Principală  —  IMPORTANTE   —   Mitropolia Moldovei se declară împotriva…

Mitropolia Moldovei se declară împotriva ratificării de către Parlament a Convenției de la Istanbul: „În detalii se ascunde… știm cine”

Sursa foto: mitropolia.md

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove în frunte cu Mitropolitul Vladimir se declară împotriva ratificării de către Parlament a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Astfel, într-o adresare formulată Președinției R. Moldova, Guvernului și Parlamentului, Mitropolitul Vladimir își exprimă „îngrijorarea” față de ratificarea, în primă lectură, a documentului.

„Deseori, ca și în cazul textului Convenției de la Istanbul, în detalii se ascunde (…) știm cine. O serie de formulări foarte plastice și nuanțe juridice camuflate în Convenția nominalizată au capacitatea de a deschide poarta la o avalanșă de consecințe grave pentru societatea noastră, nu tocmai perfectă, dar așa cum o cunoaștem”, se arată în adresare.

Totodată, Mitropolitul Vladimir susține că prin Convenția de la Istanbul „se dorește a eradica tradițiile”.

„Însăși ideea eradicării sau cultura anulării este una foarte periculoasă. Istoria nu poate fi aruncată la coșul de gunoi. Convenția ce se vrea a fi ratificată nu vine să explice care va fi forul decizional și grila de standarde care vor sta la baza eradicării. Prin acest articol este pus sub semnul întrebării secretul profesional a mai multor categorii sociale: doctori, psihologi, preoți, avocați, mediatori”, se mai arată în adresare.

În adresarea formulată de Mitropolitul Vladimir se mai arată că „prevederile Convenției atentează în mod direct la dreptul părinților de a-și educa copiii”.

„Reamintind controversa privind definiția „genului”, art. 14 al Convenției vine să impună această teorie la „toate nivelele de educație”. Se observă astfel că, deși în partea introductivă Convenția de la Istanbul face trimitere la acte juridice internaționale consacrate, (cum ar fi Declarația Universală a Drepturilor Omului), acte care consfințesc libertatea religioasă și dreptul părinților de ași instrui copii, pe parcursul textului Convenția de la Istanbul le ignoră cu desăvârșire”, se mai arată în adresare.

Întru-un comentariu pentru Deutsche Welle, se menționează că în pofida avantajelor dovedite pentru apărarea drepturilor femeii, pe care le implică Convenţia de la Istanbul, adversarii ei răspândesc informaţii false: „Sub pretextul apărării valorilor familiei şi a tradiţiilor, se urmăreşte adesea o agendă misogină şi homofobă. Acestor adversari trebuie să li se spună răspicat că nu un tratat menit a combate violenţa domestică distruge familia, ci însăşi violenţa domestică”.

Pe 1 octombrie curent, Parlamentul R. Moldova a aprobat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), în prima lectură. Tratatul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor și adoptării politicilor integrate.

Prin ratificarea Convenției, autoritățile R. Moldova se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii. De asemenea, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției. Detalii aici.

Documentul a fost adoptat pe 11 mai 2011. Până în prezent, acesta a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de R. Moldova. De asemenea, Convenţia a fost semnată de Uniunea Europeană.

Proiectul de ratificare a Convenției de la Istanbul a fost aprobat, în prima lectură, cu 54 de voturi ale deputaților din Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) s-au opus introducerii proiectului pe ordinea de zi și au părăsit sala de ședințe, în timpul examinării documentului.