Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Noutăți din dosarul „Frauda…

VIDEO Noutăți din dosarul „Frauda bancară”, remanieri la Guvern și jurnaliști reținuți la Tiraspol | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Vom avea un nou ministru de externe și un ministru pentru Afaceri Europene, se aud noi acuzații de tergiversare a dosarelor legate de frauda bancară și doi jurnaliști din R. Moldova au fost reținuți la Tiraspol.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Şeful diplomaţiei R. Moldova, Nicu Popescu, și-a anunțat, miercuri, demisia după doi ani și jumătate petrecuți în fruntea Ministerului de Externe.

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună cu doamna președintă Maia Sandu la începutul acestui mandat și la această etapă am nevoie de o pauză. În același timp, vă asigur că voi continua să contribui la eforturile doamnei președinte Maia Sandu și a echipei de guvernare de a duce R. Moldova în Uniunea Europeană și de a asigura în continuu pacea, stabilitatea și calmul în țara noastră”.

Întrebat de jurnaliști dacă urmează să ocupe funcția de negociator șef cu UE în procesul de aderare a R. Moldova, Nicu Popescu nu a oferit un răspuns tranșant, declarând că detalii la acest subiect ar urma să fie făcute publice ulterior. Tot miercuri, președinta Maia Sandu i-a înmânat lui Nicu Popescu cea mai înaltă distincție de stat – „Ordinul Republicii”. Șefa statului i-a mulțumit viceprim-ministrului pentru contribuția sa în drumul R. Moldova spre UE, menționând că este, citez „cel mai remarcabil ministru al afacerilor externe și integrării europene pe care l-a avut vreodată țara noastră”.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „În această perioadă s-au întâmplat foarte multe lucruri, și aceste lucruri pe planul politicii externe s-au întâmplat datorită eforturilor domnului Popescu. Aici a contat profesionalismul lui și este un profesionist desăvârșit, dar a contat și calitatea umană și cred că abilitatea de a combina profesionalismul, și căldura omenească este una foarte specială și ne-a ajutat enorm în stabilirea acestor relații cu prietenii noștri”.

Fotoliul de ministru de Externe al R. Moldova urmează să fie preluat de vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, deputat al partidului de guvernământ și membru al Comisiei politică externă și integrare europeană. Iar Cristina Gherasimov va fi numită în funcția de ministră pentru Afaceri Europene și va conduce Biroul pentru Integrare Europeană, fără a fi constituit un nou minister. După numirea lui Mihail Popșoi în calitate de ministru al Afacerilor Externe, funcția de vicepreședinte a Parlamentului va fi ocupată de deputata și vicepreședinta PAS, Doina Gherman.

Curtea de Apel Chișinău a anulat o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii din 2019 prin care a fost eliberat acordul pentru efectuarea percheziției, de aducere silită, de reținere și de arestare în privința judecătorului Curții Supreme de Justiție Oleg Sternioală, precum și suspendarea acestuia din funcția de magistrat. Conform surselor ZdG, decizia a fost luată, luni, de către judecătoarele Ecaterina Palanciuc, Veronica Negru și Ina Dutca, aceleași magistrate care au anulat dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale prin care candidații partidului Șansă, afiliat lui Șor, au fost excluși din alegerile locale din toamna anului trecut.

Dosarul penal privind implicarea oligarhului Vladimir Plahotniuc în Frauda bancară va fi conexat cu dosarul foștilor șefi ai Băncii Naționale din perioada fraudei bancare. Decizia a fost luată luni de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Procurorii anticorupție susțin că au pledat împotriva conexării dosarului și acuză avocații oligarhului de tergiversarea cauzei.

Prim-ministrul Dorin Recean a criticat în ședința de miercuri a Guvernului două decizii luate de magistratele Angela Catană și Ludmila Beșliu în privința unor persoane vizate în dosarul „Frauda bancară”.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Avem judecătoarea Angela Catană care a dispus ca Banca Națională din Moldova este civilmente responsabilă în dosarul „Frauda bancară”, acolo unde procurorii învinuiesc factorii de decizie de la BNM care au admis și au contribuit la furtul miliardului. Eu o să explic ce înseamnă civilmente. Asta înseamnă că Ion fură de la Vasile, Vasile caută justiție și se adresează în instanță, iar justiția dispune nu Ion să recupereze prejudiciul lui Vasile, dar familia lui Vasile să recupereze prejudiciul. Asta este complet inacceptabil într-o societate normală. Mai este judecătoarea Ludmila Beșliu care a decis că dosarul unui inculpat în dosarul „Frauda bancară”, și anume Plahotniuc, trebuie să fie comasat la un dosar mai mare. Știți cum era anterior, haideți să dăm tot la colhoz, că la colhoz se fură și nimeni nu este responsabil. Or, intenția probabil era ca toate aceste procese să deruleze la nesfârșit. Eu am spus foarte clar, voi continua să dau nume”.

La scurt timp, Asociația Judecătorilor din R. Moldova a calificat declarațiile premierului drept „atacuri verbale” aduse magistraților, iar Consiliul Superior al Magistraturii i-a solicitat lui Dorin Recean să se abțină de la nominalizarea în mod public a judecătorilor.

Jurnaliștii de la TV8 Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost reținuți, miercuri, de autoritățile separatiste de la Tiraspol în timp ce filmau un așa-numit protest față de introducerea taxelor vamale pentru agenții economici din regiunea transnistreană. Cei doi au fost privați de libertate și interogați la pretinsul Minister al Securității din regiunea transnistreană aproape trei ore, după care au fost eliberați. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a pornit un dosar penal pe acest caz. Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost invitații colegei noastre Natalia Zaharescu la Podcast ZdCe. Mărturiile celor doi jurnaliști le puteți auzi duminică, pe canalul nostru de YouTube. Vă îndemnăm să vă abonați pentru a primi o notificare atunci când publicăm un episod nou.

Unul dintre garanții eliberării din arest a omului de încredere al lui Andronachi, Igor Eșanu, ex-managerul proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate cu o diferență de peste 2 milioane și jumătate de lei între averea dobândită și cheltuielile realizate în perioada 1 august 2016 – 31 decembrie 2019. Totodată, pentru perioada 4 iulie 2014 – 31 iulie 2016, ANI a constatat o diferență de peste 844 mii de lei între proprietatea dobândită și veniturile obținute de Eșanu și familia sa. Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, acesta nu va mai putea exercita o funcție publică și de demnitate publică, cu excepția celor elective, pentru o perioadă de 3 ani.

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, numită în funcție în decembrie 2023, a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2022, având în vedere că legea prevede indicarea veniturilor obținute în anul fiscal precedent. Conform datelor trecute în declarație, familia sa deține șase apartamente și un automobil Mercedes. Ce venituri a obținut în 2022 Anca Dragu din darea apartamentelor în locațiune, aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Săptămâna aceasta, armata rusă a lansat un atac masiv cu rachete asupra orașelor ucrainene Kiev și Harkiv. 10 oameni din Harkiv au decedat, iar 70 au fost răniți. Autoritățile ucrainene au declarat, joi, zi de doliu în memoria celor uciși. Tot în această săptămână, un avion militar rusesc s-a prăbușit în regiunea rusă Belgorod. Ministerul rus al Apărării a declarat că la bord se aflau 65 de prizonieri ucraineni, șase membri ai echipajului, trei escorte și că avionul ar fi fost lovit de forțele ucrainene. De cealaltă parte, autoritățile ucrainene spun că rușii ar fi transportat, de fapt, arme, nu prizonieri. 

Un accident de muncă fatal petrecut pe un șantier din capitală și provocat de căderea în gol a unui lift în care se afla un bărbat, a lăsat orfani de tată trei copii, unul dintre ei având doar 10 zile când s-a produs tragedia. Liftul ucigaș, unul marfar, nu era dat în exploatare, deși mai mulți muncitori recunosc că l-au folosit și ei anterior. Care sunt concluziile Inspectoratului de Stat al Muncii pe acest caz, vedeți în materialul integral publicat pe canalul nostru. 

Și tot aici găsiți un material despre reforma sistemului de asistență socială din R. Moldova. Contrar declarațiilor ministrului Alexei Buzu, mai mulți asistenți sociali au rămas fără serviciu după implementarea reformei. Vedeți detalii în materialul video.