VIDEO/ Igor Dodon a fost reținut, apoi eliberat. Cumnatul său însă a fost trimis după gratii, iar Ilan Șor și Marina Tauber au rămas, din nou, fără imunitate | Săptămâna de Gardă – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Igor Dodon a fost reținut, apoi eliberat. Cumnatul său însă a fost trimis după gratii, iar Ilan Șor și Marina Tauber au rămas, din nou, fără imunitate | Săptămâna de Gardă

  VIDEO/ Igor Dodon a fost reținut, apoi eliberat. Cumnatul său însă a fost trimis după gratii, iar Ilan Șor și Marina Tauber au rămas, din nou, fără imunitate | Săptămâna de Gardă
  28 mai 2022 | 11:08

  Începem cu noutatea săptămânii. Fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon, a fost reținut după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui. Fostul lider al PSRM este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

  Percheziții au avut loc la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la casa părintească și la baza de odihnă „Sadovo” de la Sadova, la câteva imobile de la Molovata, satul de baștină al Galinei Dodon, la sediul fundațiilor fostului președinte, dar și la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

  În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una dintre locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.

  Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit, în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, înregistrată pe numele unei firme a cumnatului lui Igor Dodon – Petru Merineanu. În timpul perchezițiilor, acesta a încercat să distrugă o recipisă prin înghițire, însă a fost oprit de oamenii legii. Potrivit procurorilor, documentul confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700 de mii de euro.

  Publicitate

  După două zile petrecute în izolator, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-a plasat pe Dodon în arest la domiciliu, în timp ce procurorii ceruseră 30 de zile de arest în izolator.

  La ieșirea din judecătorie, Igor Dodon a declarat că este, citez, „ținta unei justiții regizate și dirijate politic”.

  Cât despre faptul că fratele soției sale a încercat să înghită un document de față cu procurorii, Dodon spune că totul s-ar fi întâmplat din cauza, citez, „emoțiilor unui om care revine acasă de peste hotare și se trezește la 7 dimineața cu mascații sub ușă”. 

  Kremlinul a comentat acuzațiile aduse socialistului Igor Dodon. Administrația de la Moscova consideră că „pretențiile față de fostul președinte Igor Dodon sunt o chestiune internă a R. Moldova”. În același timp, presa rusă scrie, citându-l pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, că Moscova „este îngrijorată de faptul că sunt persecutați cei care susțin relațiile de prietenie cu Rusia și își dorește ca drepturile legale ale lui Igor Dodon să fie respectate”.

  În susținerea lui Dodon, deputații socialiști au mărșăluit, trei zile la rând, pe străzile din Chișinău cerând demisia guvernării și eliberarea fostului lor șef de partid.

  În ultimii 10 ani, Ziarul de Gardă a realizat un șir de anchete despre averea și interesele politicianului Igor Dodon. Unele dintre acuzațiile acum acestuia de către procurori au la bază informațiile publicate de ZdG de-a lungul timpului. Pe site-ul nostru găsiți toate anchetele despre casa de milioane cumpărată de la „o rudă din Italia”, proprietăți de milioane înregistrate pe interpuși, dar și imagini din vacanțele de lux petrecute de familia Dodon în Maldive și Seychelles.

  Tot în această săptămână, Marina Tauber și șeful ei de partid, fugarul Ilan Șor, ambii deputați, au rămas din nou fără imunitate parlamentară. Cei doi sunt bănuiți de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari într-un nou episod din dosarul „frauda bancară”.

  La debutul acestei săptămâni, după mai multe ore de dezbateri, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat raportul Comisiei de evaluare și urmează să propună președintei R. Moldova demiterea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, după ce acesta a obținut calificativul de evaluare „nesatisfăcător”.

  Publicitate

  Magistrata Olesea Țurcan de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, recunoscută în calitatea de bănuită în comiterea „infracțiunii de pronunțare cu bună-știință” a „unei încheieri contrare legii” în unul dintre dosarele în care este vizat Platon, urmează să compară pe banca acuzaților. Dosarul în care judecătoarea este cercetată penal a fost trimis în judecată.

  Fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari ar putea reveni în sistemul procuraturii, însă nu și în funcția pe care a deținut-o. Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins cererea de chemare în judecată depusă de Morari, prin care a cerut anularea ordinului emis de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo privind demiterea sa din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție. În dispozitivul emis, magistrații au calificat solicitarea lui Morari drept neîntemeiată. Morari spune că nu renunță și că va ataca decizia la Curtea de Apel Chișinău.

  Oleg Melniciuc, primul magistrat condamnat la închisoare pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcția de judecător. O decizie în acest sens a fost luată de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii la solicitarea procurorului general interimar.

  La două luni de la ultima majorare a tarifului la gazele naturale, acestea s-ar putea scumpi din nou. Moldovagaz a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică aprobarea noilor tarife pentru furnizarea gazelor naturale. Astfel, începând cu 1 iunie, cetățenii ar putea să plătească aproape 24 de lei pentru un metru cub de gaze naturale.

  Avem însă și vești bune pentru R. Moldova. Țara noastră va beneficia de asistență financiară în valoarea de 150 de milioane de euro din partea UE, bani care vor „facilita redresarea economică a țării prin promovarea unui set de politici”.

  Guvernul României a aprobat acordarea unui ajutor umanitar de urgență pentru R. Moldova. Potrivit deciziei Executivului de la București, țara noastră urmează să primească circa 130 de mii de litri de motorină, 113 mii de litri de benzină şi 5 milioane de litri de păcură, în valoare de aproximativ 19 milioane de lei.

  Despre războiul din Ucraina vă spunem că trupele ruse continuă să bombardeze mai multe orașe din țara vecină. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că rușii și-au concentrat eforturile pe preluarea controlului deplin asupra localităților Liman, Severodonețk și Avdeevka, din estul Ucrainei.

  Armata ucraineană informează că 40 de orașe din regiunea Donbas sunt sub bombardamentele continue ale rușilor. Între timp, președintele Volodimir Zelensky a făcut un apel către Occident pentru mai multe arme, iar liderul cecen Ramzan Kadîrov, loial lui Putin, a declarat într-un mesaj video că este gata să atace Polonia dacă primește ordin, după ce „chestiunea Ucrainei a fost încheiată”.

  Situația din orașul Mariupol rămâne extrem de critică. Regiunea este asediată de armata rusă de aproape trei luni. Orașul este rupt de lumea exterioară, iar oamenii care nu au reușit să fugă de acolo la începutul invaziei ruse, acum nu mai au posibilitatea să o facă. Corespondenții CNN aflați în Ucraina au anunțat că, în cele 90 de zile de război, la Mariupol au murit circa 22 000 de oameni.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Maia Sandu a invitat-o pe președinta Greciei să efectueze o vizită de lucru în R. Moldova: „diaspora moldovenească, bine integrată social și economic în societatea elenă, contribuie și mai mult la apropierea dintre țările noastre”

  Președint Maia Sandu a discutat marți, 5 iulie, în cadrul vizitei de lucru la Atena, cu președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou. Șefa statului i-a mulțumit acesteia pentru asistența umanitară oferită R. Mo…
  Maia Sandu a invitat-o pe președinta Greciei să efectueze o vizită de lucru în R. Moldova: „diaspora moldovenească, bine integrată social și economic în societatea elenă, contribuie și mai mult la apropierea dintre țările noastre”

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler