Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Igor Dodon a fost…

VIDEO Igor Dodon a fost reținut, apoi eliberat. Cumnatul său însă a fost trimis după gratii, iar Ilan Șor și Marina Tauber au rămas, din nou, fără imunitate | Săptămâna de Gardă

Începem cu noutatea săptămânii. Fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon, a fost reținut după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui. Fostul lider al PSRM este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Percheziții au avut loc la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la casa părintească și la baza de odihnă „Sadovo” de la Sadova, la câteva imobile de la Molovata, satul de baștină al Galinei Dodon, la sediul fundațiilor fostului președinte, dar și la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una dintre locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.

Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit, în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, înregistrată pe numele unei firme a cumnatului lui Igor Dodon – Petru Merineanu. În timpul perchezițiilor, acesta a încercat să distrugă o recipisă prin înghițire, însă a fost oprit de oamenii legii. Potrivit procurorilor, documentul confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700 de mii de euro.

După două zile petrecute în izolator, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-a plasat pe Dodon în arest la domiciliu, în timp ce procurorii ceruseră 30 de zile de arest în izolator.

La ieșirea din judecătorie, Igor Dodon a declarat că este, citez, „ținta unei justiții regizate și dirijate politic”.

Cât despre faptul că fratele soției sale a încercat să înghită un document de față cu procurorii, Dodon spune că totul s-ar fi întâmplat din cauza, citez, „emoțiilor unui om care revine acasă de peste hotare și se trezește la 7 dimineața cu mascații sub ușă”. 

Kremlinul a comentat acuzațiile aduse socialistului Igor Dodon. Administrația de la Moscova consideră că „pretențiile față de fostul președinte Igor Dodon sunt o chestiune internă a R. Moldova”. În același timp, presa rusă scrie, citându-l pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, că Moscova „este îngrijorată de faptul că sunt persecutați cei care susțin relațiile de prietenie cu Rusia și își dorește ca drepturile legale ale lui Igor Dodon să fie respectate”.

În susținerea lui Dodon, deputații socialiști au mărșăluit, trei zile la rând, pe străzile din Chișinău cerând demisia guvernării și eliberarea fostului lor șef de partid.

În ultimii 10 ani, Ziarul de Gardă a realizat un șir de anchete despre averea și interesele politicianului Igor Dodon. Unele dintre acuzațiile acum acestuia de către procurori au la bază informațiile publicate de ZdG de-a lungul timpului. Pe site-ul nostru găsiți toate anchetele despre casa de milioane cumpărată de la „o rudă din Italia”, proprietăți de milioane înregistrate pe interpuși, dar și imagini din vacanțele de lux petrecute de familia Dodon în Maldive și Seychelles.

Tot în această săptămână, Marina Tauber și șeful ei de partid, fugarul Ilan Șor, ambii deputați, au rămas din nou fără imunitate parlamentară. Cei doi sunt bănuiți de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari într-un nou episod din dosarul „frauda bancară”.

La debutul acestei săptămâni, după mai multe ore de dezbateri, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat raportul Comisiei de evaluare și urmează să propună președintei R. Moldova demiterea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, după ce acesta a obținut calificativul de evaluare „nesatisfăcător”.

Magistrata Olesea Țurcan de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, recunoscută în calitatea de bănuită în comiterea „infracțiunii de pronunțare cu bună-știință” a „unei încheieri contrare legii” în unul dintre dosarele în care este vizat Platon, urmează să compară pe banca acuzaților. Dosarul în care judecătoarea este cercetată penal a fost trimis în judecată.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari ar putea reveni în sistemul procuraturii, însă nu și în funcția pe care a deținut-o. Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins cererea de chemare în judecată depusă de Morari, prin care a cerut anularea ordinului emis de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo privind demiterea sa din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție. În dispozitivul emis, magistrații au calificat solicitarea lui Morari drept neîntemeiată. Morari spune că nu renunță și că va ataca decizia la Curtea de Apel Chișinău.

Oleg Melniciuc, primul magistrat condamnat la închisoare pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcția de judecător. O decizie în acest sens a fost luată de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii la solicitarea procurorului general interimar.

La două luni de la ultima majorare a tarifului la gazele naturale, acestea s-ar putea scumpi din nou. Moldovagaz a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică aprobarea noilor tarife pentru furnizarea gazelor naturale. Astfel, începând cu 1 iunie, cetățenii ar putea să plătească aproape 24 de lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Avem însă și vești bune pentru R. Moldova. Țara noastră va beneficia de asistență financiară în valoarea de 150 de milioane de euro din partea UE, bani care vor „facilita redresarea economică a țării prin promovarea unui set de politici”.

Guvernul României a aprobat acordarea unui ajutor umanitar de urgență pentru R. Moldova. Potrivit deciziei Executivului de la București, țara noastră urmează să primească circa 130 de mii de litri de motorină, 113 mii de litri de benzină şi 5 milioane de litri de păcură, în valoare de aproximativ 19 milioane de lei.

Despre războiul din Ucraina vă spunem că trupele ruse continuă să bombardeze mai multe orașe din țara vecină. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că rușii și-au concentrat eforturile pe preluarea controlului deplin asupra localităților Liman, Severodonețk și Avdeevka, din estul Ucrainei.

Armata ucraineană informează că 40 de orașe din regiunea Donbas sunt sub bombardamentele continue ale rușilor. Între timp, președintele Volodimir Zelensky a făcut un apel către Occident pentru mai multe arme, iar liderul cecen Ramzan Kadîrov, loial lui Putin, a declarat într-un mesaj video că este gata să atace Polonia dacă primește ordin, după ce „chestiunea Ucrainei a fost încheiată”.

Situația din orașul Mariupol rămâne extrem de critică. Regiunea este asediată de armata rusă de aproape trei luni. Orașul este rupt de lumea exterioară, iar oamenii care nu au reușit să fugă de acolo la începutul invaziei ruse, acum nu mai au posibilitatea să o facă. Corespondenții CNN aflați în Ucraina au anunțat că, în cele 90 de zile de război, la Mariupol au murit circa 22 000 de oameni.