Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sesizarea deputaților Bolea și…

VIDEO Sesizarea deputaților Bolea și Novac cu privire la pretinsa neconstituționalitate a Legii de ratificare a Convenției de la Istanbul, respinsă de Curtea Constituțională

Sesizarea deputaților fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vasile Bolea și Grigore Novac cu privire la pretinsa neconstituționalitate a Legii de ratificare a Convenției de la Istanbul a fost respinsă marți, 18 ianuarie, de către Curtea Constituțională (CC), din motiv că nu a întrunit condițiile de admisibilitate pentru examinare în fond.

„Astăzi, Curtea Constituțională a pronunțat o decizie care are la bază o sesizare a doi deputați din Parlament. Curții Constituționale i s-a cerut să verifice legalitatea acesteia (…). Obiectul și scopul Convenției constau în eradicarea violenței. Curtea Constituțională a constatat că noțiunea de gen are în vedere atrtibutele construite social pe care o societate le consideră adecvate pentru femei și bărbați. Convenția de la Istanbul nu urmărește să elimine diferențe dintre bărbați sau femei sau să sugereze că femeile și bărbații sunt la fel. Prin urmare, Conveția nu vine în conflict cu articolul 31 din Constituția R. Moldova din perspectiva libertății conștiinței sau cu articolul referitor la educație. Potrivit opiniei Comisiei de la Veneția, Convenția de la Istanbul nu interferează cu dreptul părinților de a-și educa copiii. Conveția le cere statelor părți să includă, dacă este cazul, material didactic referitor la egalitatea dintre femei și bărbați, rezolvarea nonviolentă a conflictelor (…). Sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

În contextul discuțiilor din spațiul public referitoare la pretinsa neconstituționalitate a Legii de ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, a solicitat opinia Comisiei de la Veneția.

Pe 19 octombrie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Prin ratificarea Convenției, autoritățile R. Moldova se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii. De asemenea, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției. 

Documentul a fost adoptat pe 11 mai 2011. Până în prezent, acesta a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de R. Moldova. De asemenea, Convenţia a fost semnată de Uniunea Europeană

Pe 1 octombrie 2021, proiectul a fost adoptat în prima lectură. Atunci, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove în frunte cu Mitropolitul Vladimir s-a declarat împotriva ratificării de către Parlament a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Astfel, într-o adresare formulată Președinției R. Moldova, Guvernului și Parlamentului, Mitropolitul Vladimir își exprimă „îngrijorarea” față de ratificarea, în primă lectură, a documentului.

Convenția de la Istanbul „distruge valorile și tradițiile creștine”, „promovează avortul”, „legalizează căsătoriile între persoanele de același sex”, „interzice Paștele” sau „profanează sistemul educațional”. Acestea sunt doar câteva falsurile despre Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice (numită și Convenția de la Istanbul). Cel mai frecvent, falsurile despre acest document sunt răspândite de politicieni sau de persoane care fac parte din anumite grupuri religioase. Experții în drepturile omului încurajează populația să nu se lase manipulată de aceste mesaje, or, singurul scop al Convenției este prevenirea și combaterea violenței față de femei.