Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari solicită…

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari solicită președintei R. Moldova să convoace CSS în legătură cu exportul de grâu din rezerva de stat

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Alexandru Slusari a făcut un apel către președinta R. Moldova și i-a cerut să convoace vineri, 14 mai, Consiliul Suprem de Securitate în ședință în cadrul căreia să fie prelungită interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat până la 1 iulie. Despre asta a anunțat Alexandrul Slusari printr-un mesaj pe Facebook.

În context, Slusari menționează că șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ar pune presiune pe subalternii din Cahul pentru ca aceștia să elibereze certificatul fitosanitar pentru exportul de grâu din rezerva de stat.

(…) Acum nava HACI, angajată de Vaja Jashi, încarcă nestingherit grâu în port pentru a fi exportat la prețul de 4,6 lei per kg. Jumătate de cantitatea de 6 mii tone deja este încarcată. Șeful ANSA presează subalternii din Cahul să elibereze certificatul fitosanitar, chiar dacă în documente este inclusă o informație falsă.Aceeași presiune vine și din partea Serviciului Vamal. Iar în paralel în raioane deja se scumpește brusc pâinea. Nu mai am încredere în acest executiv impotent, capabil doar pentru scheme de furturi. Solicit ca doamna președintă să convoace până în seară Consiliul Suprem de Securitate pe acest subiect cu raportul de la SIS și cu participarea membrilor Guvernului, care tot în acea ședința să aprobe decizia de a interzice exportul grâului până la 1 iulie”, se menționează în mesajul postat de Slusari.

Tot vineri, 14 mai, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu a făcut un apel către premierul interimar, Aureliul Ciocoi, și i-a cerut să interizică exportul de grâu din rezerva de stat, întrcât, potrivit politicianului, „în aceste momente partenerul lui Igor Dodon, Vaja Jashi”, încarcă grâul în portul Giurgiulești.

Pe 7 mai, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari a anunțat că în perioada următoare compania „Agrofloris Nord” ar urma să exporte 6000 de tone de grâu prin Portul Giurgiulești. Majoritatea acestei cantități de grâu ar fi fost scoasă din rezerva de stat a R. Moldova.

Pe 29 aprilie, Alexandru Slusari a solicitat Guvernului să prelungească interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat.

Pe 13 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că în cadrul CSS a fost discutat subiectul privind exportul grâului. În acest sens, potrivit președintei, membrii CSS au cerut extinderea restricției privind exportul grâului din rezerva de stat.

Luni, 12 aprilie, a expirat interdicția exportului de grâu din rezerva de stat a R. Moldova. În context, Ana Revenco, consiliera președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretară a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a formulat un demers către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, prin care a solicitat prelungirea termenului de interdicție a exportului de grâne.

Pe 30 martie curent, Guvernul în exercițiu a aprobat Proiectul de Hotărâre privind interzicerea exportului de grâu până pe 12 aprilie curent. În ședință, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a propus interzicerea până pe 15 aprilie 2021 a exportului grâului din R. Moldova, dar propunerea nu a fost susținută.

Pe 29 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a solicitat Executivului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. Președinta menționa că solicitarea vine în contextul „informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”.

MAI MULTE DETALII: VIDEO/ Ce se întâmplă cu grâul din rezerva de stat? Directorul ARM: „Grâul a fost dat la împrospătare unui agent economic. Nu sunt motive de îngrijorare”. Ce spun experții