• VIDEO/ Igienă personală, coniac și usturoi. Ce măsuri de protecție aplică moldovenii împotriva infectării cu noul coronavirus

  VIDEO/ Igienă personală, coniac și usturoi. Ce măsuri de protecție aplică moldovenii împotriva infectării cu noul coronavirus
  de
  vizualizări
  11 martie 2020 | 16:45

  În Republica Moldova au fost înregistrate, deocamdată, trei cazuri de infectare cu noul coronavirus. Toate trei persoane au revenit din Italia, iar starea acestora este de gravitate medie, dar stabilă. O persoană rămâne internată la Spitalul Clinic Republican și alte două la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. După confirmarea ultimelor două cazuri, autoritățile au decis sistarea procesului educațional până la data de 23 martie, toate companiile aeriane și-au suspendat zborurile spre/din Italia, iar în seara zilei de ieri, 10 martie, raftuile unor magazine din capitală au rămas goale.

  Autoritățile au venit cu un set de recomandări pentru evitarea infectării sau răspândirii infecției cu COVID-19. Una dintre recomandări este și privarea de locurile aglomerate sau manifestațiile în masă. Una dintre locațiile unde distanța dintre oameni este foarte mică rămâne a fi transportul public. Iar în acest sens, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a îndemnat cetățenii ca să evită pe cât este de posibil circulația cu troleibuzele și autobuzele.

  Mulți dintre locuitori au fost surprinși astăzi pe străzile capitalei cu măști de protecție. OMS recomandă utilizarea măștilor pentru persoanele care prezintă simptome de COVID-19 și pentru cei care au grijă de persoane care au simptome, cum ar fi tuse și febră. Cei fără simptome respiratorii, cum ar fi tuse, nu trebuie să poarte mască medicală.

  Un punct aglomerat din Chișinău este și Piața Centrală, care își continuă activitatea în regim obișnuit. Unii au fost observați cu măști de protecție, iar alții cu sacoșe pline cu produse alimentare. Pe lângă recomandările OMS de care trebuie să ne ghidăm primordial, în spațiul public circulă zeci de mituri ce sunt ineficiente. De exemplu, dacă consumi mai mult usturoi și ceapă sau porți mască de protecție, virusul te va ocoli.

  Ziarul de Gardă a întrebat care sunt măsurile întreprinse pentru a nu fi victima infecției cu COVID-19 și dacă cred că ustoroiul, ceapa și alcoolul sunt aliații siguranței. Cele mai frecvente măsuri enumerate sunt dezinfectarea mâinilor și purtarea măștilor. Alții, însă, mănâncă mai mult usturoi și ceapă. Un alt remediu, în opinia cetățenilor, împotriva coronavirusului este și „câte 200 de grame de coniac și să nu crezi în coronavirus”.

  Urmăriți ce întreprind cetățenii pentru a fi în siguranță.

  Măsuri de protecție pentru FIECARE

  Fiți la curent cu cele mai recente informații despre focarul COVID-19, disponibile pe site-ul OMS și prin intermediul autorităților naționale în domeniul sănătății. Majoritatea persoanelor infectate se confruntă cu boli ușoare și se recuperează, dar poate fi mai severă pentru alții. Aveți grijă de sănătatea dvs. și protejați-i pe alții, respectând următoarele reguli:

  • Spală-te des pe mâini cu o soluție pentr mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă.

  De ce? Spălatul pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu săpun ucide virusul, dacă acesta se află pe mâinile dvs.

  • Menține distanța socială – menține distanța de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane, mai ales cele care tușesc, strănută și au febră.

  De ce? Atunci când persoana infectată cu o boală respiratorie, cum ar fi COVID-19, tușește sau strănută, ea proiectează picături mici care conțin virusul. Dacă ești prea aproape, poți inhala virusul.

  • Nu îți atinge gura, nasul și ochii cu mâna.

  De ce? Mâinile se ating de multe suprafețe care pot fi contaminate cu virus. Dacă îți atingi ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, poți transfera virusul de pe suprafață la tine.

  • Asigurați-vă că și dvs. și oamenii din jurul dvs. urmați o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă să-ți acoperi gura și nasul cu un șervețel sau să strănutați și să tușiți în pliul cotului. Apoi aruncați imediat șervețelul folosit.

  De ce? Picăturile răspândesc virusul. Urmând o igienă respiratorie bună, protejezi oamenii din jurul tău de virusuri, cum ar fi răceala, gripa și COVID-19.

  • Rămâi acasă dacă te simți rău. Dacă ai febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală și sună în prealabil. Urmărește indicațiile autorităților locale de sănătate.

  De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații despre situația din zona dvs. Apelând în avans, veți permite serviciilor medicale să vă direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru vă va proteja și va ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor și altor infecții.

  • Fiți informat cu privire la ultimele noutăți despre COVID-19. Urmați sfaturile și recomandările autorităților de sănătate cum să vă protejați și cum să-i protejați pe ceilalți de COVID-19.

  De ce? Autoritățile naționale și locale vor dispune de cele mai actualizate informații cu privire la răspândirea COVID-19 în zona dvs. și sunt în poziția de a emite recomandări de protecție pentru populația din zona dvs.

  Persoanele fără simptome respiratorii, cum ar fi tuse, nu trebuie să poarte mască medicală. OMS recomandă utilizarea măștilor pentru persoanele care prezintă simptome de COVID-19 și pentru persoanele care au grijă de persoane care au simptome, cum ar fi tuse și febră. Utilizarea măștilor este crucială pentru lucrătorii medicali și pentru persoanele care au grijă de cineva (acasă sau într-o instituție medicală).

  OMS recomandă utilizarea rațională a măștilor medicale pentru a evita irosirea inutilă a resurselor prețioase și utilizarea greșită a măștilor. Utilizați o mască numai dacă aveți simptome respiratorii (tuse sau strănut), ați suspectat infecția cu COVID-19 cu simptome ușoare sau aveți grijă de cineva cu infecție suspectă de COVID-19. O infecție suspectată de COVID-19 este legată de călătorii în zonele în care au fost raportate cazuri sau de contact strâns cu cineva care a călătorit în aceste zone și s-a îmbolnăvit.

  Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?

  Nu este sigur cât timp supraviețuiește virusul care provoacă COVID-19 pe suprafețe, dar pare să se comporte ca și alte coronavirusuri. Studiile sugerează că coronavirusurile (inclusiv informațiile preliminare despre virusul COVID-19) pot persista pe suprafețe timp de câteva ore sau până la câteva zile. Aceasta poate varia în condiții diferite (de exemplu, tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea mediului).

  Dacă credeți că o suprafață poate fi infectată, curățați-o cu un dezinfectant simplu pentru a distruge virusul și pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți. Spălați-vă pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă. Evitați să vă atingeți ochii, gura sau nasul.

  Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală specializată din timp pentru a reduce riscul de a dezvolta o infecție mai severă și asigurați-vă că informați lucrătorii medicali despre istoricul de călătorie recent.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ombudsmanul copilului consideră discriminatorii unele prevederi ale legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general

  Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a expediat în adresa președintelui Parlamentului, prim-ministrului și ministrului Educației, Culturii și Cercetării o scrisoare prin care solicită…
  Ombudsmanul copilului consideră discriminatorii unele prevederi ale legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general

  Guvernul anunţă că UE a transmis autorităţilor R. Moldova o listă de opt acţiuni ca precondiţie pentru reluarea dialogului politic în format deplin şi debursarea tranşei II a Asistenţei Macro-financiare

  Premierul Chicu a avut o întâlnire cu E.S. Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. A fost discutată situația economică în Republica Moldova și Uniunea Europeană și evoluția situa…
  Guvernul anunţă că UE a transmis autorităţilor R. Moldova o listă de opt acţiuni ca precondiţie pentru reluarea dialogului politic în format deplin şi debursarea tranşei II a Asistenţei Macro-financiare

  UE vrea ca statele membre să-și deschidă frontierele până la sfârșitul lui iunie

  Comisia Europeană vrea ca statele membre UE să-și ridice controalele la frontierele interne la finalul lunii iunie, relatează BBC. Miniștrii de interne din cele 27 de state membre discută azi acest subiect, rel…
  UE vrea ca statele membre să-și deschidă frontierele până la sfârșitul lui iunie

  Fostul director al Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței a câștigat un nou mandat la șefia instituției

  Fostul director al Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) a câștigat un nou mandat la șefia instituției. Potrivit informațiilor publicate de către Ministerul Economiei și Infra…
  Fostul director al Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței a câștigat un nou mandat la șefia instituției

  Cehia a expulzat doi diplomaţi ruşi de la ambasadă. Moscova amenință cu măsuri similare

  Cehia a anunţat vineri expulzarea a doi diplomaţi ruşi de la Ambasada Rusiei din Praga. Măsura a fost luată după ce un angajat al ambasadei a răspândit zvonuri despre planuri de otrăvire a trei politicieni cehi…
  Cehia a expulzat doi diplomaţi ruşi de la ambasadă. Moscova amenință cu măsuri similare

  Alte șase persoane au pierdut lupta pentru viață din cauza noului tip de coronavirus. Numărul deceselor a ajuns la 323

  Încă șase decese au fost confirmate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale(MSMPS), astăzi, 5 iunie, ducând bilanțul morților la nivel național la 323. Potrivit MSMPS, este vorba de: Deces 318: Bă…
  Alte șase persoane au pierdut lupta pentru viață din cauza noului tip de coronavirus. Numărul deceselor a ajuns la 323