Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Legislativul a aprobat în…

DOC Legislativul a aprobat în lectură finală proiectul pentru ratificarea Convenţiei de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Socialiștii și comuniștii au părăsit sala de ședințe

Parlamentul R. Moldova a aprobat joi, 14 octombrie, ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), în lectura a doua. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au participat la procedura de vot.

Proiectul de ratificare a Convenției de la Istanbul a fost aprobat, în lectura a doua, cu 54 de voturi ale deputaților din Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat un amendament care nu a întrunit numărul de voturi și în semn de protest au părăsit sala de ședințe, iar trei deputați de la Partidul „ȘOR” au votat împotrivă.

Tratatul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor și adoptării politicilor integrate.

Prin ratificarea Convenției, autoritățile R. Moldova se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii. De asemenea, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției. 

Citiți și: DOC/ Proiectul pentru ratificarea Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, aprobat de Parlament în prima lectură

Documentul a fost adoptat la 11 mai 2011. Până în prezent, acesta a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. De asemenea, Convenţia a fost semnată de Uniunea Europeană.

La 1 octombrie, proiectul a fost adoptat în prima lectură. Atunci, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove în frunte cu Mitropolitul Vladimir s-a declarat împotriva ratificării de către Parlament a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Astfel, într-o adresare formulată Președinției R. Moldova, Guvernului și Parlamentului, Mitropolitul Vladimir își exprimă „îngrijorarea” față de ratificarea, în primă lectură, a documentului.

Convenția de la Istanbul „distruge valorile și tradițiile creștine”, „promovează avortul”, „legalizează căsătoriile între persoanele de același sex”, „interzice Paștele” sau „profanează sistemul educațional”. Acestea sunt doar câteva falsurile despre Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice (numită și Convenția de la Istanbul). Cel mai frecvent, falsurile despre acest document sunt răspândite de politicieni sau de persoane care fac parte din anumite grupuri religioase. Experții în drepturile omului încurajează populația să nu se lase manipulată de aceste mesaje, or, singurul scop al Convenției este prevenirea și combaterea violenței față de femei.

Pe 26 aprilie, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune „Primul în Moldova”că PSRM nu va permite ca R. Moldova să ratifice Convenția de la Istanbul, deoarece „documentul impune statele semnatare să protejeze și interesele minorităților sexuale”. „În ce privește această Convenție de la Istanbul (…) este un document internațional, iar când o țară îl semnează, își ia niște obligații suplimentare, în ceea ce privește drepturile, în afară de femei și alții, și legat de minoritățile sexuale. (…) Noi vom face tot posibilul ca această Convenție să nu fie ratificată. Este poziția principială a PSRM”, a declarat Dodon. Mai multe site-uri au preluat mesajul lui Igor Dodon fără să explice ce reprezintă, de fapt, Convenția de la Istanbul.