor sale ca motiv pentru a justifica invazia ilegală a Ucrainei în 2022.