Principală  —  RECOMANDAT   —   ZdG a obținut un premiu…

ZdG a obținut un premiu în cadrul concursului jurnaliştilor de investigaţie la tema corupţiei, organizat de Transparency International – Moldova

La 9 decembrie 2021, de Ziua Internațională Anticorupție, Transparency International – Moldova (TI-Moldova) a totalizat ediţia XI a concursului  „Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media” organizat cu susținerea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

Jurnalistul ZdG Victor Moșneag a obținut locul trei în cadrul concursului jurnaliştilor de investigaţie la tema corupţiei.

Detalii despre concurs:

TI-Moldova a inițiat concursul acum aproape două decenii pentru a susține și încuraja jurnaliștii să reflecte argumentat fenomenul corupţiei şi să formeze în societate o atitudine intolerantă faţă de acest viciu. Concursul din acest an a întrunit 24 autori – jurnaliști tineri, dar și experimentați în domeniu, care au venit cu 70 de investigații publicate în mass-media scrisă și electronică. Materialele prezentate la concurs au fost evaluate în baza mai multor criterii: profunzimea investigației, calitatea argumentării, abordarea etică, riscul investigaţiei, efortul depus etc.

Participanții la concurs au dat dovadă de capacități de bună documentare, abilitate de a găsi și lucra cu surse credibile, diligență și curaj, reușind să dezvolte subiecte importante precum: traseismul politic, coruperea alegătorilor, utilizarea frauduloasă a banilor publici, privatizările ilicite, mișmașurile în parteneriatele public-privat, îmbogățirea ilicită a demnitarilor publici, schemele în achizițiile publice, afacerile cu criptomonedă ș.a. Jurnaliștii au venit cu un vast bagaj factologic care ar trebui să fie luat în vizor de către organele de drept, reacția și acțiunile prompte ale cărora sunt așteptate de toată societatea.

Ca rezultat al evaluării, juriul a decis decernarea premiului mare Marianei Rață (TV8), locul II l-a obținut Pavel Păduraru (freelancer), locul III i-a revenit Julietei Savitchi (Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova) și lui Victor Moşneag (Ziarul de Gardă).

Agenda evenimentului a inclus şi lansarea culegerii tradiţionale a TI-Moldova  – „Jurnaliştii contra corupţiei – XI” care cuprinde investigaţiile prezentate la concurs.

Urmare a concursului desfășurat, TI-Moldova planifică să lanseze in februarie 2022 un program de burse pentru jurnaliștii de investigație. De asemenea, TI-Moldova sprijină în continuare jurnaliștii de investigație prin oferirea consultanței juridice.