VIDEO/ O tânără din Sângerei a murit după o procedură de fertilizare in vitro. Familia femeii acuză medicii clinicii private unde a fost făcută procedura, în principal anesteziologul, de malpraxis. – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ O tânără din Sângerei a murit după o procedură de fertilizare in vitro. Familia femeii acuză medicii clinicii private unde a fost făcută procedura, în principal anesteziologul, de malpraxis.

  VIDEO/ O tânără din Sângerei a murit după o procedură de fertilizare in vitro. Familia femeii acuză medicii clinicii private unde a fost făcută procedura, în principal anesteziologul, de malpraxis.
  10 septembrie 2021 | 10:22

  O tânără de 30 ani din Sângerei a decedat la începutul lunii septembrie la o săptămână după ce a fost supusă unei proceduri de fertilizare in vitro. Soțul femeii acuză medicii, în special anesteziologul, clinicii private „TerraMed” din Capitală, acolo unde a fost făcută procedura, de malpraxis. Bărbatul a declarat joi în cadrul unei conferințe de presă că soția lui nu suferea de nicio afecțiune și că era sănătoasă, iar înainte de efectuarea procedurii de fertilizare in vitro a făcut toate testele medicale necesare care dovedesc acest fapt.

  Ștefan Știrbuleț susține că împreună cu Cristina, soția lui, ambii stabiliți cu traiul în Italia, au încercat timp de câțiva ani să conceapă un copil pe cale naturală, iar după mai multe încercări eșuate au decis să recurgă la fertilizarea in vitro. Astfel, împreună cu soția au ajuns la clinica „TerraMed” din Chișinău, acolo unde la 26 august curent a avut loc procedura. Ștefan spune că tot atunci a fost ultima dată când a văzut-o pe Cristina în viață, conștientă.

  „După un șir de probe în care am încercat prin mod natural să facem copii și nu se primea, am decis să ne adresăm la o clinică privată care ne-au propus-o niște prieteni, care tot s-au adresat acolo, și am decis să ne adresăm la ei, la clinica „TerraMed”, la medicul Roman Pastramă. Ne-am adresat la el, am făcut un șir de analize după care el ne-a spus că pe cale naturală nu o să reușim niciodată să facem copii, ci doar prin in-vitro. Ne-a mai spus că este necesar de mai mult timp ca să începem să facem toată procedura și să venim în august acasă ca să începem procedura. Soția a venit mai devreme cu două săptămâni decât mine și s-a adresat la medicul Pastramă, care i-a scris procedura pe care trebuia să o urmeze. Timp de vreo 13 de zile ea a urmat acest curs de lecuire, pe 25 august a fost internată la „TerraMed”, iar pe 26 urma să facă procedura.

  Dimineața am venit și eu la clinică și mi-au spus să stau afară să aștept cât medicii fac procedura. În jurul orei 8:30 a început procedura, eu așteptam afară, am aștepta o oră, două, trei și la 11 m-am adresat la recepție și am întrebat cum se simte soția mea, ce face ea că nu am nici o veste de la ea. La recepție mi s-a spus să urc sus la mediul Roman și că el îmi va spune tot”, a declarat Ștefan Sîrbuleț, soțul Cristinei.

  Ștefan susține că după mai multe ore de așteptare, în timp ce soția lui se afla pe masa de operație, medicii i-au spus că Cristinei i s-a oprit inima în timpul procedurii, iar multe explicații îi va oferi medicul anesteziolog.

  „Am urcat, am așteptat și am intrat în cabinet și el mi-a spus că „soției dumneavoastră i s-a oprit inima, duceți-vă la anesteziolog și el o să vă explice situația”. Am căutat anesteziologul și nu am găsit. A venit șeful clinicii și a început să-mi explice că ei au făcut procedura, dar ei i s-a oprit inima, am resuscitat-o și așteptăm să se stabilizeze și după care o transferăm la Institutul de Medicină Urgentă. Au spus să aștept jos. L-am văzut pe dl Pastramă, m-am apropiat de el și l-am întrebat care este situația, ce s-a întâmplat? El mi-a spus „eu lucrul meu l-am făcut bine și nu a fost nici o complicație, stai liniștit că după o săptămână, două, Cristina o să-și revină și totul va fi bine. Mi-a spus asta și a plecat”, a mai povestit bărbatul.

  Ulterior, Ștefan spune că soția lui a fost transportată în stare extrem de gravă la Institutul de Medicină Urgentă.

  „La 12 a venit ambulanța și au transportat-o la IMU. După ce au transportat-o la IMU, m-am apropiat de șeful Cobîlețchi și l-am întrebat ce speranțe avem și el mi-a spus că avem speranțe „doar la moarte”. L-am întrebat cum așa, însă el nu a putut să îmi dea explicații concrete. Au urmat cinci zile de internare la IMU,  unde ea se afla în comă. Nu putem să declarăm ce medicamente i-au fost adminsitrate de către Cobîlețchi”, a mai declarat Ștefan Sîrbuleț, soțul Cristinei.

  Mama femeii susține că medicul anesteziolog din cadrul clinicii private „TerraMed” care i-a administrat Cristinei anestezia este și angajat al Institutului de Medicină Urgentă (IMU) și acuză că acesta „s-a comportat urât cu ei”.

  „Medicul anesteziolog de la IMU s-a comportat foarte urât, nu ne dădea nici o explicație. Cobîlețchi care e la IMU lucrează și la TerraMed”, menționează Angela Țoncu, mama tinerei.

  Reprezentanții IMU au declarat că medicul anesteziolog neagă acuzațiile precum că el ar fi fost implicat în acest caz. Potrivit IMU, medicul anesteziolog nu ar fi consultat-o pe Cristina. În context, reprezentanții de la Urgență spun că femeia a fost adusă la spital în stare gravă.

  „Pacienta a fost adusă de la Terramed, instituția privată, în stare extrem de gravă, post-resuscitare în comă de gradul III. Confirmarea morții cerebrale se face după o serie de investigații, electroencefalografia și deopplerul vaselor extracraniene, care se desfășoară în câteva etape – Electroencefalografia cerebrală și deopplerografia vaselor intra și extracraniene. Rudele au fost imediat informate despre starea critică a paciente de către șeful secției și colegii săi de la Clinica Anestezie și Reanimare „Valeriu Ghereg”.

  Medicul nostru, care ei declară că a fost atunci și anesteziolog, infirmă informația precum că ar fi fost implicat în acest caz ca și anesteziolog, cel puțin asta el declară. El este pe site-ul TerraMed, el spune că mai face consultări, dar susține că nu a consultat-o pe Cristina și că nu a fost implicat în acest caz”, a declarat purtătoarea de cuvânt al IMU, Dorina Arsene.

  Ștefan susține că a depus o plângere la Procuratura Capitalei în acest sens, procurorul municipiului Chișinău, Oleg Afanasii, nu ne-a răspuns la telefon pentru a confirma informația. Tot Ștefan mai spune că intervenția, în urma cărei soția lui a decedat, a costat trei mii de euro.

  „Chiar și vizitele pe care le facem la el, nici la suma pentru intervenție nu am primit nici un bon, nici nu ne-a spus ne întoarce sau nu. Ei știau încă de la TerraMed că ea nu o să se facă bine, dar au ascuns asta. Nu ne-au anunțat că în cazul procedurii există riscul decesului, ne-au spus doar despre riscul unei hemoragii interne din cauza ovarelor. Din această cauză soția mea a fost foarte speriată. Atunci când ne-au dat să semnăm actele privind acordul, nu ne-au spus despre așa riscul. Înainte de procedură, ea a fost consultată de cardiolog și anesteziolog. Cardiograma nu a ieșit bine. A mai făcut odată cardiograma. Și Pastramă a zis că purcede la procedură. (…) Am vazut-o pe geam când ea m-a salutat, după care nu am mai vazut-o. Toată procedura a costat 3 000 de euro. Fiecare vizită era de 500 de lei, pe care-i achitam lui. Am înregistrat o plângere la Procuratură, așteptăm”, a adăugat Ștefan Sîrbuleț, soțul Cristinei.

  Solicitați de Ziarul de Gardă reprezentanții Ministerului Sănătății ne-au comunicat că instituția s-a autosesizat și a creat o comisie care va investiga acest caz.

  „Ministerul Sănătății cunoaște despre acest caz. Cazul este în proces de examinare pe platforma unei comisii de specialiști convocată de Ministerul Sănătății”, au declarat reprezentanții Ministerului Sănătății.

  Jurnaliștii ZdG au contactat serviciul de presă al clinicii „TerraMed” pentru a ne oferi un comentariu pe marginea acestui caz, însă până la publicarea articolului nu au primit un răspuns în acest sens.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

  Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a venit cu un comentariu vizavi de reacțiile consumatorilor, după ce reprezentanții companiei au solicitat, repetat, consumatorilor să re…
  Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

  Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”

  Soluționarea și ajutorul în criza gazelor cu care se confruntă în prezent R. Moldova vor veni dinspre România și dinspre Uniunea Europeană, nu dinspre Federația Rusă, opinează europarlamentarul român, Siegfried…
  Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”

  DOC/ Președinta Maia Sandu a aprobat o nouă structură a Aparatului Președintelui

  Șefa statului Maia Sandu a semnat un decret privind structura Aparatului Președintelui R. Moldova și reduce personalul-limită de la 163 de posturi și structuri la numărul de 150. În termen de o lună, secretarul…
  DOC/ Președinta Maia Sandu a aprobat o nouă structură a Aparatului Președintelui

  „Toate femeile sunt supuse riscului de a face cancer mamar, dar asta nu înseamnă că toate femeile vor dezvolta această maladie”

  Interviu cu Dragomir Tîmbur, medic chirurg-mamolog Luna octombrie este luna internațională de conștientizare a cancerului mamar La nivel global, la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân…
  „Toate femeile sunt supuse riscului de a face cancer mamar, dar asta nu înseamnă că toate femeile vor dezvolta această maladie”