Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Eu plecam... eram... gata,…

VIDEO „Eu plecam… eram… gata, gata, din plămâni ieșea sânge”. Mesajul unui felcer din Briceni care după 16 zile de luptă cu Covid-19, a ieșit din reanimare

Un felcer din raionul Briceni, cu o experiență de peste trei decenii în domeniul sănătății publice, dezvăluie modul în care coronavirusul de tip nou a dezlănțuit teroarea în organismul său. După 16 zile, timp în care a fost internat la reanimare, în secția de terapie intensivă, felcerul a înregistrat un filmuleț video, în spital, în care povestește prin ce a trecut din clipa în care a fost diagnosticat cu COVID-19.

După ce a fost la un pas de abis, dar s-a agățat cu unghiile și dinții de viață, lucrătorul medical a discutat cu echipa ZdG și a făcut mărturii tulburătoare și, tot aici, a venit și cu un mesaj către toți cetățenii care nu cred sau „subestimează puterile” noului coronavirus.

Începem cu finalul poveștii, pentru a-i cunoaște și înțelege mai apoi începutul.

Mesajul felcerului după 2 săptămâni la reanimare: „De la prima întâlnire Covid-19 te pocnește drept în moalele capului și așa o ține într-un tempou, până la sfârșit”

Buna ziua dragii mei, ma numesc Sașa Franț de la Coteala. Iată așa arăt eu după 17 zile de convorbire serioasă cu noul meu cunoscut Covid-19. 17 zile, 17 nopți am fost împreună la taifas și zi și noapte.

Ce pot să vă spun eu despre el? E băiat concret, serios. Cu toate „varietățile” și nu-i place vorba multă. De la prima întâlnire te pocnește drept în moalele capului și așa o ține într-un tempou, până la sfârșit. În timp ce 15 zile au fost transfuzii, peste sute de litri, au fost sute și mii de grame și miligrame de medicamente de tot felul, au fost investigații de laborator, investigații radiologice.

Alexandru Franț

A fost un lucru imens depus de lucrătorii medicali, atât medici cât și asistenți medicali, atât infirmieri, și toți care luptă umăr la umăr cu această boală. După 15 zile, testul a arătat că acest nou cunoscut al meu și-a luat tălpășița din organismul meu sau poate s-a ascuns, vedem mai târziu. Astăzi, al doilea test a arătat că el totuși nu este. În sfârșit, după 17 zile, m-am ridicat și eu, ca maimuța, în două picioare. Sunt slăbit, sunt istovit, dar sunt cu forțe noi și speranțe noi în viață. Ne-a lăsat un mesaj, ca să-l transmit și dvs. Mi-a zis că în următorii 20 de ani nu o să se atingă nici de mine, nici de familia mea și nicio lepădătură sau rudă de-a lui nu o să ne calce teritoriul. În privința voastră, în privința tuturor oamenilor de bună credință, eu vă rog, eu vă rog că atunci când este vorba de stat acasă – de stat acasă. Când e vorba de păstrat distanța – de păstrat distanța. Dacă trebuie de folosit dezinfectanți – de folosit. Trebuie de urmat acele sfaturi, pe care poate să ni le dea, să ni le pună la dispoziție cineva. Acesta este mesajul pe care am vrut să vi-l transmit, să nu se mai repete istoria, să nu ne arate că nu doar că suntem mulți, dar și proști. Feriți-vă, păziți-vă și Dumnezeu să vă aibă în pază pe toți”, este mesajul transmis de către felcerul de la AMU Briceni, după 16 zile, timp în care s-a aflat la terapie intensivă.

Pentru a înțelege și desluși greutatea și importanța mesajului lucrătorului medical, ZdG a discutat cu felcerul de la Briceni, care ne-a povestit cum a început totul și cum a ajuns el, cel care, ani la rând, transportă și acordă asistență medicală prespitalicească pacienților – în câteva clipe, să fie cel transportat de o ambulanță.

Alexandru Franț

Alexandru Franț locuiește într-o localitate din raionul Briceni și va împlini peste o lună 61 de ani, iar de mai bine de 30 de ani muncește în calitate de felcer la Substația de Asistență Medicală Urgentă din Briceni. Acolo muncește împreună cu soția, și ea fiind felcer.

Cu 5 săptămâni în urmă, Alexandru a fost pentru ultima dată la serviciu, fără să bănuiască că urma să ajungă pe patul de spital al unei secții de reanimare.

Am transportat cu ambulanța un pacient, care peste o oră a decedat de Covid-19 – înainte de aceasta a tușit și… mi-a intrat în ochi”

Felcerul s-a infectat cu Covid-19 după o chemare efectuată la domiciliul unui pacient. Împreună cu medicul din echipa sa, au mers să acorde ajutor medical unui barbat, care, potrivit lui, nu avea niciun fel de simptome de infecție cu Covid-19.

Am luat un pacient care la moment avea pur și simplu hipertensiune arterială, avea tensiunea mare, avea sub 68 de bătăi la inimă. Noi la așa pacienți când primim solicitarea, chemarea de la 112, pacienții sunt întrebați, în prealabil, dacă nu au fost în contact cu persoane infectate cu Covid-19, dacă nu au febră, dacă nu au simptome și atunci nu ne-am dus echipați, ne-am dus pur și simplu cu mască și mănuși, cum ne ducem la fiecare chemare, nu am fost echipați în costumele noastre anti-Covid. Medicul tot a fost infectat, el a stat acasă, la el a fost formă ușoară și s-a tratat acasă. Domnul medic s-a infectat când pur și simplu l-a ascultat pe pacient și a văzut că acolo mai este și o pneumonie și atunci ne-am pus în gardă, dar totuși pacientul febră nu avea, nimic. Eu m-am infectat când deja l-am dat jos din ambulanță, la Secția de Boli Infecțioase. Nu se deschidea targa când am vrut să-l scoatem din mașină și m-am aplecat, așa, deasupra lui și am dat cu piciorul la roticele și în timpul acesta domnului i-a venit să tușească și a tușit drept la mine în față și mi-a nimerit în ochi. Era pe frunte, a nimerit și pe ochi unde nu aveam mască, a nimerit drept în ochi. M-am dus repede la mașină, am luat dezinfectat, m-am spălat, m-am dat, dar în ochi nu puteam să dau spirtul acela de 70 și ceva de procente. Iată așa cred că m-am infectat. Eu am fost la chemare pe data de 10 mai, am lucrat până dimineața și eu și medicul, adică până pe 11 mai, iar începând cu 12 mai am fost deja plasați în carantină pentru că pacientul pe care l-am transportat a decedat la aproape o oră după ce a fost internat în spital. Au reușit și i-au luat analize pentru testul la Covid-19 și el a decedat cam peste o oră”, ne-a comunicat Alexandru Franț, felcer AMU Briceni.

Primele simptome au apărut peste 9 zile: „Starea se înrăutățea de la oră la oră. Eram, plecam… gata, gata, nimic nu se mai primea”

Felcerul ne-a comunicat că a avut primele simptome la 9 zile după ce a intrat în contact cu pacientul infectat cu Covid-19, pe care l-a transportat la spital, iar ulterior a decedat.

Lucrătorul medical ne-a povestit prin ce a trecut începând din momentul în care a avut primele simptome și spune că virusul este mult mai dur și mai serios decât se aștepta sau credea.

„După decesul pacientului, imediat pe noi ne-au pus în carantină, de pe 12 mai și deja de pe 19 mai eu am început să mă simt rău, aveam o stare de rău, ceva… un disconfort total. Avem un fel de slăbiciuni, un fel de anxietate, eu ceva simțeam că eu însuși nu sunt bine. Cefalee aveam, capul mă durea, dar simptome, așa, nu aveam, nu mă înădușeam nimic, tot normal, dar simțeam că ceva nu este cum trebuie cu mine. A doua zi dimineața (20 mai) a apărut febra 37.2, după masă – 37.4, apoi 37.8, și eu deja am sunat la 112, soția era la lucru, tot în calitate de felcer la AMU Briceni lucrează, a venit și m-a transportat la spital la Briceni. Pe 20 mai am nimerit la Secția de Boli Contagioase, mi s-a luat testul și a doua zi mi-au spus că este pozitiv. Noaptea aceea pentru mine a fost năstrușnică, temperatura s-a ridicat până la 40, au început acolo tratamentul. A doua zi, am făcut radiografia la cutia toracică, la plămâni, iar aici, ciudat, nu a arătat că am pneumonie, dar starea se înrăutățea de la oră la oră. Conducerea spitalului de la Briceni a apelat deja la AMU Chișinău. Starea mea deja era… nu dă Doamne nimănui. Eu mă înădușeam deja, eu nu puteam merge, eram gata, gata, 40 temperatura, peste 40, nimic nu mă mai ajuta. Deja am fost transportat de urgență la Chișinău, în 2 ore eram la Chișinău. Saturația cu oxigen era 78 – 80, care de regulă trebuie să fie de la 95 până la 99 – 100. Am mers tot drumul cu oxigen și nimic nu se primea. Am fost primit de urgență în secția de terapie intensivă și reanimare la etajul 1, la Spitalul Clinic Republican”, ne-a povestit Alexandru Franț.

16 zile în Reanimare: „M-am luptat cu moartea. Am văzut și diavoli și tot ce vreți. Din plămâni ieșea sânge și puroi”

Odată ce a fost transportat de la Spitalul din Briceni la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din capitală, unde a fost internat direct în Reanimare, în Secția de Terapie Intensivă, Alexandru spune că a început lupta contracronometru pentru viața sa.

Pat de Terapie Intensivă

Deodată am început investigațiile. Încă odată am făcut testul, analize, radiografie. La radiografie s-au speriat medicii ce pneumonie am. Trei zile și trei nopți la rând eu m-am luptat cu moartea. Eu am văzut și diavoli, și îngeri și ce vreți. Am avut febră până la 42, am dat flebită la o mână care acum abia, abia o mișc și iată cum a fost. Trei zile am scuipat sânge, din plămâni ieșea sânge, iar după 3 zile s-a pornit puroi. Am primit, într-adevăr, peste suta de litri de infuzii, am primit plasmă, nu știu de unde o luau ei, pentru că de aici îmi scoteau plasma mea și puneau alta. La terapie intensivă am stat de pe 22 mai până pe 6 iunie”, ne-a mai spus felcerul.

Alexandru, despre medici: „Doctorul intra și striga: Franț, vrei să trăiești? Răsuflă, lucrează, luptă! Se dedică în totalitate. Nu știu de unde au atâta voință”

Lucrătorul medical ne-a comunicat că medicii au depus eforturi uriașe pentru a-l trata de COVID-19 și pentru a-i salva viața, iar pentru aceasta le mulțumește.

Totul a fost posibil datorită șefului de acolo, profesorului Cojocaru, sub tratamentul lui am stat. Dumnealui, împreună cu fetele, medicii, asistenții, toți sunt extraordinari. Nu că se expun, dar pur și simplu ei se dedică lucrului atât de mult încât ei au lăsat și familii, și copii, și casă și stau pe undeva printr-un cămin nu știu unde, într-o cameră pentru perfecționare. Medicul-șef doar intra și spunea „Franț, vrei să trăiești? Răsuflă, lucrează, luptă”. El la fiecare bolnav în parte spunea, eu nu știu de unde avea atâta voință, că nu doar acea secție era pe capul lui, îi știa pe toți bolnavii pe familie. Știa ce e cu el, ce analize are, dacă trebuia radiografie, o făcea și la ora 2, 3 de noapte. La moment, atunci, erau patru persoane din echipa medicală din secția aceea, infectate cu Covid-19. Însuși șeful secției, o asistentă medicală, un medic și un infirmieră. Toți erau deja infectați și stăteau și ei în reanimare, ne-a mai povestit felcerul.

„Cine zice că e glumă sau nu crede în Covid-19, să se ducă să vadă cum stau pacienții intubați”

După 16 zile, timp în care s-a aflat la terapie intensivă, Alexandru Franț susține că lupta pentru viață nu a fost deloc ușoară și vine cu un mesaj către cetățenii care au dubii sau nu cred că există pandemia de Covid-19.

Nu știu, cine zice că asta e așa de glumă și că nu există și mai nu știu ce, eu nu zic că ei trebuie să treacă prin aceasta, dar într-adevăr, să se ducă să vadă cum stau ei toți intubați acolo. Unul l-am găsit intubat în secție și l-am lăsat tot intubat. Deja de atâtea ori intubat și dezintubat, că deja medicul de acolo zicea că ori pacientul nu are dragoste de viață, ori nu vrea să trăiască. În privința voastră, în privința tuturor oamenilor de bună credință, eu vă rog, eu vă rog ca atunci când este vorba de stat acasă – de stat acasă. Când e vorba de păstrat distanța – de păstrat distanța. Dacă trebuie de folosit dezinfectanți – de folosit. Trebuie de urmat acele sfaturi, pe care poate să ni le dea, să ni le pună la dispoziție cineva”, a conchis felcerul.

Acum, lucrătorul medical se află acasă, în regim de autoizolare pentru cel puțin 14 zile. Și soția lui Alexandru s-a tratat de Covid-19 și se simte bine, aflându-se în concediu pentru a putea avea grijă de soțul ei.

Alexandru și Valentina Franț

„Și soția a stat la spital, la Toma Ciorbă, tot cu Covid-19. Acum e acasă, se simte bine. Și-a luat concediu ca să aibă grijă de mine. Acum stau acasă, cel puțin încă 14 zile. După ce am fost atâta timp internat la terapie intensivă urmează o perioadă de reabilitare. Acum am probleme la mână dreaptă, de la medicamentele acelea, de la cateter, cine știe, s-a făcut o flebită. Cred că o să fie totul normal, încet, încet”, ne-a spus Alexandru Franț.

Intreagă discuție telefonică și mărturiile felcerului Alexandru Franț: