Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Candu, comentează condamnarea la…

VIDEO Candu, comentează condamnarea la CtEDO în cazul profesorilor turci: „Viața e viață”

Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că în decizia sa cu privire la cazul profesorilor turci îndepărtați din R. Moldova, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a referit din punct de vedere legislativ, dar nu s-a referit la chestiuni de securitate.

Întrebat de jurnalistul Gheorghe Gonța cine se face vinovat de faptul că R. Moldova este obligată să achite 125 de mii de euro prejudicii morale cetățenilor turci, Candu a evitat să ofere un răspuns clar.

„Trebuie să investigăm, inclusiv toți cei care au dreptul să investigheze ce s-a întâmplat și să întreprindem măsurile de rigoare”, a declarat fostul președinte al Parlamentului în cadrul emisiunii „Puterea a patra”.

Pus în situația faptului că soarta cetățenilor turci este pusă în pericol în Turcia, Candu a avut o reacție simplă: „Viața e viață. Multă sănătate tuturor”.

„La acel moment și în acel context, eu, personal, în acele discuții din cadrul audierilor din Parlament, am auzit o anumită informație. O parte din ea era cu sigiliu secret de stat și nu pot să o divulg. Atunci autoritățile au acționat într-un fel. Acum să zic că au acționat corect sau nu, îmi era greu pentru că nu sunt specialist. Dar am înțeles că instituțiile au acționat în baza unor protocoale”, a adăugat Candu.

În septembrie 2018, Andrian Candu declara însă în fața jurnaliștilor că autoritățile au au respectat legislația în cazul îndepărtării profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova.

Pe 6 septembrie, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a publicat un comunicat de presă prin intermediul căruia informa că șapte cetățeni străini, „suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indici că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis la 11 iunie o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului. Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, și care au depus plângeri în fața Curții.

CtEDO precizează că deși Guvernul de la Chișinău insistă că nu era conștient de temerile reclamanților de a fi expulzați în Turcia, în cererile de azil, reclamanții și-au exprimat clar frica de a fi persecutați în Turcia. Totodată, în decizia din 4 septembrie 2018, în legătură cu aceste cereri de azil, Biroul Migrație și Azil a considerat că temerea reclamanților de a fi persecutați politic în Turcia este bine întemeiată.

„În cazul de față se pare că autoritățile din R. Moldova nu numai că nu au acordat reclamanților posibilitatea de a alege țara în care să fie expulzați, dar deliberat, i-au transferat către autoritățile din Turcia. Materialele din dosar mai arată că operațiunea comună a serviciilor moldvenești și turceși a fost pregătită înainte de 6 septembrie 2018. Faptul că reclamanții au fost transportați în Turcia într-un avion special, este unul dintre elementele care susțin acest punct de vedere. Totodată, faptele indică că operațiunea a fost concepută și organizată astfel încât reclamanții să fie luați prin surprindere și să nu aibă posibilitatea de a se apăra”, precizează CtEDO.