Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Zeci de produse alimentare alterate,…

Zeci de produse alimentare alterate, depistate de ANSA la mai multe unități de alimentație publică

Direcția Municipală pentru Siguranța Alimentelor (DMSA) din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a identificat nereguli la mai multe unități de alimentație publică. Pentru încălcările depistate, DMSA a întocmit patru procese verbale, iar produsele nesigure și periculoase pentru consumul uman au fost retrase din circuitul alimentar.

În perioada 11-21 februarie 2019, în cadrul controalelor inopinate de stat, specialiștii DMSA Chișinău, au identificat multiple încălcări și neconformități ale legislației din domeniul alimentar, în special:

  • implicarea în procesul de preparare a bucatelor a personalului în lipsa controlului medical și instruirii igienice corespunzătoare;
  • utilizarea materiilor prime, pentru prepararea bucatelor în lipsa documentelor care confirmă proveniența și calitatea acestora (inclusiv produse alimentare de origine animală ușor perisabile);
  • lipsa evidenței și a marcajelor pe alimente, inclusive cu grad sporit de alterare;
  • nerespectarea condițiilor de păstrare a produselor alimentare (vecinătate, regim de temperatură, formă de ambalare);
  • lipsa documentației tehnologice necesare pentru pregătirea bucatelor;
  • condiții de igienă necorespunzătoare, în spațiile destinate pentru păstrarea și prepararea bucatelor;
  • lipsa rapoartelor de încercări din laboratoarele alimentare, pentru probele verificate în procesul de autocontrol;
  • întreținerea în condiții de igienă necorespunzătoare a teritoriului adiacent unităților comerciale;
  • transportarea alimentelor în condiții de igienă neconformă.

Pentru încălcările depistate, specialiștii DMSA Chișinău, au întocmit patru procese verbale precum și prescripții cu privire la sistarea practicilor necorespunzătoare și înlăturarea în termen a neconformităților, inclusiv retragerea din circuitul alimentar a produselor nesigure și periculoase pentru consumul uman.

Pentru a evita procurarea unor produse necorespunzătoare, cumpărătorii sunt îndemnați să întreprindă următoarele lucruri:

  • să examineze vizual foarte atent produsul și ambalajul acestuia;
  • să verifice data limită până la care produsul poate fi consumat fără riscuri. Un produs care se încadrează în termenul de valabilitate dar nu este păstrat şi expus la vânzare în condiţii corespunzătoare, poate deveni periculos pentru viața și sănătatea dumnevoastră;
  • să citească cu atenţie eticheta produsului şi lista ingredientelor. Informaţiile furnizate prin etichetare, marcare, precum şi modul de aplicare a etichetelor sunt stabilite de legislaţia în vigoare. Astfel, etichetarea şi normele în conformitate cu care aceasta se realizează, nu trebuie să inducă consumatorul în eroare, ci să-l orienteze clar asupra conținutului produsului, valorii energetice etc;
  • să se încredințeze că producătorul/importatorul şi adresa acestuia sunt indicate pe etichetă. Aceasta îi permite consumatorului să remedieze mai eficient situațiile în care s-au încălcat anumite condiții de fabricare (preambalare), vânzare și păstrare a produselor;
  • să nu cumpere alimente din locuri, care vă prezintă suspiciuni în legătură cu normele sanitar-igienice;
  • să evite procurarea produselor alimentare dacă vânzătorul are mâini murdare, tuşeşte sau are răni la mâini.

Orice observație de acest fel trebuie comunicată organelor abilitate pentru a remedia situația.  Pentru aceasta consumatorul este în drept să întreprindă următoarele:

1. să înregistreze reclamația în Registrul de reclamații;
2. să sesizeze organele de ordine publică, cât și administrația publică locală;
3. în cazurile produselor alimentare neconforme să depună o petiție la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.