Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ PAS cere Guvernului să…

VIDEO PAS cere Guvernului să interzică exportul de grâu din rezerva de stat: „În aceste clipe partenerul lui Igor Dodon încarcă grâul în portul Giurgiulești”

Sursa foto: bila-tsercva.all.biz

Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu a făcut un apel către premierul interimar, Aureliul Ciocoi, și i-a cerut să interizică exportul de grâu din rezerva de stat, întrcât, potrivit politicianului, „în aceste momente partenerul lui Igor Dodon, Vaja Jashi”, încarcă grâul în portul Giurgiulești. Despre asta a anunțat deputatul PAS în cadrul unui briefing de presă.

Deputatul a declarat că a fost telefonat de mai mulți oameni din teritoriu care i-au spus că pâinea s-a scumpit cu un leu. În context, Grosu a solicitat premierului interimar, Aureliu Ciocoi să interzică exportul de grâu din rezerva de stat.

Am primit mai multe apeluri telefonice din raioane, din sate cu privire la scumpirea pâinii. S-a scumpit prețul la pâine cu un leu. Pâinea cea ieftină care era accesibilă pentru cetățeni s-a scumpit cu un leu. Acum o lună, în Parlament și pe platforma Consiliului Suprem de Securitate (CSS) au fost discuții legate de acel scandal sau schemă pusă la cale de ministrul Agriculturii Perju, care din întâmplare este și cumătrul lui Igor Dodon, șeful Agenției Rezerve de Stat, ulterior s-a aflat că în joc este și un monopolist pe piația de cereale – Vaja Jashi. Au pus la cale această schemă sub pretextul împrospătării ca să exporte grâu din rezerva de stat. Guvernul lui Dodon și Perju au mințit pentru că în spate au fost interesul lui Dodon și acest oligarh, fost partener a lui Plahotniuc. Cerem dl prim-ministru interimar interzicerea exportului de grâu din rezerva de stat. În aceste clipe, acest partener a lui Dodon, Vaja Jashi, încarcă grâul din portul Giurgiulești”, a declarat Igor Grosu.

Pe 7 mai, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari a anunțat că în perioada următoare compania „Agrofloris Nord” ar urma să exporte 6000 de tone de grâu prin Portul Giurgiulești. Majoritatea acestei cantități de grâu ar fi fost scoasă din rezerva de stat a R. Moldova.

Pe 29 aprilie, Alexandru Slusari a solicitat Guvernului să prelungească interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat.

Pe 13 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că în cadrul CSS a fost discutat subiectul privind exportul grâului. În acest sens, potrivit președintei, membrii CSS au cerut extinderea restricției privind exportul grâului din rezerva de stat.

Luni, 12 aprilie, a expirat interdicția exportului de grâu din rezerva de stat a R. Moldova. În context, Ana Revenco, consiliera președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretară a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a formulat un demers către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, prin care a solicitat prelungirea termenului de interdicție a exportului de grâne.

Pe 30 martie curent, Guvernul în exercițiu a aprobat Proiectul de Hotărâre privind interzicerea exportului de grâu până pe 12 aprilie curent. În ședință, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a propus interzicerea până pe 15 aprilie 2021 a exportului grâului din R. Moldova, dar propunerea nu a fost susținută.

Pe 29 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a solicitat Executivului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. Președinta menționa că solicitarea vine în contextul „informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”.

MAI MULTE DETALII: VIDEO/ Ce se întâmplă cu grâul din rezerva de stat? Directorul ARM: „Grâul a fost dat la împrospătare unui agent economic. Nu sunt motive de îngrijorare”. Ce spun experții