• VIDEO/ Protest la Parlament în legătură cu expulzarea profesorilor de la liceul „Orizont”

  VIDEO/ Protest la Parlament în legătură cu expulzarea profesorilor de la liceul „Orizont”
  07 septembrie 2018 | 15:26

  Mai mulți profesori din cadrul liceului „Orizont”, părți, dar și membri ai societății civile, participă la un protest în fața Parlamentului. Elevii au venit la manifestație cu pancarte pe care scrie „Vrem să învățăm în pace”.

  16.14: Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a ieșit în fața protestatarilor. Acesta a declarat că nu are încă un răspuns de la SIS și că este gata să discute cu reprezentanții protestului.

  Întrebat unde se află în prezent cei șapte cetățeni străini, Ghilețchi a menționat că nu cunoaște astfel de informații: „În cazul dat vorbim de SIS, care a luat această decizie. Eu nu sunt reprezentant al instituției care a luat decizii. Am adresat aceste întrebări și eu și aștept conform legislației să mi se ofere detalii”.

  Protestatarii s-au arătat nemulțumiți și de faptul că Parlamentul va organiza audieri abia săptămâna viitoare pe marginea acestui caz.

  „SIS se subordonează Parlamentului. Chiar în 24 de ore SIS nu a putut să spună conducerii Parlamentului unde sunt cele șapte persoane? Înseamnă că în 24 de ore SIS nu a dat o informație concretă și e a ieșit din subordinea Parlamentului sau avem un stat polițienesc și SIS-ul face ce vrea și când vrea?”, a întrebat unul dintre protestatari, membrul al Consiliului de coordonare al liceului.

  15.41: În spatele Parlamentului au fost observate mai multe autobuze ale poliției.

  Foto: Facebook/NuPlaha – FreeMoldova

  Reprezentanții liceului „Orizont” solicită explicații privind motivul reținerii celor șapte profesori, reținere care în opinia lor a fost făcută cu încălcarea gravă a garanțiilor procedurale de azil și încălcarea normelor de reținere. Pentru că SIS a declarat că profesorii sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, reprezentanții liceului cer dovezi despre acest lucru, dar și informații despre locul aflării celor șapte cetățeni expulzați din R. Moldova.

  Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acceptat spre examinare cererea avocatului Vitalie Nagacevschi în interesele cetățenilor turci expulzați în mod suspect din R. Moldova. Curtea a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea cazului până la data de 5 octombrie 2018, până atunci, procedura fiind suspendată. 

  Șapte cetățeni străini au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini foto și video care surprind momentele în care cetățenii străini sunt reținuți.

  SIS susține că aceștia ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. SIS mai scrie că persoanele au fost declarate indezirabile de către organele competente şi expulzate de pe teritoriul Republicii Moldova, fără a indica însă cine și când a luat decizia respectivă. Potrivit SIS, instituția a colaborat în acest caz cu serviciile speciale din alte state.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  ASP anunță facilități la eliberarea buletinului de identitate pentru cetăţenii R. Moldova cu drept de vot

  Agenția Servicii Publice (ASP) anunță luni, 21 iunie, că instituția va asigura în perioada următoare confecționarea buletinelor de identitate pentru cetățenii R. Moldova cu drept de vot „în baza tuturor cereril…
  ASP anunță facilități la eliberarea buletinului de identitate pentru cetăţenii R. Moldova cu drept de vot

  UE și SUA au extins lista sancțiunilor împotriva Belarusului

  Consiliul Uniunii Europene (UE) a adoptat al patrulea pachet de sancțiuni împotriva autorităților din Belarus în legătură cu aterizarea forțată a zborului Ryanair la Minsk, notează Novaya Gazeta. 78 de persoane…
  UE și SUA au extins lista sancțiunilor împotriva Belarusului

  Peste 9600 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore: cu prima doză – 2677 de oameni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță luni, 21 iunie, că 9635 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore în R. Moldova. 2677 de persoane au fost…
  Peste 9600 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore: cu prima doză – 2677 de oameni

  DOC/ CEC anunță numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor

  Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță luni, 21 iunie, că, la momentul de finalizare a procedurii de actualizare a listelor electorale, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3 282 837 de cetățeni…
  DOC/ CEC anunță numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor

  Reacția ASP, după ce opt persoane au fost reținute într-un dosar de corupție pentru că ar fi facilitat susținerea examenelor auto: „ASP va continua conlucrarea cu organele de drept”

  Agenția Servicii Publice (ASP) anunță luni, 21 iunie, că instituția va continua „conlucrarea cu organele de drept în contextul contracarării acțiunilor de încălcare a drepturilor cetățenilor, depistării și prev…
  Reacția ASP, după ce opt persoane au fost reținute într-un dosar de corupție pentru că ar fi facilitat susținerea examenelor auto: „ASP va continua conlucrarea cu organele de drept”