Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ce se întâmplă cu…

VIDEO Ce se întâmplă cu grâul din rezerva de stat? Directorul ARM: „Grâul a fost dat la împrospătare unui agent economic. Nu sunt motive de îngrijorare”. Ce spun experții

Foto: Cotidianul.md

În ultimele zile, subiectul privind exportarea grâului din rezerva de stat a R. Moldova a intrat în atenția opiniei publice. Totul a început luni, 29 martie, când într-un live postat pe Facebook de președintele Partidului Politic Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, se menționa că un agent economic ar încerca să exporte ilegal grâul din rezerva de stat a R. Moldova.

Tot luni seara, mai mulți oameni au protestat la intrarea în portul Giurgiulești „pentru a opri exportul ilegal de grâu”. Aceștia au blocat câteva camioane încărcate cu grâu, iar la fața locului a intervenit poliția.

Vasile Costiuc: „Se fură din rezerva de stat”

Președintele Partidului Politic Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a declarat atunci că statul a semnat un contract cu un agent economic pentru a păstra rezerva de stat.

„Împreună cu mai mulți oameni din satele din jur am blocat exportul grâului. Poliția a venit la comanda lui Voicu (…) Am primit informații că se fură din rezerva de stat. Sâmbătă am stat toată ziua la Florești, la Gura Camencii. Cu regret, nu a mai venit nimeni din autoritățile pe care le considerăm noi autorități, ca să stabilească dacă este așa. Eu nu am dreptul să verific acte (…) Statul a semnat un contract cu un agent economic pentru a păstra rezerva de stat. Patru ani se păstrează rezerva de stat. În fiecare an se completează. Acest agent economic „Trans-Oil”, monopolistul de pe piața cerealelor are exclusiv un contract preferențial să înnoiască rezervele fără a le vinde sau a le cumpăra. Au pus pus o garanție bancară în statul ăsta și ei vând cereale când acum prețul este foarte bun la Bursa Internațională, cu obligația ca în toamnă, în luna octombrie sau noiembrie să întoarcă în rezervele de stat aceeași cantitate, cu aceeași calitate. Băieții fac bani, nu-i interesează nimic. Eu sunt sigur că ei nu au o Hotărâre de Guvern”, a spus Costiuc.

Tot luni, 29 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a solicitat Executivului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. președinta menționa că solicitarea vine în contextul „informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu: „Solicit Guvernului să aprobe de urgență o Hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului”

„În contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă, cer Guvernului să acționeze imediat în scopul asigurării securității alimentare a țării. De asemenea, voi sesiza Procuratura Generală în legătură cu potențiale cazuri de implicare a instituțiilor statului în vânzarea rezervelor de stat cu prejudicii aduse țării și cetățenilor. Pe timp de criză, când economia a fost slăbită de pandemie, iar agricultorii au fost afectați de secetă, statul trebuie să gestioneze corect riscurile alimentare și să garanteze aprovizionarea suficientă cu produse alimentare la nivel național”, a spus Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Marți, 30 martie, Alexandru Slusari, deputatul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, a declarat că grâul transportat în portul Giurgiulești nu are nicio legătură cu rezerva de stat a R. Moldova. Totodată, deputatul a anunțat că în perioada următoare va veni cu o inițiativă legislativă pentru ca „agroholdingurile” să fie lipsite de subvenții.

Alexandru Slusari: „Grâul transportat în portul Giurgiulești nu are nicio legătură cu rezerva de stat”

„Grâul transportat în portul Giurgiulești nu are nicio legătură cu rezerva de stat. Nu am niciun motiv să-l aranjez pe acest Trans Oil, întrucât este un monopolist, care în mod ostil preia afacerile fermierilor mici și mijlocii. Lupt cu acest monstru de peste 10 ani și l-am sesizat de trei ori la Consiliul Concurenței. Mai mult ca atât, degrabă voi ieși cu inițiativa legislativă ca agroholdinguri să fie lipsite de subvenții. Însă, cert este faptul că Agenția de Rezerve Materiale a eliberat grâu din rezerve altui agent economic și acest grâu a rămas în țară”, a spus Slusari într-o postare pe Facebook.

Ulterior, la câteva ore distanță, Slusari a scris într-o postare pe Facebook, că situația privind stocurile de grâu din R. Moldova este mult mai gravă.

Slusari: „Există premise pentru creșterea prețurilor la pâine și sacrificarea masivă a animalelor”

„5 ore de discuții la Consiliul Suprem de Securitate. Situația cu stocurile de grâu în țară este mai gravă decât s-a așteptat. Există premise pentru creșterea prețurilor la pâine și sacrificarea masivă a animalelor. La solicitarea Platformei DA a fost acceptată propunerea de a interzice totalmente exportul de grâu până pe 15 mai. Sper foarte mult, că până diseară, Guvernul va accepta acest lucru”, a declarat Slusari.

Tot marți, 30 martie, cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință. Aceștia au decis că până pe 12 aprilie este interzis exportul de grâu din R. Moldova. În ședință, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a propus interzicerea până pe 15 aprilie 2021 a exportului grâului din R. Moldova, dar propunerea nu a fost susținută.

„Având în vedere recomandarea Consiliului Suprem de Securitate și indicația doamnei președintă a R. Moldova, supun respectuos atenției dumneavoastră proiectul de hotărâre a Guvernului, prin care se interzice până pe 15 aprilie 2021 inclusiv, exportul din R. Moldova a grâului”, a declarat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a anunțat miercuri, 31 martie, că grâul transportat la Giurgiulești este din rezerva de stat și este destinat exporturilor.

Deputatul PAS Radu Marian: „O parte din grâul din rezerva de stat e pe punctul de a expira și trebuie vândut către utilizatori”

„Din păcate, s-au confirmat temerile noastre. Așa cum s-a relatat la ședința CSS, grâul transportat la Giurgiulești este într-adevăr din rezerva de stat și este destinat exporturilor! Informația a fost confirmată de mai multe surse – instituții de drept, dar și reprezentanți ai companiei care prestează serviciile de păstrare a grâului din rezervele de stat. E adevărat că o parte din grâul din rezerva de stat (aproximativ 16 800 de tone) e pe punctul de a expira și trebuie vândut către utilizatori, pentru a fi valorificat și înlocuit cu grâu mai „nou”. În situația actuală, când prețul la grâu la nivel local crește, Agenția Rezerve Materiale, care administrează rezerva de stat, ar trebui să intervină și să vândă acest grâu expirat pe piața internă, la prețuri normale, celor care au mare nevoie – de ex. crescătorilor de animale afectați grav de secetă sau producătorilor locali de pâine”, a spus Marian într-o postare pe Facebook.

Deputatul susține că Agenția Rezerve Materiale a vândut grâul „strategic” unei firme care aparține „monopolistului” Vaja Jhashi.

Vânzarea unei astfel de cantități de grâu ar duce la stabilizarea prețurilor la grâu și ar preveni scumpirile la produsele de panificație. În schimb, Agenția de Rezerve Materiale a acționat total împotriva interesului public, vânzând acest grâu strategic unei firme care aparține monopolistului Vaja Jhashi, spre export. Au făcut acest lucru pentru un motiv cât se poate de cinic, pentru că holding-ul lui Jhashi a oferit un preț mai mare. În loc să protejeze populația de majorarea prețurilor, această instituție a decis… să facă bani. În rezultat, avem o situația ridicolă în care, deși există surplus de grâu de 125% pe piața locală, prețurile cresc. De ce? Pentru că statul nu este capabil să intervină pe piață atunci când are posibilitatea”, a mai spus Marian.

Solicitat de ZdG, directorul Agenției Rezerve Materiale, Gheorghe Tretiacov, ne-a comunicat că nu sunt motive de îngrijorare și că nu cunoaște dacă grâul transportat în portul Giurgiulești este din rezerva de stat.

„Agenția noastră a dat grâul la împrospătare unui agent economic. Dumnealui ne-a pus pe contul de garanție suma de bani. Mai departe, conform Codului Civil, dumnealui devine proprietar grâului. Că e grâul pe care l-a luat din agenție, noi nu cunoaștem. Grâul a fost luat de compania „Ancom-Agro”. Conform contractului, ei sunt obligați să păstreze grâul calitativ așa cum l-am depus noi. Grâul le-a fost oferit conform legii privind împrospătarea grâului. Ei deja pot face ce vor cu el. Nimeni nu poate să le interzică să-l exporte, noi nu le-am indicat nicio interdicție în contract. Noi de la ei am luat obligația că, cantitatea de grâu pe care au luat-o la împrospătare să nu-l scoată de pe teritoriul R. Moldova”, a spus Tretiacov pentru ZdG.

Contactat de ZdG, expertul economic Viorel Gîrbu ne-a comunicat că nu există vreun risc de criză alimentară în R. Moldova, întrucât stocul de grâu ar fi mai mare decât rezervele necesare.

Expertul economic Viorel Gîrbu: „Nu există vreun risc de criză alimentară”

„Pentru o analiză exhaustivă trebuie de identificat care este stocul, consumul și multe alte aspecte. Din ceea ce deduc eu din presă, de exemplu ce scrie deputatul Radu Marian. El zice că stocul de grâu este mai mare decât rezervele necesare. Deci, nu este vreun risc de criză alimentară. În același timp, el face referire la faptul că Agenția pentru Rezerve Materiale trebuia să vândă acest grâu, care are un termen expirat. El trebuie de înlocuit cu un grâu nou, la un preț mai mic. Trebuie de analizat dacă regulamentul și legile fac referire la această practică, ca ARM să vândă la un preț mai mic. Eu nu cred că această logică este una corectă”, a spus Gîrbu pentru ZdG.

Întrebat dacă există premise pentru operarea unor majorări a prețurilor pentru produsele de panificație, expertul ne-a comunicat că produsele de panificație nu au nicio legătură cu rezervele materiale.

„Producătorii cumpără grâul de pe piață din rezerva materială și prețul final este dictat de prețurile pieței interne, care este determinată de piața externă. Industria materială poate fi folosită pentru a plana anumite oscilații masive ale prețurilor, așa cum Banca Națională deține rezervă materială pentru a plana oscilațiile cursului valutar”, a spus Gîrbu pentru ZdG.

Ministrul Ion Perju: „Nu este un motiv de panică. R. Moldova este asigurată din punct de vedere alimentar”

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a declarat miercuri, 31 martie, în cadrul unui briefing de presă, că decizia Guvernului de a interzice exportul de grâu din rezerva de stat până pe 12 aprilie nu e este un „motiv de panică în țară”.

„Nu este un motiv de panică în țară, întrucât R. Moldova este asigurată din punct de vedere alimentar. În cadrul Agenției Rezerve Materiale este o procedură bine cunoscută, este o procedură de împrospătare a grâului din rezerva de stat. Vreau să menționez că în rezerva de stat este o cantitate cu 25% mai mult decât cantitatea prevăzută, mă refer la grâul alimentar că trebuie să fie utilizată rezerva de stat în anumite situații de urgență, întrucât calitatea grâului din anul 2016 – 2017 deja își pierde termenul de valabilitate, perioada de calitate. El trebuie să fie împrospătat”, a spus Perju.