Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Avertismentul șefului…

VIDEO Sinteza ZdG: Avertismentul șefului armatei belgiene, coalizarea unor partide și punct final în procesul dintre o companie afiliată lui Șor și APP

Sursa foto: ZdG

Fostul deputat fugar Ilan Șor pierde definitiv controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, Armata Națională a procurat un sistem de supraveghere aeriană, iar comandantul forțelor armate belgiene avertizează că, după Ucraina, următoarele ținte ale Rusiei ar putea fi R. Moldova și țările baltice.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Curtea Supremă de Justiție a pus punct final în procesul dintre Avia Invest, companie afiliată fostului deputat fugar Ilan Șor, și Agenția Proprietății Publice. Astfel, instanța menține decizia prin care a fost reziliat contractul de concesiune a activelor Aeroportului Internațional Chișinău. Aeroportul din Chișinău a revenit în gestiunea statului în aprilie 2023, după nouă ani și jumătate de la cedarea lui către compania afiliată lui Șor. În noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău stabilea că Avia Invest a admis „neexecutarea condițiilor contractuale privind prezentarea garanției de bună execuție”.

Armata Națională a recepționat, miercuri, un sistem de supraveghere aeriană. Radarul a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat „sprijinul informațional și logistic”. Întrebați de Ziarul de Gardă cât a costat echipamentul, reprezentanții Ministerului Apărării au declarat că, deocamdată, nu pot dezvălui prețul acestuia.

Aeroportul Internațional Chișinău renunță la abrevierea KIV, care provenea de la denumirea rusească a capitalei – Kishinev (Chișineov). Începând cu 18 ianuarie 2024,RMO va fi denumirea scurtă a Aeroportului Internațional Chișinău afișată pe tabelele de zboruri internaționale. Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au declarat că decizia a fost luată în urma unui sondaj la care au participat câteva companii aeriene.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Nu sunt costuri atribuite acestei modificări. Ca să cunoașteți, a fost o procedură destul de lungă, a durat aproape un an de zile ca noi să reușim să facem această schimbare. S-a trecut prin toate procedurile, inclusiv la IATA, solicitări”.

Reprezentanții Platformei DA, Partidului Schimbării și Partidului Liga Orașelor și Comunelor au anunțat, miercuri, despre formarea unui „parteneriat politic și electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare” din 2024-2025. Liderii celor trei formațiuni au declarat că vor susține un candidat comun la viitoarele alegeri prezidențiale.

Stela Macari, vicepreședintă a Platformei DA: „Platforma Demnitate și Adevăr, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării consideră că consolidarea partidelor pro-europene va contribui decisiv la fortificarea sistemului pluripartidist din R. Moldova, va oferi societății o alternativă politică pro-europeană, va accelera procesele democratice și va garanta ireversibilitatea parcursului european al R. Moldova”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat, miercuri, despre lansarea Programului Național Satul European, ediția 2024. Astfel, primarii care intenționează să obțină finanțări pentru dezvoltarea localităților pot aplica la program până pe 29 martie 2024. 

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Prioritatea absolută vor avea proiectele de reabilitate a sistemelor de apă. Asigurarea cu apă este una dintre prioritățile Planului Național al Guvernului „Construim Moldova Europeană”, dar și a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Planul reconstrucției infrastructurii Moldovei 5+. Toate primăriile, mai mici sau mai mari, vor putea aplica la această măsură cu proiecte de până la 10 milioane de lei, fără contribuția localităților. Încurajez toți primarii comunelor care nu au sisteme de alimentare cu apă, să aplice anume la această măsură”.

Săptămâna aceasta, în timpul unei vizite în România, comandantul forțelor armate belgiene, Michel Hofman, a avertizat că, după Ucraina, următoarele ținte ale Kremlinului ar putea fi R. Moldova și țările baltice. Oficialul a subliniat că, citez „Europa trebuie să se pregătească urgent și să arate clar că se poate apăra”.  Deși forțele ruse par slăbite în acest moment din cauza războiului pe care îl duc împotriva Ucrainei, această slăbiciune este temporară, consideră comandantul forțelor armate belgiene.

Pentru anul 2024, autoritățile prognozează un salariu mediu lunar pe economie în mărime de 13 700 de lei, cu 2 mii de lei mai mare decât cel aprobat pentru anul curent. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, joi, de Guvern. În 2023, salariul mediu lunar pe economie a fost de 11 700 de lei, iar în 2022 – 9 900 de lei.

Un cetățean moldovean și-a pierdut viața, iar alți șapte au fost răniți în urma unui accident rutier produs în regiunea Beja din Portugalia. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova precizează că ambasada țării noastre la Lisabona oferă asistența consulară necesară pentru repatrierea corpului neînsuflețit al victimei.

Un magistrat de la Curtea de Apel Chișinău revine în funcție după 6 ani și urmează să fie repus în toate drepturile avute anterior. Sergiu Arnăut a fost suspendat din funcția de judecător pe 12 decembrie 2017, „până la adoptarea hotărârii definitive pe cauza” în care era cercetat pentru patru episoade de trafic de influență. Cinci ani mai târziu, magistratul Sergiu Arnăut a fost achitat pe toate cele patru episoade, „din motiv că fapta inculpatului nu întrunea elementele infracţiunii”. Joi, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererea lui Sergiu Arnăut cu privire la revenirea în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Detalii aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Un angajat al Inspectoratului Național de Securitate Publică din nordul țării este cercetat penal de Centrul Național Anticorupție pentru trafic de influență. Polițistul ar fi pretins 15 mii de lei de la un locuitor al raionului Sîngerei pentru a-l scăpa de răspundere într-un dosar de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Cu piatra de temelie pusă în anul 2014 și cu peste 30 de milioane de lei cheltuite până în prezent, noul sediu al Teatrului muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul așa și nu este gata. Lucrările s-au împotmolit, practic, la ultima etapă, iar pentru finalizarea lor mai sunt necesare aproape 13 milioane de lei. Cum nu au reușit opt guverne și șase miniștri responsabili de cultură să finalizeze timp de 7 ani construcția teatrului din Cahul, aflați dintr-o investigație publicată pe canalul nostru de youtube. 

Trupele ucrainene continuă să țină piept agresiunii ruse. Săptămâna aceasta, guvernul Italiei a prelungit cu un an furnizarea de arme, vehicule blindate și echipamente militare pentru Ucraina. După aprobarea hotărârii, ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat că țara sa a ales să fie de partea libertății națiunilor și a respectării dreptului internațional.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că armata ucraineană a cerut mobilizarea a încă 450 000 – 500 000 de recruți, menționând că „aceasta este o cifră serioasă” și că are nevoie de „mai multe argumente pentru a susține această direcție”. Duminică, 24 decembrie, publicăm o nouă ediție a podcastului ZdCe. Invitat este campionul european la judo Denis Vieru. Pentru a nu rata niciun material publicat de Ziarul de Gardă, vă îndemnăm să vă abonați la canalul nostru activând și notificările.