Principală  —  IMPORTANTE   —   Viceprim-ministrul Andrei Spînu, despre livrările…

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, despre livrările de energie electrică pentru iulie și august: „Prețul rămâne neschimbat”

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunță că, pentru iulie și august, preţul la energie electrică va rămâne neschimbat.

Spînu afirmă că pentru 70% din consumul pe ţară a fost încheiat un contract cu MGRES pentru 2 luni: iulie şi august, la preţul de 59,9 de dolari per MWh.

„Pentru 30% din consum a fost încheiat un contract cu AtomEnergo (companie de stat ucraineană), pentru luna iulie, la prețul de 77de dolari per MWh. Prețul mediu ponderat pentru luna iulie este de 65,03 de dolari per MWh”, a spus Andrei Spînu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Pe 8 iunie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife la energia electrică. Astfel, potrivit deciziei, de la 1 iunie, consumatorii Premier Energy achită 2 lei și 64 de bani pentru un kWh.

ANRE a respins solicitarea Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L privind aprobarea tarifului de 2,71 de lei per kWh pentru consumatorii casnici din centrul și sudul R. Moldova.

Urmare a analizei calculelor prețurilor prezentate de titularii de licențe, ANRE susținea că a constatat „existența unor factori obiectivi care conduc la necesitatea revizuirii costurilor din componența prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice pentru anul 2022”:

  • majorarea prețului mediu ponderat de procurare a energiei electrice de la furnizorii externi și CTE Moldovenească, achiziționată prin S.A. „Energocom”, de la 98 bani/kWh până la 1,21-1,24 lei/kWh;
  • creșterea cuantumul indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2022 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici, de la 6,9 % până la 21,9 %;
  • modificarea valorii medii anuale a cursului de schimb valutar pentru anul 2022, cu aplicarea valorii de 18,36 lei/$, care reprezintă valoarea medie efectivă înregistrată în perioada de la începutul anului curent;
  • creșterea deficitului tarifar înregistrat în perioada ianuarie-mai 2022, mărimea căruia în cazul Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. a constituit 684,0 milioane de lei, iar deficitul tarifar înregistrat de către S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” – 169,9 milioane de lei.