Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ NATO și Ungaria donează…

VIDEO NATO și Ungaria donează R. Moldova 20 de aparate de ventilație în valoare de peste 1,4 milioane de euro ca răspuns la pandemia de COVID-19

NATO și Guvernul Ungariei au donat vineri, 17 septembrie, R. Moldova un lot de echipamente medicale ce conține 20 de aparate de ventilație de peste 1,4 milioane de euro. Donația a fost realizată în urma solicitării R. Moldova către Centrul Euro-atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre a NATO, care este principalul mecanism de răspuns în caz de urgențe a organizației.

Barbora Paclíkov, șefa interimară a Oficiului de Legătură al NATO în R. Moldova, susține că o parte din echipamentele medicale au fost recepționate de Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar celelalte urmează să fie distribuite instituțiilor medicale din țară.

„Am onoarea să anunț ca NATO și Ungaria donează astăzi echipamente medicale R. Moldova pentru a ajuta țara să răspundă la infecțiile cu noul coronavirus. Donația constă din 20 de ventilatoare în valoare de peste 1,4 milioane de euro. Ventilatoarele au fost primite de Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și vor fi distribuite în continuare către alte instituții medicale. Această donație a fost organizată ca răspuns la solicitarea R. Moldova către Centrul Euro-Atlantic de Coordonare la dezastre al NATO care este principalul mecanism de răspuns civil în caz de urgență al Organizației”, a declarat șefa interimară a Oficiului de Legătură al NATO în R. Moldova.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că donația vine să fortifice activitatea instituțiilor medicale din R. Moldova în lupta împotriva COVID-19.

„Apreciem foarte mult acest ajutor care a venit astăzi. Trebuie să luptăm pentru fiecare viață. Echipamentul medical care vine să fortifice activitatea instituțiilor medicale este foarte important pentru R. Moldova. Este un ajutor esențial nu doar din punct de vedere umanitar, dar și financiar, deoarece este vorba despre o donație de aproximativ 1,5 mln de euro”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al R. Moldova, Nicu Popescu, și ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, au susținut vineri, 17 septembrie, declarații de presă.

„În momentul de față avem suntem în cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, care este un atac împotriva tuturor oamenilor. Statul are datoria să-și apere cetățenii în fața valului de pandemie. Cel mai eficient este să fim vaccinați. Avem destule vaccinuri în Europa. La cererea secretarului general al NATO, am venit cu o donație de 20 aparate de ventilație pentru ca R. Moldova să poată lupta mai eficient cu pandemia de COVID-19. Țin să vă spun că cele două țări ale noastre sunt strâns legate”, a declarat ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó.

„Am discutat și am convenit asupra mai multor modalități de a fortifica și intensifica cooperarea noastră. Am convenit să discutăm cum putem redeschide ruta directă de la Chișinău la Budapesta. Să ne mișcăm foarte rapid pe semnarea unui acord privind recunoașterea permiselor de conducere și să intensificăm dialogul de a implementa o diplomație eficientă”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, efectuează vineri, 17 septembrie, o vizită la Chișinău, la invitația viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene al R. Moldova, Nicu Popescu.

Programul vizitei oficialului maghiar include întrevederi cu omologul său moldovean, Nicu Popescu, și prim-ministra, Natalia Gavrilița. De asemenea, cu ocazia vizitei oficialului maghiar va avea loc și o donație de echipament medical.